Spektakularan trijumf Hrvatske
Piše: Jutarnji.hr / ZadarSport | Objavljeno 22.11.2007 u 0:49.
ZDNews.hr

Slavlje naših reprezentativaca i pokislo lice Stevena Gerrarda Foto: Jutarnji.hr


Hrvatska nogometna reprezentacija izbacila je Englesku s Europskog prvenstva! Nakon što su se Englezi u odlučujućoj utakmici kvalifikacijske skupine E vratili iz 0-2 nokdauna, džoker s klupe Slavena Bilića Mladen Petrić nokautirao ih je pogotkom za 2-3, koji je preko Alpa preveo Rusiju, a našima donio ono što su željeli, status drugog nositelja za Euro 2008., a prvog za SP 2010.

Englezi su, tradicionalno kao domaćini, tražili rani gol, no do vodstva i to od dva razlike u prvih 14 minuta došli su Hrvati! I to na način koji unosi nesigurnost i u vratara koji je krivac za prvi pogodak, i u stražnju liniju, koja je loše postavila zaleđe za 0-2 Olića.

Hrvatska je bila postavljena točno kako je najavio Slaven Bilić. Školskih 4-4-2, linije blizu jedna drugoj, između prve i zadnje 30 metara. Olić nije ganjao suparničke stopere, nego držao svoju poziciju i vrebao priliku za bijeg. Lopta je prepuštana domaćinima, a kad bi je naši osvojili, smirili bi je, širili igru ili kratkim pasovima radili višak na sredini terena. Dakako, i rano vodstvo naših uvjetovalo je orijentaciju na kontranapade. U prvih 45 minuta bilo je nekoliko prilika za bolje završavanje akcija, treći je gol visio u zraku gotovo svaki put kad bi naši prelazili centar.

Englezi, u 4-1-4-1 formaciji kad bi se branili, u 4-3-3 kad bi napadali, ali predvidljivi; duge lopte za Croucha, koji ih je spuštao suigračima ili traženje brzonogog Wrighta-Phillipsa na desnoj strani, gdje su naši ranjivi zbog dvojice sporijih igrača, Kranjčara i Šimunića.

Naši su odlično zatvarali Gerrarda (Modrić) i Lamparda (N. Kovač), kojima Crouch nije uspio spustiti lopte za šut. Zato je naša srednja linija i stajala blizu zadnje, kako ne bi bilo prostora za udarac nekog od igrača iz drugog plana. Isto tako, u prvih 45 minuta naši su stoperi dobili sve zračne duele na odbijene lopte Croucha. Preostali posao, kako se od njega i očekuje, obavio je Stipe 'Pleti-koza', kako ga izgovaraju Englezi.

U 2. poluvrijeme McClaren je ušao s dvije izmjene, promijenivši formaciju u klasičnih engleskih 4-4-2. Beckham na svojoj uobičajenoj poziciji desno, a vižljasti Defoe u napadu, ali okomito s Crouchem. Bekovi Richards i Bridge su pritiskali Kranjčara i Srnu. Osim u centaršut, Englezi su se uzdali i u Becksov glasoviti slobodnjak. Naši su i dalje čekali priliku za protunapad. A prestala je i kiša.

Nakon što su domaći uspjeli smanjiti iz 11-erca, ostavljali su još više prostora našima, Ivica Olić je u nekoliko navrata u očaj dovodio hrvatske, ali i ruske navijače.

Dario Srna u duelu sa Coleom (Foto: Index.hr) Kazna za promašaje naših, a nagrada za trud domaćih stigla je u 65. minuti, kad je kažnjena Šimunićeva težnja ekshibiciji. Beckham je ostao sam na centaršutu i pronašao Croucha, baš kako je McClaren bio zamislio.

Bilić je pri 2-2 osvježio napad, Eduarda zamijenio Petrićem, ubrzo i dešnjaka Kranjčara ljevakom Pranjićem. Englezi su prestali srljati, bila je to pozicijska, šahovska bitka u kojoj se vrebala pogreška, previd suparnika. Ili neki udarac izdaleka, poput onog Mladena Petrića. Uveo je McClaren i trećeg klasičnog napadača, ali bez rezultata.

Velika, najveća pobjeda Hrvatske!

Šest tisuća naših navijača u hramu nogometa
Foto: Jutarnji.hrHrvatski navijači demonstrirali su dosad najbolju podršku nekoj gostujućoj reprezentaciji na Wembleyju, opravdavši reputaciju ponajboljih, ako ne i najboljih kontinentalnih navijača. Jedino su Englezi
i Škoti inače priča za sebe, naših 6000 su u hramu nogometa pokazali što znaju, iako ih je manjina bila iz navijačkih skupina. Najimpresivniji je bio poklič "U boj, u boj" jedne strane tribine s našima, pa onda odgovor drugog sektora "za narod svoj". Pjevalo se i "Zovi, samo zovi", "Mi Hrvati". Kako li je samo Wembley zanijemio kad je Petrić zabio. Za povijesno slavlje Hrvata! Nakon što su isfućkali svoje, Englezi su zapljeskali Hrvatima.



Šest tisuća naših navijača u hramu nogometa
ENGLESKA -HRVATSKA 2-3 (0-2) ENGLESKA: Scott Carson 4, Micah Richards 6, Sol Campbell 4 , Joleon Lescot 4, Wayne Bridge 5 , Gareth Barry 4 , Shaun Wright-Phillips 4 , Steven Gerrard 5 , Frank Lampard 5 Joe Cole 7 , Peter Crouch 6, David Beckham 6; HRVATSKA: Stipe Pletikosa 6, Vedran Ćorluka 6, Dario Šimić 5, Robert Kovač 6, Josip Šimunić 5, Darijo Srna 7, Luka Modrić 7, Niko Kovač 6, Niko Kranjčar 7, Ivica Olić 8 , Eduardo da Silva 7, Mladen Petrić 7 (Ocjene: Times)SUDAC: Peter Fröjdfeldt, pomoćnici Wittberg i Petersson (svi Švedska).STRIJELCI: 0-1 Kranjčar (8), 0-2 Olić (14, Eduardo), 1-2 Lampard (56, 11m), 2-2 Crouch (65, Beckham), 2-3 Petrić (77)ŽUTI KARTONI: R. Kovač, Eduardo (Hrvatska)IGRAČ UTAKMICE: Ivica OlićSTADION: Wembley, GLEDATELJA: 88.091.
.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.