Stanje u NK Zadar. Kriza ili realnost?
Piše: R. Morović | Objavljeno 14.11.2007 u 22:49.
ZDNews.hr

Mini ciklus priprema pomoći će Zadranima da u ovakvim situacijama na loptu dođu prije protivnika Foto: H. Bajlo


Nogometaši Zadra, nakon šest uzastopnih utakmica bez pobjede, jedva su dočekali reprezentativnu stanku kako bi se odmorili, oporavili od ozljeda i spremno dočekali posljednje tri utakmice jesenskog dijela prvenstva.

Posljednji su put, nakon dvotjedne pauze, Zadrani na Stanovima dočekali Zagreb i slavili sa 1-0 prekrasnim pogotkom kapetana Jakova Suraća. Bilo je to još u 8. kolu sredinom rujna, a nakon toga zadarski su nogometaši poraženi u Koprivnici od Slaven Belupa 4-2, te su tako prekinuli sjajnu seriju od pet uzastopnih pobjeda.

Bila je to i prva utakmica na kojoj su Zadrani rano poveli 1-0 da bi nakon toga došlo do "crne rupe" u igri što je na kraju rezultiralo uvjerljivim porazom. Pokazat će se kasnije da je upravo na ovoj utakmici nastao jedan od većih problema Zebićeve momčadi.

U desetom kolu na Stanovima je gostovao, tada još slabašni, Varteks i domaći su prilično lako došli do pobjede 2-0. Od tog dana, 29.rujna, Zadrani više ne znaju za pobjedu.

U klubu su dobro znali da od predstojeće tri utakmice (Rijeka-Hajduk-Dinamo) ne mogu očekivati previše, no pitanje je bilo u kakvom će stanju Zadrani dočekati protivnike koje se prije početka sezone smatralo glavnim konkurentima za ostanak u ligi – Inter, Šibenik i Cibaliu.

Odgovor na to pitanje nije jednostavan. Jer za jednu momčad kao što je ovosezonski Zadar šest uzastopnih utakmica bez pobjede zvuči prilično loše, a ako tome još pridodamo da u iduća tri kola Zadrani idu na teška gostovanja u Osijek i Zagreb, a doma dočekuju samo Međimurje, situacija može postati zaista zabrinjavajuća.

Ipak, s druge strane Zadru je prvi cilj prije početka sezone bio ostanak u društu najboljih. S tog aspekta porazi od Rijeke, Hajduka i Dinama nisu nimalo neočekivani, poraz u Zaprešiću može proći, a bod iz Šibenika u svakom slučaju treba promatrati kao jedan osvojeni, a nikako kao dva izgubljena.

Ako tome još pridodamo kartone i ozljede koje u posljednje vrijeme prate Zadrane rezultati su prilično očekivani. Sigurno je da su i igrači i navijači očekivali više od prošlotjedne utakmice sa Cibaliom, no svaki osvojeni bod je vrijedan pa tako i ovaj.

Hoćemo li uskoro opet gledati ovakve slike?
Nema sumnje da mjesec i pol dana bez pobjede loše utječe na atmosferu u i oko kluba, no ako ćemo gledati pozitivne strane onda su to prolazak one pobjedničke euforije i europskih ambicija koje su se stvorile nakon pet uzastopnih pobjeda.

Jer koliko god se mi nadali da Zadar može do pozicije koja vodi u Europu, realno je to jako teško ostvarivo bez još ponekog pojačanja, a naravno uz uvjet da svi standardni prvotimci ostanu u klubu do kraja sezone.

Prolaskom spomenute euforije Zadar se sada mora orijentirati tradicionalnom receptu malih klubova. Pobjeđivati kod kuće, a u gostima borbeno do kraja i svaki osvojeni bod je uspjeh.

Zadrani imaju dovoljnu bodovnu zalihu i ugodnu petu poziciju da mogu mirno dočekati svaku utakmicu do kraja jesenskog dijela prvenstva. Mirno ni u kom slučaju ne znači i opušteno, no stvarati paniku i pred igrače postavljati imperativ rezultata u Osijeku bilo bi potpuno nepotrebno i kontraproduktivno.

Trener Zebić sada ima dovoljno vremena da igračima vrati samopouzdanje i pronađe pravu taktiku za gostovanje u "Gradskom vrtu", a već je u prvom dijelu prvenstva pokazao kako ima savršeni recept za momčad trenera Ilije Lončarevića. Podsjećamo, Zadar je na Stanovima deklasirao Osijek sa visokih 5-1 uz sjajnu igru svih devedeset minuta.

Nakon tog gostovanja, kako god ono prošlo, na Stanove ipak dolazi imperativ pobjede. Međimurje je momčad koju se kod kuće jednostavno mora pobijediti i tek će ta utakmica biti pravi pokazatelj da li je Zadar zaista u krizi ili ima snage i kvalitete za sredinu tablice.

U posljednjem kolu uoči zimske stanke Zadrani gostuju u Kranjčevićevoj kod Zagreba kojemu također u posljednje vrijeme ne cvatu ruže. Nakon toga će uslijediti rezime dosad učinjenog, a gotovo je sigurno da će doći i do nekih promjena unutar momčadi.

Stipan VukasKako piše današnji "Zadarski List" do jedne promjene već je došlo. Naime, kondicijski trener momčadi sa Stanova Stipan Vukas navodno više nije član NK Zadar, a hoće li netko drugi preuzeti tu funkciju i tko će to biti još nije poznato.

Jedino što je poznato, uoči utakmice sa Osijekom, jest da Zadrani odrađuju ciklus mini priprema u kojem će prvih nekoliko dana raditi na kondicijskoj spremi, točnije, prema riječima prof. Josipa Bajla, na eksplozivnoj snazi, dok će se u drugom dijelu trener Zebić koncentrirati na taktičku uigranost momčadi. Mladi reprezentativci Tomasov, Ježina i Puljić momčadi se priključuju idući tjedan nakon što odrade reprezentativne obveze.

Informacija o eventualnoj prijateljskoj utakmici ovoga vikenda još uvijek nema, a s obzirom na vremenske (ne)prilike vrlo je vjerojatno da je neće ni biti.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.