Opravdali ulogu favorita: KK Zadar - PGE Turow 85-74
Piše: R. Morović | Objavljeno 13.11.2007 u 23:30.
ZDNews.hr

Rok Stipčević večeras je zabio nekoliko važnih trica Foto: Jure Mišković


Košarkaši Zadra ostvarili su prvu ovosezonsku pobjedu u Uleb kupu. Zadrani su večeras, pred oko 2500 gledatelja u Jazinama, pobijedili Poljski Turow Zgorzelec rezultatom 85-74.

"Poljaci", u čijom momčadi igraju samo dva Poljaka sa mizernom minutažom, su se danas pokazali kao solidna momčad koja se tri četvrtine držala u egalu sa Zadrom, a u nekoliko su navrata imali i po četiri poena prednosti.

Ipak, Zadar je pokazao da se diže u formi i da se s pravom može nadati dobroj sezoni u Europi. Nakon što su u posljednjoj minuti treće četvrtine Zadrani, tricom Stipčevića i slobodnim bacanjima Brewera i Gečevskog, poveli sa 59-56, to vodstvo više nisu ispuštali, a do kraja su ga povećali na uvjerljivih +11.

Prva četvrtina 21-25

Aco Petrović susret je otvorio istom petorkom kao i protiv Slovana, dakle Stipčević, Brewer, Gečevski, Lalić i Johnson, a trener Turowa, slovenac Saša Filipovski, odgovorio mu je postavom Drobnjak, Kelati, Logan, Rodriguez i Ljubotina.

Prva četvrtina protekla je u ravnopravnoj igri oba protivnika koji su se čak deset puta izmjenjivali u vodstvu. Brewer i Lalić su u tom periodu bili glavni oslonci igre Zadra, dok je igrom gostiju dirigirao Logan, a solidni su bili i Kitzinger i Kelati. Upravo je Kitzinger dva puta zabio za +4 Turowa, a sa rezultatom 21-25 je i okončana prva četvrtina.

Druga četvrtina 21-17

Na početku druge četvrtine Zadar prvo izjednačuje tricom Gečevskog za 27-27, a potom tricu pogađa i Shammel Stallworth za vodstvo domaćih 30-28.

Konačno je ovo bila utakmica gdje Zadrani nisu imali "crnih rupa" u igri. Najveću seriju koju je Turow napravio bila je 6-0 i to ponajviše zahvaljujući nervoznom Breweru koji je nogom napucao jednu loptu i zaradio tehničku pogrešku.

Gosti su tako došli u vodstvo 34-36, a do kraja poluvremena nije bilo većih rezultatskih promjena, te se na odmor otišlo rezultatom 42-42. Valja istaknuti jedino kako su suci pri kraju prvoga dijela Zadru dosudili još jednu tehničku pogrešku i to Pankraciju Baraću nakon čega je Logan pogodio jedno slobodno bacanje za konačni rezultat prvoga dijela.

Treća četvrtina 17-14

Treću četvrtinu domaći su otvorili tricom Brewera i dvicom Baraća, te poveli 47-42, a prednost su zadržali do sredine četvrtine (52-48).

Tada trener Turowa Saša Filipovski zove timeout koji je očito pozitivno djelovao na njegove igrače jer su serijom 8-1 (trica i dvica Kitzingera i trica Drobnjaka) došli do vodstva 53-56.

Primjer mlađeg kolege slijedio je i Aco Petrović, a Zadar nakon njegovog timeouta mini serijom 6-0 vraća prednost na svoju stranu i u posljednju četvrtinu ulazi s vodstvom 59-56.

Četvrta četvrtina 26-18

Prije početka posljednje dionice igre došlo je do kratkog zastoja u radu semafora "24 sekunde" što je gledatelje odmah podsjetilo na prošlosezonsko finale s Cibonom, no ovoga se puta sve brzo riješilo.

Zadar je krenuo furiozno, te dvjema tricama Brewera i Gečevskog dolazi do devet poena prednosti, 65-56. Kelati i Logan nakratko vraćaju svoje u igru, no Gečevski dvicom i Johnson tricom donose Zadru +10, 70-60.

Posljednji trenutak straha zadarski su navijači imali kada su gosti pogocima Kelatia, Drobnjaka i Rodrigueza došli na -4, 70-66, no tada na scenu stupa kapetan Todor Gečevski koji sa dvije uzastopne trice sa iste pozicije rješava pitanje pobjednika.

Uskoro je Zadar došao i do najveće prednosti u utakmici kada je, nakon blokade Johnsona, Brewer poentirao za 78-66. Timeout ovoga puta nije pomogao gostujućem treneru i Zadrani su do kraja utakmice sigurno zadržali vodstvo, a u posljednjim sekundama susreta priliku su dobili i mladi Toni Prostran i Marino Šarlija.

Upravo je Prostran zapečatio pobjedu domaćih pogodivši drugo slobodno bacanje za konačnih 85-74 i prvu "europobjedu" Zadra ove sezone.

Zvijezde večeri kod Zadra bili su kapetan Todor Gečevski sa 21 poenom (4/6 za dvicu, 3/4 za tricu, 4/4 slobodna) uz 9 skokova i valorizacijom 33, te Corey Brewer sa 22 poena (3/4 za dvicu, 3/5 za tricu, 7/8 slobodna), 6 skokova i valorizacijom 21. Jure Lalić pobjedi je doprinijeo sa 13 poena, a Rok Stipčević sa 11.

Kod Turowa najbolji je bio David Logan sa 21 košem i valorizacijom 20, a solidni su bili i Kelati (16) i Drobnjak (15).

Kompletnu statistiku pogledajte ovdje.

U ostalim susretima skupine I Strasbourg je na svom terenu pobijedio ruski Kazan rezultatom 78-66, a Eiffel Towersi su u Nizozemskoj priredili svojevrsno iznenađenje pobijedivši Hapoel sa 101-94.

Sve momčadi sada imaju po jednu pobjedu i poraz, a Zadrani su po koš razlici drugi iza Strasbourga. U idućem kolu, koje je na rasporedu 20.11, Zadar gostuje u Nizozemskoj.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.