Subota 20.00, dvorana Jazine: KK Zadar - KD Geoplin Slovan
Aco Petrović uoči Slovana: "Umorni smo ali idemo po pobjedu"
Piše: R. Morović | Objavljeno 9.11.2007 u 19:15.
ZDNews.hr

Trener Zadra Aleksandar Petrović na jutrošnjoj press konferenciji Foto: ZadarSport


Košarkaši Zadra, nakon vrlo dobrih igara na gostovanjima kod FMP-a i Unicsa, sutra u 20 sati u Jazinama dočekuju slovenski Geoplin Slovan.

Sutrašnji Zadrov protivnik u dosadašnjih je osam kola NLB lige ubilježio tri pobjede i pet poraza, te trenutno zauzima dvanaesto mjesto na tablici. Momčad trenera Aleksandera Sekulića je u prvom kolu pobijedila Union Olimpiju 78-76, nakon čega je usljedila serija od pet uzastopnih poraza. Redom su od Slovana bili bolji Široki, Split, Partizan, Zagreb i FMP-a.

Ipak, Geoplin je dobio posljednje dvije utakmice kod kuće protiv Vojvodine i Heliosa i pokazao da ne namjerava biti topovska hrana ove sezone.

Enrique Clemons
(Foto: adriaticbasket.com)
Zanimljivo je da su sve tri pobjede Clemons i društvo ostvarili sa minimalnom prednošću. Olimpiju su pobijedili sa dva poena razlike, a Vojvodinu i Heliosa sa samo "pola koša" prednosti.

Upravo je Enrique Clemons najjače oružje Sekulićeve momčadi. Američki playmaker visok 182 centimetra najbolji je strijelac i glavni kreator igre Slovana, a u prvih osam kola NLB lige samo je protiv Partizana ubacio manje od 15 poena.

Na jutrošnjoj press konferenciji u Jazinama trener košarkaša Zadra Aleksandar Petrović naglasio je kako najveća opasnost Zadru prijeti upravo od Clemonsa ali kako važan faktor može odigrati i umor zadarskih igrača nakon dva teška gostovanja. Ipak, Aco ne bježi od uloge favorita i uvjeren je u još jednu pobjedu Zadra.

"Sutrašnjom utakmicom protiv Slovana otvaramo slovenski tjedan s obzirom da i utakmica protiv Poljaka u utorak ima slovenski štih jer imaju nekoliko igrača koji su igrali u Olimpiji i trenera Slovenca.

Tri su stvari na koje moramo posebno obratiti pažnju na sutrašnjoj utakmici. Prva stvar, koja nema direktne veze sa Slovanom, je put koji smo imali iz Beograda do Kazana i natrag gdje smo u četiri dana preskočili dvije noći. Nakon toga sigurno da nisam zadovoljan s onim što sam vidio jučer na treningu. Sva sreća da do utakmice ima još nekakvih 36 sati i za pretpostaviti je da ćemo se uspjeti fizički stabilizirati. Da smo kojim slučajem jučer igrali utakmicu sasvim sigurno bi je izgubili.

Najvažnije je shvatiti da će pobjeda protiv Reflexa (FMP-a op.a.) dobiti na značenju jedino ako dobijemo i ove sljedeće dvije utakmice u NLB Ligi protiv Slovana i Heliosa. A svi vi znate bolje od mene, jer ja nisam sudjelovao na tim utakmicama, da je Zadar prošle sezone upravo na utakmicama protiv tih momčadi kompromitirao izglede za plasman na "Final four" jer je u tri od četiri utakmice izgubio.

To su momčadi koje su prošle sezone bile u donjem dijelu tablice i zato moramo biti maksimalno oprezni jer sve slovenske momčadi imaju sličnu filozofiju, agresivnost do kraja, česta preuzimanja... To su sve uvjeti na koje Zadar u prošlosti nije dobro reagirao.

Ovog trenutka moramo obratiti pažnju na vanjsku liniju Slovana koja je izuzetno kvalitetna ukoliko joj se dozvoli da uđe u njen ritam. Taj ritam prije svega formira jedan veoma korektan playmaker, odnosno jedan "combo guard", koji igra na pozicijama jedan i dva, a to je Clemons. On je njihov najbolji strijelac i čovjek koji provodi najviše minuta u igri.

U toj vanjskoj liniji također dominiraju Novak koji je sjajan šuter, te Klobučar koji je, po meni, uz playmakera Tau Ceramice na posudbi u Olimpiji Gorana Dragiča, jedan od najboljih mladih igrača Slovenije.

Tu je još i stari znanac koji godinama igra po Sloveniji Stipe Modrić. Ta četvorka je ona koja kreira igru Slovana kako za sebe tako i za unutarnju liniju koju čine Jovanović koji je igrao u Partizanu i dečko koji je prošle sezone igrao u Slavonskom Brodu i dosta je neugodan s obzirom da je četvorka koja može "otvoriti reket", a to je Ljubo Šamadan.

Nemam uopće dvojbe da je Zadar bolja i kvalitetnija momčad i da bi trebao doći do pobjede međutim sve ove stvari koje sam dosad nabrojao sasvim sigurno upućuju na oprez. Također moramo respektirati momčad koja je u posljednja dva kola zabilježila dvije pobjede i što je najvažnije obje sa košem razlike što im je još podiglo moral i želju za dokazivanjem protiv Zadra. Oni će i zbog toga sutra biti maksimalno napaljeni kako bi nas pokušali iznenaditi.

To su razlozi zbog koji moramo biti oprezni, a vidjet ćemo što će se sve sutra događati. Još uvijek ima dovoljno vremena da se i fizički i mentalno vratimo na pravi put onako kako smo izgledali na ovom mini gostovanju od dvije utakmice u četiri dana.

Mi smo od Beograda do Kazana i natrag što u autobusu, što u avionu proveli 12 sati i logično je da su igrači umorni. To je glavni i osnovni razlog zašto sam ovog trenutka zabrinut jer trenutno nemam informaciju u kakvom ćemo fizičkom stanju zaigrati sutra."



Hoće li proigrati i u Jazinama? - Shammel StallworthStallworth?

"Ako analiziramo njegovu igru, on je na tri posljednja gostovanja bio naš najbolji igrač, protiv Partizana i Reflexa (FMP-a op.a.) u Beogradu i protiv Unicsa u Kazanu, a to su sve kvalitetne momčadi. Očigledno je da su njegove loše utakmice u Zadru stvar psihološkog pritiska kojeg do sada on nije uspio svladati.


Nadam se da će u tome uspjeti u ove iduće dvije utakmice u četiri dana. To ne moraju biti utakmice na nivou kako je igrao u Beogradu i u Kazanu ali kvaliteta igre mora biti prihvatljiva jer je onda svima puno lakše igrati. Čim imamo igrača koji zabije 16-17 koševa po utakmici odmah je svima lakše funkcionirati."


Juby?

"Juby u principu nije trenirao sedam dana zbog upaljene prepone i on je sada na nekih 20-30% svojih fizičkih aktivnosti. On nije igrač koji može igrati na visokoj razini ako nije fizički spreman. On može biti onaj pravi Juby samo ako je u potpunosti fizički spreman.

Uopće nije bilo planirano da igra u Beogradu. Odigrao je posljednjih sedam minuta jer su se svi naši centri, izuzev Lalića, preselili na klupu i morao sam birati koga ću uvesti između Prostrana i Jubya. Odlučio sam se da u onakvoj "infarkt završnici" to ipak bude Juby jer ako se izgubi zbog neke greške onda je bolje da je napravi iskusan igrač. A osim toga na terenu smo već imali dva playmakera, Coreya i Roka.

To je razlog zbog kojega Juby u posljednjim utakmicama statistički pokazuje manje nego što se objektivno od njega može očekivati. Mislim da nema potrebe izvlačiti to iz jednog konteksta momčadi jer se uvjek dogodi da netko odigra bolje, a netko lošije.

Međutim ako gledamo ove posljednje dvije i pol utakmice (pod tom polovicom mislim na drugo poluvrijeme protiv Zagreba) Zadar dobro funkcionira, a jedino mi je žao utakmice protiv Kazana iz razloga što se teško događa da u okviru 40, odnosno 45 minuta utakmice, imate u pojedinim fazama igre šestoricu izuzetno raspoloženih igrača.

Protiv Reflexa (FMP-a op.a.) je bila situacija da su dva igrača igrali briljantno, Stallworth i Lalić, a da su drugi izuzetno dobro sekundirali, a protiv Kazana smo imali šestoricu raspoloženih što znači da kad je jedan stao nastavio je drugi, gdje je drugi stao nastavio je treći i imamo gotovo trojicu igrača u "double-double" učinku. I to protiv jedne izuzetno moćne momčadi.

Nakon takve utakmice logično je da vam ostaje jedan žal što niste pobijedili bez obzira koga imate na suprotnoj strani. Nije baš često da imate toliko raspoloženih igrača u okviru jedne utakmice u jednoj momčadi."


Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.