Subota 14.00, stadion Stanovi: NK Zadar - HNK Cibalia
Protiv Cibalie povratak sustavu 3-5-2 sa Rožićem u obrani i Ćustićem na lijevom boku
Piše: R. Morović i H. Bajlo | Objavljeno 8.11.2007 u 10:53.
ZDNews.hr

Trener Zadra Dalibor Zebić Foto: Zadarsport (arhiva)


Nogometaše Zadra u subotu očekuje izuzetno bitan dvoboj 16. kola Prve HNL protiv Cibalie koja za Zadrom zaostaje samo dva boda.

Vinkovčani su u dosadašnjem dijelu prvenstva sakupili 19 bodova (5 pobjeda, 4 remia i 6 poraza), a krasi ih čvrstina i borbenost svih 90 minuta jer niti jednu prvenstvenu utakmicu, osim od Rijeke na Kantridi 3-0 i upravo od Zadra u Vinkovcima 0-2, nisu izgubili sa više od jednog pogotka razlike, što znači da su u igri bili do posljednjeg sučeva zvižduka.

To se posebno odnosi na dva poraza od Dinama (2-1 u Zagrebu i 1-2 u prošlom kolu u Vinkovcima kada su imali i jedanaesterac za izjednačenje), a Hajduku su dva puta uzeli po bod (u Splitu čak i vodili 2-1).


Ipak, Vinkovčani su pretežito domaćinska momčad, a porazi u Zaprešiću 1-0 i Varaždinu 2-1 pokazuju kako i oni imaju slabe točke. Najveću slabost igrači trenera Srećka Lušića pokazali su u jučerašnjem Kup susretu protiv Varteksa u Varaždinu kada su deklasirani sa visokih 4-0.

Iako je lako moguće da su se Vinkovčani više koncentrirali na subotnji susret na Stanovima sigurno je da ovako visoki poraz neće nimalo dobro djelovati na igrače, a tu je i faktor umora.

S druge strane, nakon pet utakmica bez pobjede pred momčad trenera Dalibora Zebića nameće se imperativ pobjede kako bi vratili samopouzdanje momčadi i pokazali kako rezultati iz prvog dijela prvenstva nisu slučajnost.

Neće to biti nimalo lak zadatak za Zadrane naročito iz razloga što nedostaje nekoliko ključnih igrača, što zbog kartona, što zbog ozljeda. Tako će Parmakovića u obrani zamijeniti Anter Rožić, a Milina najvjerojatnije Balašković. Dragan Župan, koji je protiv Šibenika iznesen s terena zbog ozljede ipak bi trebao biti spreman za subotu.

Trener Dalibor Zebić svjestan je da su pet uzastopnih poraza, naročito zbog načina na koji su došli, unijeli određenu nervozu u momčad, no vjeruje u pozitivan ishod protiv Cibalie:

"Imali smo težak raspored jer smo igrali protiv tri najbolje ekipe u Hrvatskoj, Rijeke, Hajduka i Dinama, a zatim još i dva gostovanja. Sigurno da smo mogli više, naročito s Dinamom i Interom ali što je tu je. Još smo malo neiskusna ekipa sa dosta mladih igrača i radimo neke početničke greške. Treba imati strpljenja.

U subotu nas očekuje važna utakmica protiv Cibalie i pobjeda u toj utakmici bi nam sigurno opet vratila jednu sigurnost i dala neke bodove koje smo i zaslužili do sad. Dobro igramo ali ne osvajamo bodove koliko bi trebali. Uz dobru igru trebali bi uzeti i koji bod, a ponekad, kao u Šibeniku, treba igrati na rezultat. Ne treba uvijek igrati lijep nogomet sa duplim pasovima, driblinzima i sl. nego kad povedemo malo stati na loptu i unijeti malo mirnoće.

Ako je protivnik agresivan krenuti još agresivnije, jednostavno igrati natjecateljski i boriti se do zadnje minute. Znamo i sami koliko je teško dobit utakmicu i moramo se naučiti pobjeđivati."


U četiri od šest utakmica Zadrani su prvi poveli i na kraju izgubili (Slaven Belupo, Hajduk, Dinamo, Inter).

"Prvi gol unese veliku nervozu u momčad. Dok je 0-0 i dok smo mirni igramo lepršavo, znamo što hoćemo, a onda kad zabijemo gol kao da se strah od pobjede uvuče u igrače.

Dinamo, na primjer, i kad primi gol vjeruje u sebe, zna da će doć prilika i nastavalja igrati u istom tempu. Mi pokušavamo raditi na tome. Ne ide nam, ali i u Zaprešiću smo se vratili nakon tih 2-1, imali smo nekoliko prilika. Na dobrom smo putu, dobro radimo. Najgore je učiti na sebi, na svojim greškama, kad primimo nekoliko golova u par minuta. Ali ja se nadam da ćemo već protiv Cibalie to promijeniti i ako zabijemo prvi gol da će uspjeti dobiti utakmicu."


Suđenje u Zaprešiću nije bilo baš na prvoligaškoj razini, a i izbor suca Kovačića baš za tu utakmicu bio je vrlo zanimljiv.

"Sudac je pustio jednu domaćinsku igru. Cijela njihova obrana je udarala i išla dosta čvrsto. Svaki njihov start je praktički bio žuti karton ali kolko god sam vikao s klupe nije bilo promjene.

Protiv Intera nam je i ovdje (na Stanovima op.a.) i u Zaprešiću sudio Kovačić. Znači da to nije baš slučajno jer znamo da nam je i prethodnih godina većinu utakmica s Dinamom sudio Kovačić, a ne vjerujem baš u tolike slučajnstosti. Ali ništa, ako budemo sad i treći put igrali s Interom bar znamo tko će nam suditi.

On je tu bio da zaštiti Inter, tako se i ponašao ali uz sve to on nije ništa kardinalno pogriješio da bi nas izneredio. Mi smo i unatoč tome mogli puno bolje proći."


U Zaprešiću je nedostajalo nekoliko standardnih prvotimaca i bilo je jasno da igra Zadra s njima i bez njih nije ista.

"Prepustili smo sve medicinskoj skrbi, a igrači će sami reći kada mogu. Ako ne mogu dati 100% sigurno je da neće započeti utakmicu jer je nama najvažnije da igrač koji igra može dati sve od sebe."

Najavili ste i promjenu formacije, povratak na 3-5-2. Hoće li doći do još nekih promjena unutar momčadi?

"Najvjerojatnije će Balašković zaigrati na poziciji zadnjeg veznog. Mišlov je dobro odigrao i to je pozitivno saznanje da možemo na njega računati i u budućnosti ali ovo nam je jako važna utakmica, a Balašković je to često igrao u Kamen Ingradu. On je najbliži toj poziciji u subotu.

Ćustić je odigrao dobro u Zaprešiću, imao je dvije izgledne šanse za gol i šteta što dobru igru nije okrunio i pogotkom. Dobro je radio na toj poziciji, bio je dosta aktivan tako da si je osigurao mjesto za subotu.

I protiv Cibalie ćemo početi s dva napadača. Mitrović je dobro trenirao i ako sve bude u redu do subote on će započeti utakmicu uz Terkeša u napadu. Čekali smo njega ili nekog drugog napadača da se nametne i sada je on to napravio. Kako u Zaprešiću tako i u subotu počinjemo s dvije špice. To je klasična formacija 3-5-2 s tim da će Mitrović i Terkeš sada morati puno više raditi u obrani.

Krenuti ćemo agresivno od prve minute, prebaciti igru na njihovu polovicu i ja se nadam da ćemo što prije zabiti gol. I oni imaju dosta problema s ozljedama i kartonima. Neće im braniti Burcsa pa ćemo valjda bar njihovog drugog golmana malo više ugroziti kad već nismo Dinamovog Kelavu."

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.