Povratak na europsku scenu
Aco Petrović uoči prve utakmice Uleb Kupa u Kazanu- Unics je apsolutni favorit skupine
Piše: R. Morović | Objavljeno 5.11.2007 u 20:23.
ZDNews.hr

"Unics je apsolutni favorit skupine" - Aco Petrović


Košarkaši Zadra danas u 17 sati po srednjeeuropskom vremenu igraju prvu utakmicu Uleb Kupa protiv ruske momčadi Unicsa iz Kazana.

Današnji Zadrov domaćin je trenutno četvrtoplasirana momčad izuzetno moćne i bogate ruske lige, a u prvih sedam kola upisali su četiri pobjede i tri poraza.

Ipak, valja napomenuti kako su dva od tri spomenuta poraza stigla u posljednje dvije domaće utakmice. Prvo su poraženi od Khimkya 75-78, a nakon uvjerljive pobjede na gostovanju u Surgutu (67-91), na domaćem su parketu izgubili i od Lokomotiva iz Rostova 77-83.

Sve to ukazuje na činjenicu kako su Rusi, unatoč tome što su apsolutni favoriti ove skupine, ipak ranjivi i kako Zadar u dalekom Kazanu nije bez šansi.

Sigurno da je pobjeda u Beogradu protiv FMP-a bila dodatna inekcija samopouzdanja za Petrovićevu momčad i kako u Rusiju idu bez prevelikog pritiska i opterećenja.

Koliko će to Zadranima pomoći ili odmoći tek ćemo vidjeti, no ukoliko preporođeni Stallworth pruži igru kakvu je pružio u Beogradu, a cijela momčad odigra čvrsto i po mogućnosti bez klasičnih "crnih rupa" sve je moguće.

Statistički gledano u prvih sedam kola ruskog prvenstva najefikasniji su kod Kazana bili Duško Savanović (116 poena) i Sergey Chikalkin (104).

Skakački, Kirksay je u šest odigranih utakmica sakupio 44 skoka, a izvrsni Savanović u sedam utakmica 37. Uvjerljivo prvi asistent je, bivši Cibos, Jamal McCullough sa 42 asistencije, a najviše prekršaja (24) napravio je Sokolov.

Zanimljiv je podatak kako je Darjuš Lavrinovič u prvih sedam kola odigrao samo nešto manje od dvije minute zbog ozljede, a prema posljednjim saznanjima niti protiv Zadra ne bi trebao dobiti neku veću minutažu.

Bit će ovo za Ruse vrlo izazovan period jer ih uskoro očekuju i dva domaća derbija sa CSKA i Dinamom iz Moskve što za ambiciozne čelnike kluba iz Kazana predstavlja pravi pokazatelj koliko Unics zapravo može ove sezone.

Trener Aleksandar Petrović dobro je proučio današnjeg protivnika:

"Svi znamo da Rusi strahovito puno ulažu u košarku i da su uspjeli ove godine formirati jedno 6-7 ekipa od kojih najsiromašnija ima budžet od oko osam do devet milijuna eura. Gledao sam Unics na par utakmica i oni su izuzetno moćna momčad.

Od igrača koje poznajete iz prošle sezone su zadržali McCullougha koji je prvi playmaker momčadi, a sezonu je počeo u Ciboni. Njegova zamjena je jedan od najkvalitetnijih mladih ruskih igrača Sergeev koji ima nevjerojatno stabilan šut čak i sa 8-9 metara i vrlo je vjerojatno da će uskoro obući dres seniorske reprezentacije Rusije.

Unics je na svakoj poziciji dobro pokriven sa dva do tri igrala, a na poziciji "petice" igraju čak četvorica. Na poziciju dvojke su iz Siene doveli najboljeg igrača prošlogodišnjeg prvaka Italije Montepaschia Fortea, a njegova zamjena je godinama najbolji ruski šuter i igrač ruske reprezentacije Chikalkin koji je dvije sezone igrao i u Benettonu. On obično ulazi u drugoj četvrtini i obavezno kada protivnik igra zonu. Ne snalazi se toliko dobro u igri "na čovjeka" ali zonu rješava nevjerojatno dobro šutem izvana.

Na poziciji trojke su kupili dva nova igrača. Jedan je prošle godine bio član Olympiacosa, a to je Rus Padius, a drugi je prošle godine najbolji igrač francuske lige, a ove godine je igrao i za reprezentaciju na Eurobasketu Tariq Kirksay.

A sad od ovih četvorki i petica ja ću vam samo nabrojati neke. Sigurno znate Gorana Savanovića iz Reflexa koji je njihov najbolji igrač. Često zabija između 25 i 30 koševa, a sjajan je u svim segmentima igre: tranzicija, šut za 3 poena, leđima košu, jedan izuzetno kvaliteta i "all around" igrač.

Na poziciji centra je ostao jedan od blizanaca Lavrinovič (op.a. Darjuš) jer ga je ovaj drugi napustio i otišao u Sienu. Zatim su tu Zhukanenko i Sokolov, igrači na granici ruske reprezentacije i svi imaju oko 210-212 centimetara. Tu je i izuzetno kvalitetan Rumunj Stanescu.

Prije par godina su kupili kompletan trenerki tim koji je prije toga bio "staff" Žalgirisa, a i litvanske reprezentacije. To je legendarni trener Antanas Sireika, te njegovi pomoćnici, također legendarni igrači, Homičus i Brazauskas. To dovoljno govori o kvaliteti i dužini te momčadi.

Igra se u hokejaškoj areni koja se prilagođava ovisno o sportu, jedan dan hokej, drugi dan košarka, samo se promijeni pogloga.

Mislim da je Unics jedini i apsolutni favorit naše grupe dok kod ovih ostalih šest momčadi svak svakoga može dobiti i tu je po meni bitno dočepati se pet pobjeda koje garantiraju prolaz u drugi krug i "knockout sistem" gdje se igra na direktnu eliminaciju.

Obzirom da igramo dvije utakmice tjedno i mi smo na treningu simulirali utakmicu, malo smo izmješali petorke. Odigrali smo jednu kvalitetnu utakmicu između sebe i to je dosta dobro izgledalo. Ima malih problema ali ne nepremostivih.

Ni Juby ni Corey nisu "100%"međutim i jedan i drugi će biti spremni. Kod Coreya se radi o udarcu u list kojeg je zadobio na utakmici protiv Zagreba, a Juby ima malo upaljenu preponu međutim s obzirom da on za sebe kaže da je "warrior" siguran sam da će i on biti spreman.

Jere Macura je u solidnom stanju, dobro trenira, međutim sada treba biti strpljiv isto kao što je bio strpljiv i Štimac na otvaranju sezone kada nije bio prvi u rotaciji. On je svoju priliku iskoristio.

Gečevski igra solidno, Lalić također, ako ne računamo utakmicu sa Zagrebom kada sam se više iz taktičkih razloga odlučio na igru sa 4 mala i jednim centrom."

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.