Giuseppe Giergia uvršten u izbor za najboljeg igrača Europe u posljednjih 50 godina
Piše: ZadarSport / Wikipedia | Objavljeno 3.11.2007 u 1:01.
ZDNews.hr

Giergia je bio u 'petorci svijeta'. Danas vrši
dužnost sportskog direktora KK Zadar.


Na službenim stranicama košarkaške "Eurolige" pokrenuto je glasovanje za najboljeg igrača i trenera u Europskoj klupskoj košarci u posljednjih 50 godina otkako postoji Euroliga.

Natjecanje je započelo kao Kup europskih prvaka u sezoni 1957/58., a prvoga ga je osvojila momčad ASK Riga. Zanimljivo je da je momčad iz Rige tada u finalu pobijedila Akademika iz Sofije, a iste će se momčadi sastati i u ponedjeljak, 50 godina nakon prvog finala Eurolige, u prvom kolu Uleb Kupa.

U početku je ovo natjecanje okupljalo samo prvake europskih država, a uvođenjem Lige prvaka, pored državnih prvaka, omogućeno je sudjelovanje i inim klubovima iz europskih liga, čiji su klubovi u prijašnjim godinama izborili za svoju državu pravo za određen broj predstavnika u toj Ligi.

Euroliga je do sezone 1999/2000. bila glavno natjecanje FIBA-e, no tada je nastalo Udruženje europskih profesionalnih klubova i liga (ULEB), te preuzelo Euroligu tako da je ona od sezone 2000/01. pod ingerencijom Uleba. Te 2000/01. bile su dvije Eurolige: ULEB-ova Euroliga sa 24 kluba i FIBA-ina Suproliga sa 20 klubova.

Od Hrvatskih klubova ovo je natjecanje dva puta osvajala Cibona (u sezonama 84/85 i 85/86), te tri puta Split, odnosno tadašnja Jugoplastika (u sezonama 88/89, 89/90 i 90/91).

Nominirane igrače možete pogledati ovdje, a zanimljivo je da u prvi izbor nije uvršten jedan od velikana zadarske i svjetske košarke Giuseppe Pino Giergia koji je svojedobno uvršten i u najbolju petorku svijeta.

Tek nakon reakcije brojnih navijača Giergia je uvršten na popis kandidata, a uredništvo Zadarsporta također je poslalo dopis Euroligi o previdu koji su napravili. Pismenim putem odgovoreno nam je kako će uvažiti naš prijedlog, a potvrdio je to i u telefonskom razgovoru webmaster koji se brine o čitavom glasovanju.

Potvrdu uvrštenja Pina Giergie u ovaj popis možete vidjeti ovdje, a popis nominiranih trenera ovdje.

Što je sam Giuseppe Giergia u nedavnom razgovoru za Zadarsport rekao o zlatnim godinama zadarske košarke pročitajte ovdje.

Na listi nominiranih kandidata već od početka su legende hrvatske i svjetske košarke, pokojni Krešimir Ćosić i Dražen Petrović, a od Hrvata tu su još Stojko Vranković, Toni Kukoč, Dino Rađa, Velimir Perasović, Mihovil Nakić, Nikola Vujčić, te aktualni trener KK Zadar Aleksandar Petrović.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.