Glavu gore, idemo dalje
Put do uspjeha: Utakmicu po utakmicu bez euforije
Piše: R. Morović | Objavljeno 21.10.2007 u 3:43.
ZDNews.hr

Maksimalno borbeno u svaku utakmicu Foto: Veljko Grbeša - Index.hr


Zadar je poražen na Poljudu. Hajduk je bio bolji i zasluženo slavio sa visokih 4-1. No naizgled laka pobjeda splićana nije nimalo lako ostvarena.

Hajduk je, očekivano, dominirao čitavim prvim dijelom, no Zadrani su uspješno odolijevali svim napadima bijelih. Posebno se tu istakao vratar Danijel Subašić koji je, uz nekoliko odličnih obrana, obranio i jedanaesterac u 16. minuti. Nikola Kalinić nije baš najbolje pucao, a mladi je zadarski vratar sigurno "pokupio" tu loptu.

I tada je Zadar, kao i na gostovanju u Koprivnici, rano poveo. Terkeš je u 21. minuti, svojim sedmim prvenstvenim pogotkom, iz jedne kontre doveo Zadrane u vodstvo.

Zadar je i dalje uspješno parirao Hajduku unatoč tome što su napadali "kontra" bure. Ipak, domaći su uspjeli izjednačiti u 37. minuti preko Kalinića nakon jedne neopreznosti zadarske obrane.

Tu je možda prvi razlog današnjeg visokog poraza Zadra na Poljudu. Sedam-osam minuta prije kraja prvog poluvremena, kada je Zadar trebao malo umrtviti igru i na odmor otići sa prednošću, Hajduk je izjednačio.

No to i nije bio tako loš rezultat na poluvremenu ako uzmemo u obzir očekivanja prije početka susreta i najave iz splitskog tabora kako kreću agresivno od prve minute.
Međutim, u drugom dijelu vidjeli smo jedno potpuno drugačije lice Zadra. Vrlo brzo, u 53. minuti, Hajduk je došao do vodstva drugim pogotkom Kalinića i to je uvelike odredilo daljnji tijek susreta.

To i ne bi bila tako loša situacija da Zadar, poput košarkaša i slično kao u Koprivnici, ne bi upao u "crnu rupu". U 71. je za 3-1 zabio Linić, a dvije minute kasnije na 4-1 je povisio Kalinić svojim trećim pogotkom na utakmici, ukupno desetim u prvenstvu.

Zadar je primio potpuno nepotrebna dva pogotka u dvije minute i od jedne dobre utakmice došao u situaciju visokog poraza.

Razlozi su svakako neiskustvo Zebićeve momčadi i možda toliko spominjani respekt prema protivnicima. No, ruku na srce, tko bi na početku sezone očekivao da će Zadar na Poljud doći kao trećeplasirana momčad. Tko bi uopće očekivao da se Zadar na Poljudu, protiv jednog višestruko bogatijeg i moćnijeg protivnika može nadati bodu, pa čak i pobjedi.

Ove sezone se to promijenilo, no Zadrani si nipošto ne smiju dopustiti velike Europske snove. Svakako da treba ići u svaku utakmicu maksimalno borbeno, no očekivati sve pobjede i dobre igre, naročito na gostovanjima, nije realno.

Tu je možda i javnost malo pretjerala u očekivanjima od zadarskih nogometaša. Na početku sezone nije nikako realno bilo očekivati bodove iz Koprivnice, Rijeke i Splita, a sada to odjednom jest. Kako to? A momčad je ostala ista.

Sadašnju situaciju Zadra možemo usporediti sa prilikama u Veroni od prije par godina kada je mali "div iz predgrađa" Chievo harao talijanskim nogometom.

Tada je trener Luigi Del Neri, sve do pred kraj sezone govorio: "Nismo se još aritmetički spasili od ispadanja." Chievo je bio tada bio u samom vrhu talijanskog nogometa i takve su se izjave većini činile sulude. No, Del Neri je dobro znao zašto to govori. Chievo je danas u "Serie B" i više ne pruža ni približno onako blistav nogomet kao proteklih godina.

A sve je počelo kao i ove sezone sa Zadrom. Novopečeni prvoligaš sa jedinom ambicijom da ostane u društvu najboljih i eventualno zauzme sigurnu sredinu tablice odjednom se našao u situaciji da se sa najvećima bori za vrh prvenstvene tablice.

I kada je gubio i kada je pobjeđivao trener Del Neri je uvijek ponavljao isto: "Moramo aritmetički osigurati ostanak, a za dalje ćemo vidjeti."

Stoga nema nekog razloga zašto se tako ne bi ponašali i Zadrani. Najvažniji je i primarni cilj ove sezone ostati u društvu najboljih, a sve više od toga je veliki uspjeh.

Jer samo jedna mala crna serija može uvelike okrenuti situaciju, a tada bi se itekako drugačije razmišljalo.

To je za sada realnost zadarskog nogometa, a najvažnije je da to shvaćaju igrači, stručni stožer i uprava. Bude li Zadar, kao i do sada, išao iz utakmice u utakmicu maksimalno borbeno konačna bilanca na kraju sezone će sigurno bit pozitivna.

U protivnom, ako već sada počnemo sanjati europske snove, crno nam se piše.

Osjetio je to mali Chievo. Nadajmo se da neće i Zadar.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.