Balašković: "Publika je naš 12. igrač"
Piše: R. Morović i H. Bajlo | Objavljeno 16.10.2007 u 23:25.
ZDNews.hr

965 minuta + sučeva nadoknada u 11 utakmica -
podatak za svaku pohvalu Foto: Zadarsport


Na treningu Zadra danas je, kao i inače, vladala odlična atmosfera. Iako, zbog viroze, trener Zebić danas nije vodio momčad trebao bi se oporaviti do subote i voditi Zadrane na Poljudu u dalmatinskom derbiju protiv Hajduka.

Trening je danas vodio pomoćni trener Josip Butić, a igrači su, nakon zagrijavanja, prvo odigrali mini turnir "dva na dva" na četvrtini igrališta (na velike golove), a potom međusobnu utakmicu na pola terena.

Svi su zdravi i spremni za subotnji susret, a prvenstvena stanka sigurno je uvelike pomogla, naročito onim igračima koji su odgirali najviše minuta u prvoj trećini prvenstva.

Nakon treninga, o trenutnom stanju u momčadi i daljnjim ambicijama porazgovarali smo sa, možemo to slobodno reći, najboljim govornikom među igračima Zadra – Valeriom Balaškovićem.

Neumorni trkač i radilica na desnom boku ove je sezone, nakon Batkoskog (90 minuta svih 11 utakmica), odigrao najviše minuta u dresu Zadra. Balašković je zamijenjen samo u 1. kolu protiv Hajduka, kada je u 76. minuti umjesto njega ušao Mitrović, te u 11. kolu u Rijeci kada ga je u 79. minuti zamijenio Bilaver.

Zadar je nakon prve trećine prvenstva treća snaga 1. HNL. Da li ste to očekivali kada ste došli u Zadar na početku sezone?

"Iskreno, mislim da možda ni najveći optimist u ovom klubu nije očekivao tako visok plasman nakon prvih jedanaest kola. Svi smo prezadovoljni s ovime što imamo trenutno i radimo na tome da probamo ovu situaciju zadržati što je dulje moguće.

Prošli tjedan je igrala reprezentacija tako da smo imali malu pauzu i radili smo na osvježavanju momčadi jer se jedan dobar dio igrača prilično potrošio nakon ovih prvih jedanaest kola. Kroz taj prvi dio prvenstva manje više je igralo 13-14 igrača i oni su se najviše potrošili."

Koliko će vam koristiti ova prvenstvena stanka? Prošli put ste nakon stanke pobijedili Zagreba na Stanovima, ovoga puta je protivnik nešto teži.

"Ponovit ću, kroz ovih jedanaest kola korišteno je uglavnom 13-14 igrača i sigurno da je došlo do jednog zamora materijala tako da nam ova stanka može samo dobro doći.

Mislim da mi ne možemo s ovom stankom ništa izgubiti, samo dobit, iako ima ovih ekipa poput Hajduka, Intera i sl. koje nisu zadovoljile prvi dio sezone i oni bi se trebali "vaditi" na ovim pauzama i uigravati. Mi smo dobro uigrani, ali s druge strane imamo problem možda ne dovoljno široke klupe tako da je nekih jedanaest igrača u punom pogonu i sigurno da mora doći do zamora.

Imamo sreću da nemamo nekih ozbiljnijih ozljeda. Bilo je nekih manjih problema, no fizioteraperapeutska služba, na čelu sa Jerkom Mikulićem, nas vraća u život poslije svake utakmice."

Kako ste zadovoljni svojim osobnim učinkom u prvih jedanaest kola? Izgleda kao da ste rasli u formi iz utakmice u utakmicu.

Ima puno stvari u utakmici koje su teško vidljive jednom gledatelju koji možda nije u nogometu onoliko koliko smo mi. U svakom trenutku se trudimo pomoći obrani. Nekad gledatelj želi nešto više od samog boka u napadu, prodornost, centaršut, agilnost prema naprijed, no u tom trenutku je obrana u vrlo velikim problemima.

Zato sam ja zadovoljan, kako svojim učinkom i formom u prvom dijelu prvenstva, tako i cijele ekipe.

Mi igramo formaciju 3-5-2. U nekim drugim momčadima, koje igraju formaciju 4-4-2, srednjem desnom igraču je puno lakše jer ne mora toliko pokrivati u fazi obrane.
Kod nas, u 3-5-2 sustavu, moja je dužnost uvijek maksimalno pomoći Puljiću na desnoj strani, a isto tako Elez mora pomoći Parmakoviću na lijevoj strani.
Zato se možda tokom nekih utakmica čini da prema naprijed ne možemo ništa napraviti.

Na primjer, na ovoj zadnjoj utakmici u Rijeci igrali smo protiv sustava 4-4-2 gdje sam ja sa lijeve strane imao Sharbinia i cijelo vrijeme sam ga morao paziti. Nije mi dozvoljavao da odem prema naprijed, a kad bi otišao preuzimao me Pamić. Dakle u slučaju neke greške ili izgubljene Sharbini bi ostajao sam i stvarao nam probleme.

To je jedan mali problem kod ovog sustava ali mi ga sigurno nećemo mijenjati jer se pokazalo da je on idealan za ove igrače s kojima Zadar trenutno raspolaže."

U Rijeci ste odradili odličan posao. U potpunosti ste zaustavili opasnog domaćeg kapetana Sharbinia koji je i zamijenjen sredinom drugoga dijela.

"Da, obrambeni zadatak sam dosta dobro odradio, ali sigurno da sam i ja htjeo nešto više, da dodam koju loptu više napadačima, ali eto, to je taj sticaj okolnosti, ta formacija koju igramo. Međutim, sve će to doći na svoje mjesto."

Treće mjesto vodi u Europu. Jeste li već razmišljali o tome? Već ste i bili jednom u takvoj situaciji sa Kamen Ingradom.

"Da, već sam jednom prošao to u svojoj karijeri, sa Kamen Ingradom i sigurno da je lijepo i da ćemo mi učiniti sve što je u našoj mogućnosti na terenu da to i ostvarimo.

Sigurno je da sad imamo jako težak raspored i da se situacija može vrlo lako drastično okrenuti stoga treba ući u svaku utakmicu što je ozbiljnije moguće."

U subotu gostujete u Splitu. Kakve su mogućnosti Zadra na Poljudu?

"Spremni dočekujemo Hajduk koji je sada u jednoj jako velikoj krizi rezultata i svega ostaloga što se oko kluba događa. Stoga očekujem jedan veliki pressing s njihove strane koji bi vjerojatno bio i da je Hajduk u boljoj situaciji, no mi ne idemo u Split s bijelom zastavom.

Učinit ćemo sve da im pomrsimo račune. Mi ne smijemo gledati njih nego samo sebe, a to znači da ćemo sve napraviti da se vratimo u Zadar bar s bodom.
Sigurno da ćemo biti pod velikim pritiskom, no možda nam to u neku ruku i odgovara jer očekujem da će oni igrati u jednom grču s obzirom na tu "biti ili ne biti" situaciju.

Ako Subašić bude imao svoj dan i ako nam uspije spasiti one 2-3 situacije koje će biti nezgodne u prvih dvadesetak minuta vjerujem da bi možda mogli i zadržati "nulu" do poluvremena. A ako u drugo poluvrijeme uđu s "nulom" sigurno da će na njima biti velik pritisak publike i tu je onda naša mogućnost za bod puno puno veća."

U Zadru ste četiri mjeseca. Kako ste zadovoljni atmosferom u klubu i na tribinama?

"Bio sam i u Velikoj i u Čakovcu gdje publika uglavnom nije nogometna, već kazališna, a na utakmicu dođe 200-300 ljudi. Vrlo je lako priviknuti se na ovo, ljudi te jednostavno "nose", kao na primjer na utakmici sa Zagrebom.

Ekstremno teška utakmica i nakon našeg gola za 1-0 svi su se digli na noge i nosili nas tih dvadesetak minuta kad je bilo najteže. Publika je bila naš dvanaesti igrač svih ovih 11 kola."

Nadamo se da će tako biti i dalje, a da će im nogometaši uzvratiti isto tako dobrim igrama.

Foto galeriju sa današnjeg treninga NK Zadar pogledajte ovdje.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.