Hrvatska legenda Svjetskog veteranskog atletskog prvenstva - Riccione 2007.
Piše: Saša Radotić | Objavljeno 16.10.2007 u 13:26.
ZDNews.hr

Gabrijela Gabrić


Daleko najveća legenda ovog Svjetskog atletskog veteranskog prvenstva je Meksikanac Manuel Munoz Gonzalez, čovjek od 95 godina koji je trčao 100 m, 200 m, 400 m i 800 m, te osvojio četiri medalje.
Bilo ga je veoma dirljivo gledati na stazi, te se je svatko od sportaša želio slikati s njim.


Zanimljivo je, što mnogi ne znaju, da smo i mi imali našu živuću legendu na ovom prvenstvu!
Gabrijela Gabre Gabrić, rođena davne 1914.godine, njeni rezultati na ovom prvenstvu su slijedeći:


Starosna kategorija W90:

1.mjesto kugla rez.4.35

1.mjesto disk rez.11.45

2.mjesto koplje 6.93

Nastupa za Italiju.

Gabrijela Gabre Gabrić je sasvim sigurno najveća zadarska atletičarka u periodu do Drugog svjetskog rata te uz Radojku Franzoti jedna od najvećih atletičarki u hrvatskoj povijesti. Dolaskom u Zadar kratko vrijeme se bavila veslanjem, ali ubrzo je shvatila da to nije sport za nju. Nakon toga se počela baviti atletikom.

Odlikovala se odlučnošću i tvrdoglavošću u nastojanju da ostvari svoj cilj, a taj je bio da postane vrhunska atletičarka. Prvi zabilježeni rezultat u bacanju diska bio je nešto duži od 27 metara, što je u tadašnje vrijeme bio vrlo dobar rezultat.

Gabrijela Gabrić vrlo vrijedno trenira, bila je redovita na treninzima pa tako vrlo brzo napreduje.na Olimpijskim Igrama koje su održane 1936. godine u Berlinu nastupila je za reprezentaciju Italije u disciplini bacanje diska.Na toj olimpijadi je osvojila vrlo dobro 10. mjesto s rezultatom od točno 35 metara, što je za nju bio veliki uspjeh. Te iste godine uspjela je baciti disk do 37 metara. Nastupila je na još jednim Olimpijskim Igrama, u Londonu 1948., i osvojila 12. mjesto.

Nastupila je i na Europskom prvenstvu 1938. godine u Beču, gdje je osvojila 6. mjesto u bacanju diska s rezultatom 35,53 metara. Apsolutna prvakinja Italije bila je 1936., 1937., 1938., 1939., 1940. i 1942., a njezin rezultat iz Milana 1939. godine od 43.35 metara bio je dugo doba nedostignut u Italiji.

Vrlo dobro je bacala kuglu i koplje, te skakala u dalj pa se dokazala i u petoboju. Bila je članica uprave kluba "Societa ginnastica Zara" zadužena za atletiku. Dugo nakon nje u Zadru se nije pojavila tako kvalitetna i uspješna atletičarka.

Za vrijeme talijanske uprave u Zadru hrvatska sportska društva i klubovi bili su potpuno zapretani pa je tako bilo i sa atletikom ali naši ljudi sportom su se bavili kao članovi talijanskih klubova i postizali vrlo dobre rezultate.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.