Nemiran zadarski košarkaški tjedan
Piše: M. Lordanić | Objavljeno 15.10.2007 u 0:11.
ZDNews.hr

Otišao i vratio se preko noći - Aco Petrović Foto: Sebastian Govorčin


Vrlo je nemiran košarkaški tjedan iza nas. Utakmica protiv Olimpije trebala je Zadru poslužiti kao svojevrsno iskupljenje pred svojim navijačima nakon katastrofe u Podgorici.

Trebali su Zadrani pokazati kako je -27 protiv Budućnosti bio samo loš dan, ali nazočili smo sličnoj utakmici kao u glavnom gradu Crne Gore i još jednom uvjerljivom porazu. Velikih -15 protiv Olimpije natjeralo je, ne samo najžešće Tornadovce, nego i ostatak dobro ispunjene dvorane da zaplješće gostima, a svoje ljubimce s parketa isprati zvižducima.

To je duboko potreslo Acu Petrovića koji se osjetio odgovornim podnijeti ostavku. On je sastavljao ovu momčad zajedno s direktorom Pinom Giergiom i smatrao moralnim podnijeti ostavku nakon sramotne igre njegove momčadi. On je također "lobirao" za dolazak Shammela Stallwortha koji u prvih nekoliko kola nije pokazao ni dio onoga što se od njega očekuje.

Nakon prvog kola se nije moglo naslutiti da bi se u sljedeća dva susreta mogle dogoditi dvije katastrofe. Protiv Cibone je zabilježena pobjeda, ali igra nije bila uvjerljiva, da bi u istom tjednu doživjeli fijasko u Podgorici. To očito nije bila samo loša večer kao što su mnogi mislili i Zadrani su doživjeli novi šok nakon poraza od još neuigrane Olimpije. Igrači su bili psihički slomljeni što su dokazali promašivši 16 zicera, a Stallworth je prednjačio s šest promašaja iz najlakših mogućih situacija. Kapetan Todor Gečevski ga je branio ističući njegovu želju za pobjedom i što boljom predstavom, ali američki šuter je opet podbacio.

Aco je ponovno, kao i kroz cijelu svoju karijeru, reagirao temperamentno i uzburkao zadarsku javnost. Iako jedan dio košarkaške javnosti misli kako je njegov potez moralan, zasigurno nije moralno napustiti brod koji tone nakon samo dva poraza, a Aco je dobio slobodu da sam bira "posadu".

Odmah po završetku utakmice je u svlačionici najavio da će podnijeti ostavku i to učinio na press-konferenciji. Iako su ga igrači pokušali odgovoriti, bio je ustrajan u svojoj odluci. Rekao je da će odmah krenuti za Zagreb, ali kako je "jutro pametnije od večeri", sutradan se već moglo osjetiti hlađenje atmosfere i smirivanje situacije, da bi nešto poslije 19 sati i sjednice UO-a Aco Petrović bio vraćen na mjesto glavnog trenera Zadra.

To je vjerojatno najbolje rješenje za svih. I za Acu Petrovića koji može nastaviti ono što je započeo, ali i za sam klub koji sigurno nakon što je sezona u Europi tek započela ne bi mogao dovesti boljeg trenera od temperamentnog Šibenčanina.

Nakon što su prije sezone hvaljene mogućnosti ove momčadi i najavljivana borba za sam vrh u NLB ligi, te Kupu Krešimira Ćosića i Prvenstvu Hrvatske, prvih nekoliko kola su prizemljili momčad Ace Petrovića. Sam početak sezone je otkrio sve mane ove momčadi i poljuljao povjerenje navijača koji nisu mogli biti optimistični nakon samo tri utakmice u novoj sezoni.

Naposljetku ostaje dojam da je Aco Petrović reagirao srcem, ne razmišljajući pretjerano i "vruće glave" donio ishitrenu odluku nakon samo dva poraza. Već sljedećeg dana je shvatio kako se treba vratiti i prionuti poslu, a pobjedom u Hercegovini je nakratko "kupio" mir, bar do srijede i utakmice sa Splitom.

Prodrmao je cijeli Zadar svojim dolaskom prošle sezone i natjerao zahtjevnu zadarsku publiku da mu kliče, a početak ove sezone nije donio očekivani rezultat i poljuljala se atmosfera u Jazinama. On se smatrao jedinim krivcem, iako tribine nisu tako mislile. Nitko nije očekivao njegovu ostavku. Uostalom, zvižduci s tribina nisu bili namijenjeni njemu, nego igračima koji su mlakim i beskrvnim pristupom razbjesnili sve gledatelje. Igrači su stali uz njega i molili ga da ostane što je svakako dobar znak. Sad se valja "uhvatiti za isti štap" i prihvatiti se posla.

Objektivne mogućnosti ove momčadi još ne možemo sa sigurnošću odrediti, jer svaki igrač ima još dosta rezerve u sebi, ali prvi korak ka uspinjanju na tablici i popravljanju atmosfere je već učinjen protiv Širokog, sad treba protiv Splita potvrditi tu pobjedu i novim slavljem Kalelargi vratiti vjeru u ovu momčad. Nakon dva poraza za redom stanje u i oko svlačionice je bilo loše i malo tko je tada očekivao čuda ove sezone. Ali Aco je u ovih pet-šest mjeseci shvatio da je teško biti trener Zadra i znao se nositi s time.

Uostalom, ovakva situacija ga je snašla i prošle sezone čim je došao i uspio je izvući ono najbolje iz te ekipe. Nadajmo se da će i ovu momčad znati izvući iz ponora.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.