STOP pušenju na sportskim borilištima
Piše: R. Morović | Objavljeno 11.10.2007 u 14:57.
ZDNews.hr

STOP pušenju na sportskim borilištima Foto: katastrofy.com


Nakon jučerašnjeg teškog poraza Zadra od Union Olimpije i ostavke trenera Aleksandra Petrovića sigurno je najvažniji problem uprave kluba iz Jazina pronalazak novog trenera i rješenja ove zadarske, za sada još male, košarkaške krize.

Ipak, moramo se osvrnuti na još jedan problem, dakako manjih razmjera, no istovremeno vrlo neugodan, posebno za igrače ali i sve posjetitelje dvorane.
Problem je vrlo jednostavno definiran – pušenje u dvorani.
Pušenje je, kao jedan od glavnih problema modernog društva, zabranjeno na svim sportskim borilištima, ili bi barem tako trebalo biti, a naročito se to odnosi na dvorane.

Jazine su upravo po tome specifične. Mala dvorana, kapaciteta oko 3000 ljudi, u koju se, svima nam je to poznato, nerijetko nagura i preko 4000 duša, no niti na jednom mjestu, barem ne uočljivom, nije istaknut natpis "zabranjeno pušenje".

Problem je to koji traje već duže vrijeme, no kojeg se, izgleda, nitko nije htio pobliže dotaknuti.
Kao da svi čekaju dovršetak nove dvorane na Višnjiku gdje će, navodno, pušenje biti strogo kontrolirano, a nitko se ne obazire na sadašnju situaciju u Jazinama koja nije nimalo lijepa ni ugodna.

Upravo na današnoj utakmici dim cigareta je, po tko zna koji put, ometao nekolicinu gledatelja u dvorani stoga smo odlučili problemu stati na kraj.

Kako bi to bilo kada bi svi pušači u dvorani zapalili svoju omiljenu cigaretu i uživali gledajuću utakmicu. Samo od nekoliko cigareta u Jazinama se stvori višemetarski krug dima koji smeta ostaloj, nepušačkoj publici, koja je, srećom, još uvijek u većini, a logično je da sve to stvara zagušljivu atmosferu koja u konačnici smeta i samim igračima. A zbog njih publika i dolazi u dvoranu.

Stoga otvoreno pozivamo KK Zadar, kao i sve ostale zadarske sportske klubove, da na uočljivom mjestu istaknu natpise "zabranjeno pušenje" i, po potrebi, pušače u dvorani zamole da je napuste ukoliko nisu, na samo sat i pol vremena, spremni kontrolirati svoju strast.

Time će uvelike olakšati život i igračima i gledateljima, a i cijeli će događaj dobiti jednu kulturniju dimenziju, čemu moramo težiti ako želimo u Zadru uskoro gledati vrhunske europske momčadi.

Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda možete pročitati ovdje, a mi izdvajamo dva članka koji se direktno odnose na sportske objekte.


Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji je donio Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora na sjednici 12. studenoga 1999.

Članak 2., točka 7.

Javni prostor je zatvoreni prostor namijenjen skupnom boravku ljudi, a obuhvaća prostore u građevinama u kojima se obavljaju djelatnosti iz područja zdravstva, dječje i socijalne zaštite, odgoja i obrazovanja, trgovine, športa i rekreacije, ugostiteljstva, kulture i umjetnosti, prometa, uključujući čekaonice, prostorije za sastanke, sve dvorane za okupljanje ljudi, gledališta, javna prometna sredstva, dizala i kabine žičara.

Članak 14.
U ostalom javnom prostoru sukladno članku 2. točki 7. ovoga Zakona zabranjeno je pušenje osim u dijelovima koji su namijenjeni pušačima i za to posebno označeni.


Za kratak komenar o ovom problemu upitali smo Dr. Polonu Bencun Gumzej, specijalista za školsku medicinu koja se, među ostalim, bavi i prevencijom pušenja:

"Dvorane za sport su mjesto gdje bi se trebao promovirati sportski duh i zdrav život što je po svim znanstvenim dostignućima struke nespojivo s pušenjem.

Sve moderne zemlje napuštaju pušenje iz ekomonskih, zdravtvenih i humanističih razloga.
U RH pušenje je zabranjeno u svim javnim društvenim prostorijama. Da li su neki ljudi iznad zakona?" - upitala se Dr. Bencun Gumzej i zaključila kako problemu pušenja, a naročito u sportskim dvoranama, treba što prije stati na kraj.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.