NLB: Rezime prva dva kola uoči Olimpije
Piše: M. Lordanić | Objavljeno 8.10.2007 u 14:20.
ZDNews.hr

Od njega se očekuje puno više - Shammel Stallworth Foto: Zadarsport


Na otvorenju sezone u Jazinama Zadar je, usprkos igri koja nije bila blistava, uspio svladati snažnu Cibonu. Kad su izabranici trenera Ace Petrovića podignuli agresivnost i uspostavili kontrolu skoka ulaskom Macure, Cibonina prednost se polako počela topiti, da bi ulazak Brewera i nekoliko njegovih poena za redom, mahom s linije slobodnih bacanja, zapečatio pobjedu Zadra.

Nakon početne prednosti “Cibosi” su, ulaskom Andrića, zaigrali puno bolje, a zadarski Amerikanci Brewer i Stallworth nisu se najbolje snašli, pa je ih trener Petrović mudro većinu drugog poluvremena držao na klupi, a umjesto njih su igrali Stipčević i raspoloženi Barać. Puno se griješilo u obrani u prvom poluvremenu jer su “Cibosi” redovito znali naći odgovora na Zadrovu zonu.

Pohvalan je odnos osvojenih i izgubljenih lopti koji bi, prema riječima trenera Petrovića, trebao pratiti Zadrovu momčad kroz ovu sezonu. U napadu svakako ima prostora za napredak, jer je ponovno bilo intervala u kojima su se samo šutirale trice bez posebnog učinka, a u obrani je Macura donio potrebnu čvrstoću i skupio nekoliko vrlo važnih skokova pred kraj utakmice, no taj segment igre je ipak kroz veći dio utakmice bio na Ciboninoj strani. Također, zadarski "tornjevi" se nisu najbolje snašli u dvobojima sa snažnim Hoskinom i tu bi Zadar mogao u budućnosti imati problema.


Katastrofa protiv Budućnosti

Protiv Budućnosti je bila sasvim druga priča. Odmah na početku je momčad Ace Petrovića upala u rezultatski minus, da bi se ulaskom Stipčevića pokrenuli i približili na manji zaostatak. Brewer je već tada imao 4 osobne pogreške, ali Rok Stipčević je bio raspoložen i s 15 poena u prvom poluvremenu držao je Zadar na životu. Pratio ga je donekle Gečevski, a osim što Stallwortha nije išlo u napadu, bio je loš i u obrani kao uostalom i cijela momčad.

Nekoliko puta su ih igrači Budućnosti izigrali i pretrčali, ali minus od 50:46 na poluvremenu uopće nije sugerirao katastrofu u nastavku. Budućnost je krenula agresivno u nastavak, a Zadrani su izgledali potpuno nezainteresirano i Crnogorci su s lakoćom napravili seriju 20:3 i riješili pitanje pobjednika. Zadrani su se pokušali u igru vratiti tricama, ali ništa nije išlo. U obrani je bilo previše propusta, često su bili izigrani nakon “pick & rolla”, a na postavljenu zonu su Podgoričani uvijek znali naći otvorenog igrača. U napadu je igra bila bezidejna, sve se svodilo na bezuspješno šutiranje trica i individualne pokušaje.


Brewer i Stallworth mogu i moraju bolje

Pojedinačno, playmaker Brewer je protiv Cibone na kraju odigrao jako dobro i osigurao pobjedu svojoj momčadi, ali tijekom prve tri dionice igre bio je daleko od onoga što se od njega traži. Radio je solidan pritisak u obrani, bio aktivan defenzivno i ukrao pet lopti. Skupio je i četiri skoka što je solidna brojka za razigravača, dobro je vukao kontre i polukontre, ali brojka od samo dvije asistencije ukazuje na njegovu bezidejnost u kreaciji. Također, imao je problema sa šutom, pogodivši samo jednu loptu od sedam iza linije 6.25 m.

Protiv Budućnosti je bio od početka prenervozan i skupio četiri osobne pogreške već u prvoj četvrtini (od čega jedna tehnička), da bi ulaskom u 3. četvrtini dobio i 5. osobnu, a onda zaradio još jednu tehničku slomivši sjedalicu. Zabio je samo pet poena, ali za 10 minuta nije ni mogao bolje. Sve ukupno, u narednim utakmicama bi morao pokazati svoju kvalitetu, jer je Zadru nasušno potreban dobar Brewer za igru cijele momčadi.

Njegova zamjena, Rok Stipčević protiv Cibone nije bio na zadovoljavajućoj razini. U 17 minuta nije zabio niti jedan poen (0/2 za tricu), a uspješno je asistirao samo dvaput.

Protiv Budućnosti je bio puno bolji, zabivši ukupno 17 poena ukupno, od čega 15 u prvom dijelu. Pogodio je tri trice od šest pokušaja i nekoliko puta sjajno probio obranu i položio. Nadajmo se da će nastaviti pružati igre kao protiv Budućnosti i pokazati kako njegove dobre utakmice sredinom prošle sezone nisu slučajnost.

Shammel Stallworth je protiv Cibone djelovao impresioniran atmosferom, ali treba naglasiti da on po profilu nije igrač kao English. Ipak, vjerujemo da ovo nije njegova realnost. 1/8 za tricu je jako loš postotak, pogotovo za igrača koji je po vokaciji šuter. Nekoliko puta u prvom poluvremenu kad ga je čuvao niži Kelley, uspješno je odigrao leđima prema košu. Obrambeno nije zakazao, ali protiv Budućnosti je pao na ispitu i u tom dijelu igre. Osim što je bio loš u obrani, u napadu je bio ponovno neraspoložen, zabivši samo 8 poena, ali dodao je pet asistencija. Malo je šutirao i trebat će preuzeti više incijative u narednim utakmicama. Strpljenje zadarske publike polako curi i on će morati što prije dokazati zašto je bio dvije sezone za redom najbolji strijelac brazilske lige.


Barać i Juby konstantno dobri

Srećom po Zadar, protiv zagrepčana ga je zamijenio Barać koji je bio inspiriran i koji je pokrenuo cijelu Zadrovu momčad do pobjede. Razigrao se u drugom poluvremenu, podijelio nekoliko asistencija za Macuru i Gečevskog, pogodio važnu tricu uz prekršaj i stigao zaraditi epitet jednog od igrača utakmice u samo 15 minuta. Protiv Crnogoraca je bio jedna od rijetkih svijetlih točaka u Zadrovoj momčadi, zabivši 9 poena za koje je potrošio samo četiri lopte, uz ukupnu valorizaciju 14. Krenuo je jako dobro u novu sezonu i ukoliko nastavi u ovakvom ritmu, bit će vrlo važna karika u Zadrovom sastavu.

Juby Johnson je protiv Cibone još jednom demonstrirao odličnu obranu jer se Ayuso nije naigrao dok ga je čuvao Zadrov Amerikanac. Imao je vrlo zahtjevan posao gotovo 40 minuta. Ayuso se puno kreće, koristi blokove i traži otvorene situacije za šut, a Johnson ga je prisiljavao na šuteve preko ruke u kojima se Portorikanac nije snašao. U napadu je stigao zabiti 13 poena (od čega dvije trice), nekoliko puta je probio obranu i otišao do kraja i bio jedan od najistaknutijih pojedinaca.
Protiv Budućnosti se uklopio u opće sivilo, iako je bio po običaju dobar u obrani. Zabio je 9 poena uz loš šut (2/9), ali mora se priznati da je ispucao nekoliko trica u pokušaju stizanja prednosti.


Todor kapetanski, Macura iznenađenje

Todor Gečevski je u prvom kolu odigrao sjajnu utakmicu, iako fizički nije potpuno spreman. U obrani se borio s Hoskinom, skupio šest skokova, bio nekoliko puta nadskakan, ali je uspio napraviti dvije blokade. U napadu je bio raspoložen, šutirajući 4/6 za dva, i 2/4 za tri. Bio je nepogrješiv s crte slobodnih bacanja (6/6) i u potpunosti opravdao status kapetana.
Protiv Budućnosti je zabio 15 poena uz 10 skokova iako ga šut nije služio. Šutirao je 1/6 za tricu, mučio se s crnogorskim centrima u obrani ali na borbenosti mu se nema što zamjeriti.

Iznenađenje prvog susreta sezone je Jere Macura koji je pobrao pohvale svih nazočnih i uz Baraća bio ključan igrač kada se lomio susret. Zaključao je Zadrov reket, bio čvrst i pravovremen u skoku i dominirao Ciboninim reketom u zadnjoj dionici. Mučio se sa slobodnim bacanjima, vjerojatno zbog treme, ali borbenošću i požrtvovnošću je zaradio ovacije s tribina.
U drugom susretu ostaje nejasno zašto je odigrao samo 9 minuta, a nije imao problema s osobnim pogreškama.


Lalić i Štimac još uvijek neprimjetni

Jure Lalić je bio indisponiran u oba susreta. Protiv Cibone je u 15 minuta zabio samo 6 koševa, uhvatio tri skoka i ukrao dvije lopte. U obrani se hrvao s Hoskinom i u tom dijelu igre je morao bolje reagirati.
Protiv Podgoričana je zabio četiri koša uz dva skoka u samo 12 minuta i nadamo se da će u sljedećim utakmicama popraviti napadački učinak jer nas je prošle godine naučio na mnogo bolje izvedbe. Vjerojatno je i bolest ostavila traga na njemu, pa zato ima malu minutažu, ali uz veći broj minuta na parketu, trebao bi rasti i njegov učinak.

Andrej Štimac je igrao samo sedam minuta i sve što je napravio je to što je ukrao jednu loptu pod Ciboninim košem i položio, te skupio dva skoka. I on je vjerojatno bio impresioniran ambijentom, ali ipak bi trebao, kao zamjena za startne centre, bolje odigrati.
Protiv Budućnosti je igrao gotovo 20 minuta, zabio šest poena, skupio tri skoka, promašio dvije trice i imao puno problema s crnogorskim centrima. Trebao bi puno više pružiti, posebice u otvaranju reketa, a morao bi i bolje odigrati u obrani.

Pobjeda protiv Cibone je bila važna za samopouzdanje svih igrača i radost za tribine jer je svakako bolje početi natjecanje pobjedom i to nad najljućim rivalom, ali protiv Budućnosti smo vidjeli debakl kojim su se revanširali Zadranima za visok poraz u Jazinama od prošle godine.


Veliki test već u srijedu

Već protiv Olimpije će se morati puno toga promijeniti. Prije svega pristup i obrana da bismo se mogli nadati povoljnom ishodu. Olimpija je dovela nekoliko renomiranih europskih igrača, prije svih Marka Miliča koji im je najbolji strijelac i glavni unutarnji igrač. U reketu mu pomaže Miha Zupan, a došli su još sjajni Goran Dragič, krilni igrači Jasmin Hukić i Saša Dončić, te Amerikanci Bailey, Anderson, Booker i Taylor.

Slovenci nikako nisu mačji kašalj i kao jedni od favorita cijelog natjecanja, spremni su iznenaditi u Jazinama ukoliko Zadar ne bude raspoložen. Nakon kiksa u prvom kolu protiv Slovana, u drugom su s lakoćom svladali Helios i u Jazinama neće biti lako ako Zadar bude mlak u obrani i loš u napadu kao u Podgorici.
Susret se igra u srijedu s početkom u 20 sati.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.