Rijeka - Zadar 2-0: Kobno prvo poluvrijeme
Piše: R. Morović | Objavljeno 6.10.2007 u 19:54.
ZDNews.hr

Nakon 90 min., semafor je pokazivao 2:0 za Rijeku Foto: Index.hr, ZadarSport.com


Rijeka, 6.listopada 2007.
Jedanaesto kolo T-com 1. HNL
Stadion: Kantrida
Gledatelja: 2500
Vrijeme: Kišovito
Teren: klizak i težak za igru

RIJEKA - ZADAR 2-0 (poluvrijeme: 2-0)

SUDAC: Ivo Krečak (Šibenik)
Pomoćnici: 1. Petar Gabrilo (Split), 2. Marin Ivanković (Split)
Četvrti sudac: Edi Šunjić (Split)
Delegat: Ivica Šparavec (Zagreb)
Kontrolor: Božo Volić

STRIJELCI: Škoro (17.), Pamić (43.)

ŽUTI KARTONI: Prišć (70.) (Rijeka), Batkoski (30.) i Milin (72.) (Zadar) – svi oštri startevi

IGRAČ UTAKMICE: Manuel Pamić (Rijeka)
NAJBORBENIJI IGRAČI: Subašić (Zadar) i Žilić (Rijeka)

Rijeka: Žilić – Pamić, Vučko, Budicin, Prišć – Šafarić, Ivanov, Bule (od 73. Štrok), Sharbini (kap.) (od 61. Jertec) – Škoro (od 66. Jakirović), Đalović
Na klupi: Radman, Baković, Čagalj, Brajković
Trener: Zlatko Dalić

Zadar: Subašić - Batkoski, Parmaković, Puljić - Milin – Balašković (od 79. Bilaver), Surać (kap.), Tomasov , Baturina (od 61. Mitrović), Elez – Terkeš (od 79. Štefančić)
Na klupi: Ježina, Mišlov, Rožić, Ćustić
Trener: Dalibor Zebić


Zadar nije uspio iznenaditi Rijeku na Kantridi. Domaći su slavili rezultatom 2-0, pogocima Škore i Pamića, te tako nastavili pobjednički niz pred svojom publikom.
Po kišnom vremenu i vrlo kliskom i teškom terenu Rijeka je dominantno odradila prvo poluvrijeme i riješila sve već u ranoj fazi utakmice.
Dogodilo se upravo ono čega su se Zadrani pribojavali, a to je rani pogodak.
U jednoj gužvi u gostujućem petercu, nakon što je Bule centrirao sa desne strane, obrana Zadra je reagirala pomalo konfuzno, te se Alen Škoro našao sam pred golmanom Subašićem.
Škorin prvi udarac glavom mladi je zadarski vratar izvrsnim refleksom obranio, no lopta se odbila ravno natrag na nogu riječkom napadaču kojem ovoga puta nije bilo teško pospremiti je u mrežu. Igrala se tek 17. minuta, no Zadar je, unatoč konstantnoj dominaciji bijelih, dosta dobro stajao na terenu.
Ipak, konačna presuda stigla je u 43. minuti kada je Manuel Pamić pravom bombom iz voleja sa 25 metara poslao loptu u lijeve rašlje Subašićeva gola. Bilo je to jednostavno neobranjivo i Rijeka je na odmor otišla sa dva gola prednosti, što će se kasnije pokazati nedostižnim za borbene Zadrane.

Oba su trenera utakmicu počela u najavljenim sastavima. Dalić je u formaciji 4-1-3-2 (iako trener Rijeke ne voli komentirati svoju formaciju u brojkama) počeo sa Žilićem na golu, zatim Pamićem, Vučkom, Budicinom i Prišćom u obrani. Ispred njih je kao zadnji vezni bio Nikola Šafarić, u veznom redu Bule, Ivanov i Sharbini, a u napadu tandem Đalović-Škoro.

Gostujući trener Zebić odgovorio je već standardnim sastavom sa Baturinom umjesto ozljeđenog Župana. Na vratima je počeo Subašić, u obrani Parmaković, Puljić i Batkoski, a ispred njih je kao zadnji vezni igrao Ferdo Milin. Sustav Zadra je ovoga puta više nalikovao formaciji sa dva napadača jer je Baturina bio nešto više orijentiran napadu negoli je to inače Župan. U veznom redu su dakle bili Balašković, Surać, Tomasov i Elez, dok je Baturina bio nešto malo iza najisturenijeg napadača Želimira Terkeša.


Prvo poluvrijeme

Već prva lopta Rijeke mogla je biti kobna po Zadrane, jer je Batkoski malo nespretno reagirao na jedan dalekometni ubačaj, no Subašić je bio oprezan i brži od Đalovića.
Rijeka je dominantno započela utakmicu. U 6. minuti Pamić je centrirao s lijeve strane, a Đalović je glavom pucao pored gola.
Tri minute kasnije Sharbini je stvorio pomutnju u zadarskoj obrani, no lopta na koncu odlazi u korner.

Prvi ozbiljniji napad Zadrani su imali u 13. minuti kada je Terkeš dodao u sredinu do Tomasova koji sa petnaestak metara puca malo pokraj desne vratnice Žilićeva gola.

1-0 Alen Škoro

I tada, kada se činilo da je Zadar uspostavio ravnotežu na terenu, stigao je pogodak Rijeke u najgorem mogućem trenutku.
Bule je centrirao s desne strane na drugu vratnicu gdje je, nakon male neodlučnosti zadarske obrane, sam izbio Škoro koji puca prvo glavom, a nakon fenomenalne reakcije Subašića, spretno nogom loptu posprema u mrežu za vodstvo domaćih 1-0.

Riječani su dobili toliko željeni rani pogodak i nastavili su kontrolirati utakmicu.

U 22. minuti Elez je okušao svoj udarac, no završio je pored vratiju.

Najveću priliku za povećanje vodstva domaći su imali u 28. minuti kada je Prišć centrirao s desne strane, Đalović u sredini produžio do Škore koji sa nekoliko metara ne pogađa okvir gola.

Dvije minute kasnije Batkoski ruši Đalovića na rubu šesnaesterca s desne strane, te mu sudac Krečak zbog toga dodjeljuje prvu javnu opomenu.
Iz tog slobodnog udarca Ivanov centrira na drugu vratnicu, a Krečak sada sudi prekršaj Škore na Subašiću.

Bio je to period igre u kojemu je Rijeka bila zaista bolja momčad, no zadarska je obrana sve domaće napade držala podalje Subašićeva gola.

U 32. minuti Bule je s desne strane neugodno prizemno centrirao na prvu vratnicu, no Zadrani čiste u korner.
Samo minutu kasnije Puljić u padu slučajno zahvaća loptu rukom u kaznenom prostoru, riječani traže jedanaesterac, no sudac Krečak samo odmahuje rukom.

Zadar se pomalo diže u igri. Prvo u 38. minuti Surać s lijeva dodaje za Balaškovića koji u naletu puca tik uz desnu vratnicu, da bi dvije minute kasnije Baturina dodao u sredinu za Tomasova koji dobro puca sa 18 metara ali riječani loptu odbijaju u korner.

I tada, nakon blagog pritiska i dva uzastopna kornera Zadra, Rijeka postiže svoj drugi pogodak koji uvelike mijenja daljnji tijek susreta.

2-0 Manuel Pamić

Igrala se 43. minuta kada je Pamić jednu odbijenu loptu zadarske obrane izvrsnim volejem sa 25 metara poslao u lijeve rašlje Subašićeva gola, neobranjivo za 2-0.
I bio je to rezultat kojim se, bez sudačke nadoknade, otišlo na poluvrijeme.


Drugo poluvrijeme

U drugom poluvremenu Zadar je bio potpuno ravnopravan domaćinu, ako ne i za nijansu bolji.
Prvih desetak minuta gosti su krenuli puno agresivnije i stvorili nekoliko izglednih gol prilika.

Prvo je u 47. minuti Elez pucao sa dvadesetak metara, no riječka je obrana to odbila u korner, a nešto kasnije je svoj udarac okušao i Marin Tomasov ali je lopta završila pored Žilićeva gola.

U 51. Tomasov opet, sa dvadesetak metara, okušava svoj udarac, no lopta ovog puta odlazi daleko od gola.

Već u idućoj minuti dobro su po desnoj strani kombinirali Terkeš i Baturina, no Terkešov udarac sa ruba šesnaesterca odlazi pored desne vratnice Žilićeva gola.

Sve pokušaje Rijeke da vrati terensku inicijativu na svoju stranu i ugrozi vrata Danijela Subašića uspješno je otklanjala zadarska obrana, na čelu sa neprelaznim Antom Puljićem.

U 61. minuti Zadar je imao najveću priliku za smanjenje vodstva, točnije dvije.

Prvo je Milin dodao na lijevu stranu do Eleza, ovaj odlično centrirao na drugu vratinicu gdje Baturina iz poluvoleja puca ravno u Žilića, a odbijenu loptu ne zahvaća Marin Tomasov.

Samo nekoliko sekundi kasnije Baturina se neobjašnjivo našao sam samcat na 5 metara od riječkoga gola, no promašuje najveću priliku Zadra na utakmici, puca preko gola.

Trener Dalić je ubrzo uvidjeo da u igri njegove momčadi nešto ne štima i umjesto, danas neprepoznatljivog Sharbinia, uvodi Daria Jerteca.

Pokazao se to kao odličan potez jer je upravo Jertec u 64. minuti s desne strane dobro ubacio u sredinu gdje Đalović neometano puca sa nekih 7-8 metara, a njegov udarac Subašić odličnom intervencijom zaustavlja.

Trener Zadra Dalibor Zebić prvu je zamjenu izvršio u 65. minuti kada je u igru, umjesto Baturine, ušao još jedan napadač Ante Mitrović, a minutu kasnije ponovno mijenja i Dalić. Umjesto strijelca Alena Škore ulazi Sergej Jakirović.

Sve te zamjene i poneki kraći prekid zbog prekršaja polako su umrtvili utakmicu, no Zadar se unatoč tome nije predavao.

U 67. minuti Balašković je s desne strane poslao jednu oštru prizemnu loptu u sredinu, no pokazala se prebrzom za Terkeša, a sve je na koncu završilo u korneru.

Kada je dvije minute kasnije Žilić obranio naizgled neobranjivo domaći su mogli mirno privesti utakmicu kraju.
Tomasov je dodao do Eleza, ovaj oštro s lijeva centrirao u peterac gdje Fausto Budicin nespretno reagira, loptu šalje u vlastitu mrežu, no ono što je Žilić obranio zaista spada u nogometna čuda.

Utakmica se tada potpuno umrtvila, žute kartone su redom zbog oštrih prekršaja dobili Prišć kod Rijeke i Milin kod Zadra. Dalić je u igru uveo Štroka umjesto Nina Bule, a Zebić Štefančića i Bilavera umjesto Terkeša i Balaškovića.

Upravo su svježi Štrok i Štefančić još imali po jednu polupriliku sa svake strane, no posljednjih desetak minuta Rijeka je mirno privela utamicu kraju i ostvarila zasluženu pobjedu.

Zadranima je nedostajao Župan i to se vidjelo, naročito u završnicama akcija kada bi zadarska desetka ponekim svojim majstorlukom sigurno mogla preokrenuti susret.
Subašić je ponovno odradio vrlo dobru utakmicu isto kao i cijeli obrambeni sektor, a jedina zamjerka je neigurnost kod prvoga gola kada se nije znalo tko će prvi na loptu Puljić ili Subašić, te je ona na kraju završila kod usamljenog Škore koji je i poentirao za 1-0.

Osim te akcije, zadnja linija je, na čelu sa neprelaznim Puljićem i Ferdom Milinom koji je imao vrlo težak zadatak zaustaviti Ivanova i Sharbinia, odigrala vrlo dobro naročito kada se uzme u obzir brz i klizak teren na Kantridi.
U veznom redu danas su se istakli Tomasov sa nekoliko dobrih pokušaja izvana, te Ivan Elez koji je u više navrata opasnim centaršutevima ugrozio vrata Žilića.
Ostatak momčadi je, naročito u napadačkom segmentu zakazao, no svi su se borili do posljednjeg sučeva žvižduka što je za svaku pohvalu.
Upravo za svaku pohvalu je i potez igrača koji su na kraju utakmice otišli do istočne tribine gdje je skupina od tridesetak navijača Zadra cijelu utakmicu pjesmom bodrila svoje ljubimce.

Igrači Zadra na kraju utakmice otišli su pozdraviti svoje navijače smještene na istočnoj tribini Kantride

Lijepo je vidjeti da se i navijačka publika ponovno vraća na utakmice NK Zadar, a to je sigurno bio i biti će poticaj više igračima da daju sve od sebe.

Izgubiti od Rijeke na Kantridi nipošto nije sramota, a ovakva igra kakvu su Zadrani pružili u drugom poluvremenu može i mora poslužiti kao primjer za iduća gostovanja, počevši već od Poljuda za dva tjedna. Sve to, naravno, uz malo više prisebnosti i preciznosti u završnici akcija.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.