Zadar-Cibona 87-80: Savršeni početak
Piše: R. Morović | Objavljeno 3.10.2007 u 21:28.
ZDNews.hr

Foto: H. Bajlo


Zadar, 3.listopada 2007.
Dvorana Jazine
Prvo kolo NLB Lige
Gledatelja: 4000

ZADAR - CIBONA 87-80
(23-28, 15-17, 22-17, 27-8)
Suci: Milivoje Jovčić, Matej Boltauzer, Branislav Mrdak
Delegat: Zoran Veselinović
Kontrolor: Aleš Kamnikar

ZADAR: Stallworth 11, Stipčević, Barać 9, Johnson 13, Prostran, Gečevski 20, Marčinković, Šarlija, Lalić 6, Macura 9, Štimac 2, Brewer 17
Trener: Aleksandar Petrović

CIBONA: Warren 20, Kelley 5, Krušlin, Krasić, Vukušić, Andrić 9, Ayuso 16, Kaštropil, Hoskin 22, Princ 3, Rozić 2, Mulaomerović 3
Trener: Josip Vranković


Zadar-Cibona 87-80. Uvjerljiva ali teško izborena pobjeda protiv najljućeg rivala u tradicionalno prepunim Jazinama. Bolje otvaranje sezone Zadrani nisu mogli poželjeti.
Pripreme odrađene izvan Zadra, nekoliko novih imena u momčadi i samo jedan otvoreni trening u Jazinama unijeli su još više znatiželje među Zadrane pred prvu utakmicu sezone.
Najviše je oči bilo uprto upravo u novopridošla pojačanja: Brewera, Stallwortha, Macuru i Štimca. Nakon današnje utakmice ostavili su polovičan dojam.
Brewer i Macura pokazali su kako će zaista biti prava pojačanja, dok će druga dvojica to tek morati dokazati.
No, krenimo od početka.

Jazine su i danas, po običaju, bile ispunjene i više od službenog kapaciteta, a Tornado je sjajnom koreografijom i navijanjem stvorio paklenu atmosferu i sve je bilo spremno za veliki početak sezone.
Trener Aleksandar Petrović sezonu je počeo petorkom: Johnson, Gečevski, Brewer, Stallworth i Macura, dok je novi trener Cibone Josip Vranković odgovorio s Ayusom, Hoskinom, Princom, Warrenom i Kaštropilom.


Atmosfera u Jazinama kao i uvijek - jedinstvenaPrva četvrtina

Prvu loptu u novoj NLB sezoni za Zadar je osvojio Todor Gečevski, a nakon početna dva promašaja trica, po jedne sa svake strane, prve poene zabio je Juby Johnson (tricu), a uskoro mu se pridružio i Corey Brewer svojim prvim poenima u dresu Zadra za mini seriju domaćih 5-0.
U prvih nekoliko minuta strijelci su bili relativno dobro raspoloženi. Najbolji "cibos" večeras, Samuel Hoskin, zabio je dvicu, a nakon toga trice su redom zabijali Brewer, Ayuso, Gečevski i ponovno Hoskin za vodstvo Zadra 11-8.

Shammell Stallworth nije se najbolje snašao prvih nekoliko minuta (šut 0/4), te ga je trener Petrović uskoro zamijenio Baraćem.

Nakon pogotka kapetana Gečevskog za 15-10, Cibona tricama Princa, Andrića i Warrena radi seriju 9-0 i dolazi do prvog vodstva na utakmici.
Najveće vodstvo na utakmici +6 (19-25) gostima su donijeli Warren, još jednom tricom, te Andrić košem uz slobodno bacanje.
Do kraja četvrtine Hoskin i Warren s jedne strane, te Lalić i Barać s druge postavili su konačni rezultat 1. dionice 23-28 u korist Cibone.


Druga četvrtina

Na početku druge četvrtine kod Cibone, umjesto Princa, ulazi Kelley, a kod Zadra se u igru, umjesto Baraća, vraća Shammell Stallworth.

Nakon pogodaka Hoskina i Johnsona za 25-30 svoje prve minute ove sezone dobio je i Rok Stipčević koji je zamijenio Brewera, a uskoro je svoju minutažu dobio i Andrej Štimac koji je ušao umjesto Gečevskog.

Svoje prve koševe za Zadar Stallworh zabija u 12. minuti za novo smanjenje na 5 razlike, 27-32.
Cibona je kontrolirala igru tokom čitave druge četvrtine i sigurno držala vodstvo od 4-5 razlike, a ono je tricom Warrena, dvije minute prije kraja poluvremena, naraslo i na +8 (34-42).
Brewer je od četiri iskoristio dva slobodna bacanja, a nakon timeouta sa svake strane konačni rezultat prvog poluvremena postavio je, prvim košem nakon povratka u Cibonin dres, Damir Mulaomerović za 38-45.


Stallworth preko ruke MulaomerovićaTreća četvrtina

Drugo poluvrijeme pogocima za 2 poena otvaraju Lalić i Ayuso nakon čega Zadar radi seriju 9-0 (isto kao i Cibona u drugoj četvrtini) i potpuno se vraća u igru. Gečevski je zabio 2 poena u tom razdoblju, a konačno je proradio i Shammell Stallworth zabivši dvije dvice i tricu za vodstvo Zadra 49-48.



Ta mini serija Stallwortha kao da je probudila i Ciboninog latinoamerikanca, Ayusa, koji mini serijom 5-0 (tri bacanja i dvica) vraća prednost na stranu "vukova".

Nakon pogotka Lalića, Ayuso (opet 3 bacanja) i Hoskin povećavaju prednost gostiju koja tri i pol minute prije kraja treće četvrtine iznosi sedam pogodaka razlike, 51-58.

Aco zove timeout, a Vranković umjesto Andrića vraća u igru ponajboljeg igrača Warrena.
Cibona igra dobro, a Zadrane u igri drži sjajni kapetan Todor Gečevski koji prvo dvicom, a potom i tricom ne dopušta gostima da se odvoje na veću razliku.

Upravo je Todor Gečevski sa dvije dvice za redom na kraju treće četvrtine potpuno vratio Zadrane u život na 60-62 i zbog toga možda i zaslužio epitet igrača utakmice.


Četvrta četvrtina

Posljednja četvrtina počela je pomalo nervozno. Nakon izjednačujučeg koša Macure za 62-62 na početku igralo se nekoliko minuta bez poena, a potom "koš na koš" sve do šest minuta prije kraja susreta kada počinje rasplet.

Prvo su Kelley i Warren izveli spektakularni "alley up" za minimalno vodstvo gostiju 69-70, a u idućoj akciji Pankracije Barać odgovorio im je na najbolji mogući način, tricom uz dodatno bacanje za 73-70.

Pet minuta prije kraja došlo je i do klasičnih sudačkih peripetija. Nakon jednog prekršaja Macure, trener Zadra Petrović dobio je tehničku pogrešku, a najbolji "cibos" večeras Samuel Hoskin prvo zabija tri od četiri bacanja, a potom i dvicu iz dodatnog napada za vodstvo gostiju 73-75.

U međuvremenu je Aco iskoristio i jedan timeout, a uskoro je, tri i pol minute prije kraja, u igru vratio Coreya Brewera umjesto Stipčevića, što će se kasnije pokazati ključnim potezom.

Macura, nakon jednog pogođenog bacanja, u idućem napadu, na sjajnu asistenciju Gečevskog, zakucava za vodstvo Zadra 76-75 koje domaći neće ispuštati do kraja susreta.

Macura je mogao postati i junakom susreta, no nakon što je izborio loptu, uz skandiranje Jazina "Jere, Jere" nije pogodio dva bacanja, no srećom po Zadrane, nakon timeouta Cibone, sve je dvojbe riješio 100% pogođena zadarska investicija Corey Brewer.

Od rezultata 76-75 do konačnih 87-80, dakle od posljednjih 12 zadarskih poena, amerikanac je ubacio čak 11 (slobodna bacanja 9/10), a jedno je bacanje dodao Barać u zadnjim sekundama susreta.

Posljednji, nebitan koš na utakmici postigao je Warren za 87-80, a u međuvremenu je trener Petrović, uz ovacije publike redom uvodio zadarske juniore Prostrana, Šarliju i Marčinkovića.

Atmosferu su u pauzama podgrijavale i Tornadele
Titulu igrača utakmice kod Zadra će podijeliti Gečevski i Brewer jer su obojica odigrali savršeno u važnim segmentima igre. Kapetan kada je trebalo držati priključak sa Cibonom u trećoj četvrtini, a američki play kada je u završnici praktički sam riješio utakmicu.
Izuzetno veseli činjenica da su odličnu partiju pružili i Johnson, očekivano 13 poena, i Macura i Barać sa po 9 ubačaja. Stallworth je dodao 11, s tim da će publika za sada više cijeniti učinak Macure i Baraća, dok će se amerčki brazilac još morati dokazati kako bi pridobio zahtjeve zadarske ljubitelje košarke.

Od Štimca, Stipčevića i Lalića možda se očekivalo nešto više, no obzirom na minutažu svi su danas svoj posao odradili vrlo korektno. Sigurno je da će i oni doći do izražaja u idućim susretima.
Trojici prije spomenutih juniora ovo će iskustvo sigurno ostati nezaboravno i vrlo korisno.

Kod Cibone valja spomenuti jedino odličnog Hoskina (22) i solidnog Warrena (20), a "vukovi" će sigurno očekivati nešto više od portorikanca Ayusa, koji je zabio 16 poena, ali uz izuzetno loš šut (3/12 - 25%).
Ostali su potpuno podbacili i trener Vranković će imati na čemu raditi ukoliko želi ostvariti neki značajniji uspjeh ove sezone, a naročito se to odnosi na Euroligu.

Sve u svemu, savršeno otvaranje sezone za Zadar, no svima je jasno kako je ovo tek početak, a novi veliki test uslijedit će već u subotu kada Zadrane očekuje neugodno gostovanje u Podgorici protiv Budućnosti.


Evo i svih ostalih rezultata 1. kola NLB Lige:

Helios-Budućnost 79-86
Partizan-Vojvodina 81-65
Zagreb-Split 80-77
FMP-Široki 98-77
Slovan-Olimpija 78-76
Hemofarm-Crvena Zvezda 76-81

>>> Foto galerija sa preko 40 slika iz Jazina!

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.