Pakleno otvaranje sezone: Večeras Zadar-Cibona
Piše: M. Lordanić | Objavljeno 3.10.2007 u 2:10.
ZDNews.hr

Sve bolji i bolji - Rok Stipčević (foto: 057info.hr) Foto: 057info.hr


Danas će Zadar u Jazinama protiv Cibone otoriti novu sezonu u regionalnoj NLB ligi. Nakon što su u Jazinama, nakon obnavljanja parketa i rasvjete, odradili svega nekoliko treninga, suprotstavit će se zagrepčanima.

Tijekom ljeta su i jedni i drugi bili poprilično aktivni. Ton zadarskoj igri će ponovno davati stranci, već poznati Todor Gečevski koji je postao kapetanom i Juby Johnson. Dvojica novopridošlih Amerikanaca, playmaker Corey Brewer i šuter Shamell Stallworth će sutra imati svoj debi u Jazinama. Nova lica su i, bivši "Cibos", Andrej Štimac, te Splićanin Jere Macura. U prvu ekipu su iz juniorskog sastava uvršteni Toni Prostran, Pavle Marčinković i Marino Šarlija.

Cibonu su, od važnijih igrača, napustili kapetan Davor Kus, krilni centar Brent Wright, te Andrew Wisniewski.
Također, pod Tornjem više ne stanuju Marton Bader, Jurica Žuža, Ivan Tomas i Marijan Mance.
Doveli su najveći broj igrača na vanjskim pozicijama, a kao najveće pojačanje se ističe dolazak sjajnog portorikanskog šutera Larryja Ayusa. Konkurenciju na bekovskim pozicijama će pojačati Tre Kelley, Vedran Princ, te povratnik Damir Mulaomerović. Pod košem će, uz starosjedioce Andrića i Krasića, "ordinirati" Sam Hoskin, Vedran Vukušić, Luka Žorić i Franko Kaštropil.

U novu sezonu i jedni i drugi ulaze s visokim ambicijama. Zadrani očekuju barem drugi krug ULEB-ovog kupa, Final Four NLB lige, finale prvenstva, te Kupa Krešimira Ćosića, dok "Cibosi", kao i obično, "sve karte bacaju" na Euroligu.

U posljednjih nekoliko sezona u regionalnoj ligi u međusobnim su dvobojima oba kluba skupila podjednak broj pobjeda. Prošle sezone su u oba susreta slavili "vukovi". U Zagrebu su bili bolji 80:70, dok su u Zadru pobijedili 82:76. Sezonu prije, Zadrani su bili bolji u oba susreta. U Zadru 86:78, a u Zagrebu 86:85.
U sezoni 2004./05., Zadar je na otvaranju sezone bio poražen 88:79 u Jazinama, da bi se revanširao "Cibosima" u Zagrebu pobjedom 80:74.

Ni jedni ni drugi se ne mogu pohvaliti uspjesima u NLB ligi u minulim sezonama. Zadar je najdalje došao do četvrtfinala dva puta, a Cibona je prošle sezone u polufinalu ispala od kasnijeg prvaka Partizana.

Utakmice u pripremnom razdoblju nisu od prevelike rezultatske važnosti, ali obje ekipe su odigrale podjednak broj utakmica s približno sličnim učinkom. Prema tome, osovinu zadarske momčadi bi ove sezone trebala činiti četvorka stranaca (Gečevski, Johnson, Brewer, Stallworth) uz starosjedioce Lalića i Stipčevića. Momčad je mnogo atletskija od prošlogodišnje, dok je Cibona najjača na vanjskim pozicijama gdje igraju Ayuso, Warren, Kelley, Rozić i Mulaomerović.
I pod košem su dobro pokriveni, snažni Hoskin i pokretljivi Andrić su njihova snaga u reketu. Vrbanc je već duže vrijeme odsutan, a problema s ozljedom ima i Morović. Mulaomerović nije 100% fizički spreman, ali bit će u sastavu.

Trener Petrović kao recept za pobjedu ističe dobru obranu, pogotovo na Ciboninim vanjskim igračima kojima bi se morao smanjiti postotak šuta. Kao najveći problem svoje ekipe, Petrović je istaknuo skok, jer Gečevski nije u korak s ostalima na području fizičke spreme, a Lalić je propustio dobar dio priprema zbog obaveza s reprezentacijom, a kasnije ga je "uhvatila" i ozljeda. Pohvalio je omjer osvojenih i izgubljenih lopti, te naglasio da po tome ova momčad odudara od nekih Zadrovih momčadi iz prošlosti.

Ova utakmica dolazi prerano za oba tima jer će se prava forma "uhvatiti" tek za nekoliko kola, ali svakako je dobra uvertira za novu košarkašku sezonu u koju i jedni i drugi ulaze s naglašenim ciljevima. Zadar se svakako želi pokazati pred svojim navijačima i predstaviti u najboljem svjetlu, ali ni u slučaju poraza ne treba očajavati, jer će se mogućnosti ove momčadi moći ocijeniti tek za nekoliko utakmica.

Sigurno će se tražiti karta više i puna dvorana će sigurno biti prevaga na Zadrovoj strani.
Ulaznice se prodaju od 10 sati, a utakmica počinje u 19 h bez televizijskog prijenosa.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.