Zadar-Varteks: 2-0 bez problema
Piše: R. Morović | Objavljeno 29.9.2007 u 18:52.
ZDNews.hr

Ante Puljić, Mate Baturina, Marin Tomasov i Ferdo Milin (foto: H. Bajlo) Foto: H. Bajlo


Zadar 29.rujna 2007.
Deseto kolo T-com 1. HNL
Stadion Stanovi
Gledatelja: 3000
Vrijeme: sunčano
Teren: težak za igru

ZADAR – VARTEKS 2-0 (poluvrijeme: 1-0)

SUDAC: Ivan Bebek (Rijeka)
Pomoćnici: 1. Damir Volf (Rijeka), 2. Robert Kezele (Rijeka)
Četvrti sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka)
Delegat Udruge Prve HNL: Jure Zečević (Knin)

STRIJELCI: Dragan Župan (3.) i Ivan Elez (59.)

ŽUTI KARTON: Baturina (Zadar) (90.+3)

IGRAČ UTAKMICE: Ivan Elez (Zadar)
NAJBORBENIJI IGRAČ: Valerio Balašković (Zadar)

ZADAR (3-1-5-1): Subašić - Batkoski, Parmaković, Puljić - Milin - Balašković, Surać (kap.), Tomasov (od 85. Bilaver), Župan (od 46. Baturina), Elez – Terkeš (od 76. Mitrović)
Na klupi: Ježina, Mišlov, Rožić, Ćustić
Trener: Dalibor Zebić

OSIJEK (4-4-2): Mađarić - Conjar, Lučić, Ivančić, Balajić – Papa (od 43. Golik), Prahić, Mumlek (kap.), Melnjak (od 70. Hrman) – Fabio, Mujanović
Na klupi: Dreven, Novinić, Gordan Vuk, Vladimir Vuk, Lesjak
Trener: Dražen Besek


Zadar-Varteks 2-0. Epilog je to utakmice koju su zadarski nogometaši odigrali taktički savršeno, ne dopustivši varaždincima da dođu u priliku za gol, a pritom iskoristivši sve propuste njihove obrane.

Zaslužena i vrlo važna pobjeda Zadra u kojoj je trener Zebić još jednom pokazao svoje vrhunsko trenersko umijeće. Besekovi "krojači" na terenu su, od prve do posljednje minute, djelovali kao da su samo došli odraditi posao na Stanove, bez ikakve volje i želje za pobjedom što je na kraju i presudilo.

Obrambeni trojac Parmaković-Batkoski-Puljić odigrao je možda i najbolju utakmicu sezone- doslovno bez greške, a upravo je bez greške bila i igra Ferde Milina koji nije dopustio varaždincima niti da dođu do zadarskog šesnaesterca.

Vezni red, kao i inače, na visokoj razini, s izuzetkom Baturine od kojeg se ipak očekivalo malo više u drugom poluvremenu, no njegova je klasa neupitna.

A trener Zebić sigurno može biti najzadovoljniji bočnim igračima koji su ovoga puta bili najbolji pojedinci na terenu.

Zbog pogotka epitet igrača utakmice pripasti će Ivanu Elezu, ali najborbeniji danas je definitivno bio Valerio Balašković koji je pretrčao pravi maraton.

Zadrani nisu dopustili da se porazi u Koprivnici i Sisku pretvore u kriznu situaciju već su na teren izašli odlučni i koncentrirani kao i u svim dosadašnjim domaćim utakmicama (uz mali izuzetak Šibenika).

Jakov Surać prilikom uručivanja čeka Željku Šoši.

Prije utakmice kapetan NK Zadar Jakov Surać u ime kluba je predao ček od 35 000 kn, prikupljenih na utakmici sa Zagrebom, Vatrogasnoj Zajednici Zadarske županije za Kornatske Heroje.

Minuta Šutnje u čast preminulog 13-godišnjeg Matea Vajagića.

Utakmica je počela minutom šutnje za 13-godišnjeg pionira NK Varteks Matea Vajagića koji se u srijedu srušio na treningu, a nedugo zatim i preminuo zbog krvnog zastoja.

Prvo poluvrijeme

Zebić je na teren izveo najjaču postavu u standardnoj formaciji: oporavljeni Subašić na vratima, obrambeni zid Puljić, Batkoski, Parmaković, ispred njih Milin, na desnom boku Balašković, na lijevom Elez, u sredini Tomasov, Župan i Surać, te jedini napadač Terkeš.

Trener Besek odgovorio je formacijom 4-4-2: Mađarić na vratima, u obrani s desna na lijevo Conjar, Lučić, Ivančić, Balajić, u veznom redu Papa, Prahić, Mumlek, Melnjak, te napadački dvojac Fabio Glivan Do Nascimento Silva i Mujanović.

Zadar-Varteks 1-0, Župan

Proslava Elezovog zgoditka.

Već u 3. minuti Župan je opravdao epitet jednog od najboljih izvođača slobodnih udaraca u HNL-u. Nakon nepotrebnog prekršaja varaždinske obrane dva metra od lijevog kuta šesnaesterca, sudac je nakon male neodlučnosti dosudio slobodan udarac za Zadar.
Loptu je uzeo upravo Župan, izvrsno gađao prvi kut neopreznog Mađarića, Terkeš je još tu malo zasmetao trzajem glavom i lopta je završila u mreži.

Bolji početak Zadrani nisu mogli ni zamisliti. Idućih petnaestak minuta domaći su kontorlirali igru koja se uglavnom odvijala na sredini terena, bez većih pokušaja i jednih i drugih da zaprijete suparničkom vrataru.
Jedina dva pokušaja Varteksa da ugrozi Subašića bili su centaršutevi Melnjaka s lijeve strane koji međutim nisu predstavljali nikakvu opasnost mladom zadarskom čuvaru mreže.

Trener Besek morao je nešto mijenjati. Već u ranoj fazi utakmice na zagrijavanje je poslao Golika i Novinića, a Golik je u nešto kasnije i ušao u igru umjesto vrlo lošeg Drage Pape.

U 35. minuti, nakon dobre kombinacije zadarske vezne linije, raspoloženi Elez je centrirao s lijeve strane u peterac, no varaždinci loptu odbijaju u korner.
U jedinoj minuti sudačke nadoknade prvoga dijela Mumlek je dobro pucao iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara, no lopta je završila malo pokraj lijeve vratnice.
Osim pogotka Župana, prilično nesadržajno prvo poluvrijeme u kojemu je Zadar puno bolje stajao na terenu.

Drugo poluvrijeme

Drugo poluvrijeme odmah je donijelo i jednu izmjenu kod domaćih. Umjesto strijelca Župana (izvrnuće zgloba) ušao je iskusni Mate Baturina.

Jakov Surać odigrao je još jednu vrlo dobru utakmicu...


















U 49. minuti Marin Tomasov lakoćom je prošao pored dvojice varaždinaca koji su ga morali zaustaviti prekršajem. Slobodni udarac s desne strane izveo je Elez, a na drugoj stativi samo je nekoliko centimetara nedostajalo Balaškoviću da bolje zahvati loptu i pospremi je u mrežu.

Dvije minute kasnije Miljenko Mumlek ponovno je pokušao iz slobodnog udarca, ovog puta iz malo veće udaljenosti, no lopta je opet otišla pored gola.

Oba su trenera u tom razdoblju na zagrijavanje poslala po trojicu igrača. Kod Zadra su to bili Ćustić, Mitrović i Bilaver, a kod Varteksa Hrman, Novinić i Gordan Vuk.

Zadar-Varteks 2-0,Elez

I u toj blagoj dominaciji Zadra u drugom dijelu stigao je i drugi pogodak.
Igrala se 59. minuta kada je Surać dobro centrirao s desne strane na drugu stativu, Terkeš je glavom spustio loptu do Eleza koji jednim potezom izbacuje dvojicu varaždinaca i špicom šalje loptu iza leđa nemoćnog vratara Mađarića.
Zadar-Varteks 2-0 i domaći su mogli polako i sigurno privoditi utakmicu kraju.

U 62. minuti nakon jednog centaršuta Milina s lijeve strane Conjar je glavom umalo poslao loptu u vlastitu mrežu, no Mađarić je ovog puta bio puno oprezniji na prvoj stativi.

U 68. minuti, najborbeniji igrač na terenu Valerio Balašković ušao je s desne strane u sredinu prema šesnaestercu, sjajno pronašao Baturinu na lijevoj strani koji se međutim ne snalazi na samo nekoliko metara od gola.

Do kraja utakmice domaći su nastavili dominirati, a situaciju nisu promijenile niti izmjene:
Hrman za Melnjaka u 70., Mitrović za Terkeša u 76. i Bilaver za Tomasova u 85. minuti.

U sudačkoj nadoknadi od 3 minute prvo je Surać dobro dodao na lijevo do Eleza čiji prizemni udarac na prvu stativu brani Mađarić.
Zatim je Mujanović umalo iskoristio jednu neopreznost zadarske obrane, no njegov udarac sa desetak metara iskosa s desne strane završio je pored gola.

U posljednjem napadu na utakmici Baturina je izborio slobodni udarac s lijeve strane, dva metra od ruba šesnaesterca, i potpuno nepotrebno dobio žuti karton, vjerojatno zbog prigovora.
Udarac je završio preko gola, a vrlo dobri sudac Bebek označio je kraj susreta i još jedan zasluženi pljesak Stanova igračima i treneru Zebiću.


Važna je ovo pobjeda za Zadar kojemu sada predstoji zaista pakleni raspored. Zadrani će prvo u goste razigranoj Rijeci, zatim na još jedno gostovanje na Poljud, a potom na Stanove stiže zagrebački Dinamo.
Nimalo lak zadatak za igrače trenera Zebića, no bude li Zadar igrao kako najbolje zna i kako je pokazao u dosadašnjem dijelu prvenstva zaista se nema čega bojati.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.