Zadar-Varteks: utakmica u čast malom Mateu
Piše: R. Morović | Objavljeno 28.9.2007 u 22:15.
ZDNews.hr

Minutom šutnje prije utakmice odati će se počast tragično preminulom pioniru Varteksa Mateu Vajagiću Foto: Dnevnik.hr


Nogometaši Zadra nakon dva uzastopna gostujuća poraza, protiv Slaven Belupa u prvenstvu i Segeste u kupu, vraćaju se svojoj, još uvjek neosvojivoj, tvrđavi u Stanovima.

Iako su Zadrani ove sezone svoje navijače već naučili na dobre igre i pobjede, ova dva poraza možda i nisu bila toliko neočekivana.

Slaven Belupo je momčad koja već godinama igra vrlo dobar nogomet u hrvatskim okvirima, a nedavno su igrali dvije vrlo izjednačene utakmice sa turskim gigantom Galatasarayem.

Izgubiti u Koprivnici sigurno nije sramota kao što to nije niti poraz u kupu od Segeste. Više od samog poraza boli činjenica kako Zadrani već četiri godine ne mogu proći prvo kolo Hrvatskoga Kupa, te će iduće sezone najvjerojatnije igrati u pretkolu protiv nekog niželigaša, što Zadru zaista ne služi na čast.

No, što je tu je. Zadar je i dalje treća momčad HNL-a i trener Zebić itekako ima razloga za optimizam uoči sutrašnje utakmice s Varteksom na Stanovima.
Ukoliko Subašić ni sutra ne bude mogao braniti, na vrata će, po treći put u osam dana, mladi Antonio Ježina koji se pokazao kao dostojnom zamjenom za zadarsku "jedinicu", a njegovim igrama zadovoljan je i stručni stožer.

U obranu se, nakon pauze zbog kartona u prošlom kolu, vraća Ninoslav Parmaković i to će zasigurno biti najveći dobitak za Zadar u odnosu na utakmicu sa Slaven Belupom.

Obrambeni trojac Puljić, Batkoski, Parmaković sa Ferdom Milinom kao zadnjim veznim dosadašnji je dio prvenstva odigrao besprijekorno (osim gostovanja u Zagrebu) i to je sigurno kamen temeljac od kojega se kasnije nadograđuje sjajna igra vezne linije i napada.

A upravo je ta vezna linija ona od koje gledatelji sutra očekuju dobar nogomet i pogotke. Surać, Župan i Tomasov zajedno čine sjajan tercet i sigurno je da su za Varteks ponovno spremili poneko iznenađenje.

Najmanje zapaženi pojednici Zadra do sada su bili Elez i Balašković koji igraju možda i najzahtjevnije pozicije u taktičkoj zamisli trenera Zebića.

Da se vodi statistika vjerojatno bi najviše kilometara u nogama imali upravo ova dvojica koji se, Balašković na desnom, a Elez na lijevom boku, odlično pridodaju u napadu, a isto tako se požrtvovno vraćaju u obranu kada god to zatreba i pokrivaju sve moguće nedostatke obrambene linije.

Posao najboljeg strijelca i jedinog napadača Želimira Terkeša biti će "samo" naći se u što boljoj gol šansi i iskoristiti je. Do sada je to izvrsno radio, a nema razloga da tako ne nastavi i sutra.

Varteks na Stanove dolazi osokoljen velikom pobjedom u prošlom kolu protiv, dotad neporaženog, Dinama 4-3 (pogodak Mumleka iz slobodnjaka u sudačkoj nadoknadi), te teškog ali zasluženog triumfa u kupu protiv Trogira na Poljudu 3-2.

Nakon osam uzastopnih poraza Varaždinci su konačno osjetili slast pobjede i to ne slučajno. Dražen Besek, koji je na klupu Varteksa došao nakon smjene Josipa Kužea u 4. kolu, uveo je određene novine u varaždinskoj momčadi i sigurno je da će Varteks izaći iz krize u koju je, pomalo neočekivano, upao već na početku sezone.

Besek sutra ne bi trebao mijenjati sastav koji je startao protiv Dinama. Dakle, na vratima Danijel Mađarić, zatim Ivančić, Lučić, Balajić, Conjar, Prahić, Mumlek, Papa, Melnjak, te brazilac Fabio.

Iz ovog sastava valja izdvojiti veterana, 35-godišnjeg Miljenka Mumleka koji je protiv Dinama pokazao kako može zabiti iz bilo koje pozicije, a zadarska će obrana posebnu pozornost trebati posvetiti i hitrom Fabiu, kao i igračima iz drugog plana poput Prahića koji je ove sezone već postigao 2 pogotka, posljednji upravo Dinamu.

Sve u svemu, zaključak uoči svake domaće utakmice Zadra je isti. Ukoliko Zadrani sutra odigraju najbolje što mogu, i još k tome dodaju borbenost i trku, nemaju se čega bojati.

Tko god dolazi na Stanove zna da mu neće biti nimalo lako, a publika će, kao i svake subote doprinijeti, nadamo se, novoj zadarskoj pobjedi i povratku na drugo mjesto 1.HNL.

Prije utakmice minutom šutnje odati će se počast tragično preminulom Mateu Vajagiću, trinaestogodišnjem Vareksovom pioniru koji se u srijedu srušio na treningu, a nedugo zatim i preminuo zbog krvnog zastoja.

Ekipa portala Zadarsport.com ovom prilikom izražava sućut obitelji Vajagić i NK Varteks.
Počivao u miru.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.