Željko Vela: "Kako stvari stoje, ništa od tv prijenosa sa Stanova ove sezone"
Piše: ZadarSport | Objavljeno 27.9.2007 u 1:05.
ZDNews.hr

Željko Vela: "Kako stvari stoje, ništa od tv prijenosa sa Stanova ove sezone" Foto: 24sata.hr


Nakon članka „HTV - Dinamo TV“ kojeg smo objavili prije tjedan dana razvila se zanimljiva rasprava na forumu, a na e-mail redakcije stiglo je i nekoliko pitanja koje čitatelji žele postaviti čelnim ljudima sportskog programa HRT-a, čiju pretplatu svi (na žalost) plaćamo.
Nazvali smo Željka Velu, bivšeg glavnog urednika sportskog programa, te sadašnjeg direktora sportskog programa HRT-a.

U jedanaest utakmica čak sedam puta ste prenosili Dinamo. Ima li neki poseban razlog?

„Za svaku utakmicu pojedinačno, ja vam mogu dati obrazloženje, pa počnimo redom:

Prvo kolo, Dinamo – Šibenik. Sad ćete me pitati zašto ne Zadar – Hajduk. Odgovor je jasan. Dinamo je izabran iz jedinog razloga što se utakmica igrala u večernjem terminu što je prvi prioritet prijenosa 1.HNL.

Drugo kolo, Hajduk – Inter. Mislim da je ta utakmica bila i logičan izbor...
Treće kolo, Inter – Dinamo. Također logičan slijed...“

Ne bi li bilo logično da ste tada prenosili Osijek – Rijeka, a ne Inter-Dinamo s obzirom da ste već kolo prije prenosili Inter, a prvo kolo Dinamo? Čemu zapostavljanje takozvanih „manjih“ klubova i „logičan odabir“ Dinama čim se ukaže prilika, pa se onda traži opravdanje zašto se prenosi Dinamo?

„Pa eto mogu čak reći da smo tu i možda pogriješili. Ne možda pogriješili nego smo mogli isto tako prenositi utakmicu iz Gradskog Vrta, dakle odabir te utakmice ide meni na dušu.“
„Četvrto kolo, Varteks – Zagreb, Mislim da je tu isto sve u redu, jedino što je konkuriralo je utakmica Hajduk – Osijek“.

Peto kolo, Osijek – Dinamo. Opet favoriziranje Dinama premda ste mogli bez problema prenositi kud i kamo kvalitetniju utakmicu Zagreb-Rijeka, koja se pokazala i zanimljivijom. Prošlo kolo imali ste priliku prenositi Osijek – Rijeka, no niste. Zašto baš sad povratak u Osijek i prijenos utakmice kad igra Dinamo? Slučajnost?

„Da, tada smo mogli prenositi Zagreb – Rijeka, što se pokazalo na kraju kao zanimljivija utakmica, te utakmica sa više postignutih golova.“

Šesto kolo, Rijeka – Slaven Belupo, još jedno zaobilaženje Hajduka?

„Pa sad vi to možete protumačiti kako god hoćete ali i ja se slažem da smo trebali tada prenositi Hajduk – Zagreb.“

Sedmo kolo, Zagreb – Dinamo, još jedna uspavanka iz Zagreba, potpuno monotona i dosadna utakmica, mogli ste prenositi npr. Zadar – Osijek?

„Nismo mogli prenositi Zadar jer utakmice Zadra se ne igraju u terminima koji odgovaraju HRT-u.“

Znači li to da nećete prenositi niti jednu utakmicu sa Stanova ove sezone jer se sve igraju u istom ili vrlo sličnom terminu?

„Upravo tako, kako sada stvari stoje, nećemo uskoro gledati utakmicu sa Stanova ukoliko se nešto drastično ne promjeni. Jedan od osnovnih uvjeta za prijenos utakmica po mraku su reflektori, a Zadar to nažalost nema.“

Osmo kolo, Dinamo – Slaven Belupo. Nemojte mi molim vas reći da je i ovo bio logičan odabir. Rekli ste da Zadar, iako je hit prvenstva ne prenosite radi toga što nema reflektore, no u Koprivnici su bili reflektori, bili su i svi uvjeti za prijenos utakmice momčadi sa pet uzastopnih pobjeda.

„Da, mogli smo prenositi tu utakmicu, slažem se s vama...“

Deveto kolo, Rijeka – Hajduk – tu smo se napokon složili oko Željkovog tzv. „logičnog odabira“.


Drugi problem. Neki komentatori favoriziraju Dinamo, a izvještaji i uspavanke sa Maksimira traju na desetke minuta, te su time zanemareni ostali klubovi.

„Istina je da ima favoriziranja Dinama, posebno među nekim komentatorima (Ivica Blažičko op. a), baš smo neki dan razgovarali o tome, no što se može, čovjek je rođen 20 metara od Maksimira i sam je priznao da navija za Dinamo...“

Mislite li da je u redu prema drugim ljudima, koji ne navijaju za Dinamo, da moraju slušati doslovno navijačko komentiranje?

„Radimo na tome da se smanji favoriziranje tzv. „svoje ekipe“, barem među nama komentatorima, eto i tu se slažemo, što da vam kažem osim da je tako, kad je..."

"Što se tiče izvještaja sa Maksimira i utakmica gdje Dinamo igra, moram priznati da nisam uspio zapaziti da se i tu favorizira Dinamo, te mu se daje više prostora nego ostalim ekipama. Ako je to istina, i to ćemo popraviti, jer i ja se slažem da sve ekipe trebaju imati jednaku minutažu u emisiji HNL.“

Što reći, Željko će pokušati malo obuzdati svog cjenjenog kolegu Ivicu Blažička, pokušat će „skresati“ uspavanke s Maksimira (emisija Prva HNL, prošli tjedan izvještaj s Maksimira trajao je 11 min a sa ostalih utakmica 3,5 minute), a dok se to sve ne posloži kako treba (ako se ikad i posloži ), mi ćemo i dalje morati slušati izjave tipa „Sin vjetra Sammir“, „Najzanimljivije su utakmice Dinama, zato ih i prenosimo“ i tako dalje...

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.