Eurogol Suraća za 2. mjesto
Piše: R. Morović | Objavljeno 15.9.2007 u 19:21.
ZDNews.hr

Najbolji u redovima Zadra, ujedno i strijelac jedinog gola; Jakov Surać Foto: H. Bajlo


Zadar 15.rujna 2007.
Osmo kolo T-com 1. HNL
Stadion Stanovi
Gledatelja: 4500
Vrijeme: sunčano uz lagani vjetar
Teren: težak za igru

ZADAR – ZAGREB 1-0 (poluvrijeme: 0-0)

SUDAC: Danijel Trampus (Osijek)
Pomoćnici: 1. Krunoslav Lesandrić (Nuštar), 2. Nikola Antolović (Našice)
Četvrti sudac: Andrej Burilo (Osijek)
Delegat Udruge Prve HNL: Goran Jurišić (Šibenik)
Kontrolor suđenja: Stanko Stolnik

STRIJELAC: Jakov Surać (73.)

ŽUTI KARTONI: Župan (66.) i Parmaković (86.) (Zadar) ; Brkljača (58.) i Nadarević (81.) (Zagreb)

IGRAČ UTAKMICE: Jakov Surać (Zadar)
NAJBORBENIJI IGRAČI: Ante Puljić i Dragan Župan (Zadar)

ZADAR (3-1-5-1): Subašić - Batkoski, Parmaković, Puljić - Milin - Balašković, Surać (kap.), Tomasov (od 54. Baturina), Župan, Ćustić – Terkeš (od 89. Mitrović)
Na klupi: Vuković, Bilaver, Mišlov, Štefančić, Rožić
Trener: Dalibor Zebić

ZAGREB (3-5-2): Stojkić – Labudović, Nadarević, Ivanković – Mujdža, Kartelo, Brkljača, Ibričić (od 77. Parlov), Čutura – Lovrek, Grgić (od 84. Lajtman)
Na klupi: Škorić, Oršulić, Pejić, Šoljić, Mehmedagić
Trener: Miroslav Blažević


Pao je i Zagreb. Rekord je srušen. Nogometaši Zadra upisali su i nevjerojatnu petu pobjedu za redom u 1. HNL.
U 8. kolu žrtva je bio Zagreb, a pobjednu je Zadranima osigurao kapetan Jakov Surać "eurogolom" u 73. minuti.
Na Stanovima se danas okupilo gotovo pet tisuća ljudi koji su mogli uživati u vrlo dobrom nogometu i potpuno zasluženoj domaćoj pobjedi.
I ovim putem valja naglasiti kako će pola prihoda od ulaznica za današnju utakmicu NK Zadar donirati obiteljima vatrogasaca, tragično stradalih u požaru na Kornatu.
Prije početka utakmice građani Zadra odali su im počast minutom šutnje.

Zadar je dominirao čitavim tijekom susreta, a posebno je impresionirala čvrstina obrambenog trojca Puljić-Batkoski-Parmaković.
Upravo zahvaljujući sjajnoj strategiji trenera Zebića, zagrepčani sve do pred kraj utakmice nisu stvorili niti jednu izgledniju priliku.
Zadrani su svoju terensku nadmoć iskoristili u 73. minuti kada je Jakov Surać, koji je prije toga promašio nekoliko dobrih šansi, sav svoj bijes iskalio u fenomenalnom udarcu sa ruba šesnaesterca malo s desne strane.
Vratar Zagreba Stojkić mogao je samo nemoćno promatrati kako lopta zadarskog kapetana odlazi u njegov gornji lijevi kut.
Tek u posljednjim minutama susreta gosti su pokušali doći do boda, no Danijel Subašić bio je nesavladiv.

Zadar je utakmicu počeo u standardnoj formaciji 3-6-1 sa Milinom kao zadnjim veznim i Terkešom samim u napadu, te sa samo jednom promjenom unutar momčadi. Umjesto kartoniranog Eleza na lijevom je boku zaigrao Hrvoje Ćustić.
S druge strane trener gostiju Miroslav Ćiro Blažević, koji je na Stanovima dočekan ovacijama, odgovorio sustavom 3-5-2 u sastavu: Stojkić na golu, Labudović, Nadarević i Ivanković u obrani, na lijevom boku Čutura, na desnom Mensur Mujdža, u vezi Ibričić, Brkljača i Kartelo, te napadači Grgić i Krunoslav Lovrek.

Prvo poluvrijeme

Već u prvih desetak minuta Zadar je pokazao kako ide na pobjedu i sve se uglavnom događalo na Zagrebovoj polovici.

U 11. minuti Župan je izveo korner s desne strane, Balašković je glavom dobro pucao, savladao Stojkića, no Tomislav Labudović izbija loptu s gol crte.
Bila je to prva velika prilika Zadrana, a već u nastavku akcije rastrčani Župan sada se našao na lijevoj strani, ušao u šesnaesterac, no njegov je udarac na prvu vratnicu sigurno obranio Stojkić.

Prvu polupriliku Zagreba bilježimo u 17. minuti kada je Čutura sa 25 metara iskosa s lijeve strane pucao visoko preko gola.

Tri minute kasnije Valerio Balašković odlično je probio desni bok, prizemno centrirao za Terkeša koji pokušava egzibiciju petom, no ne zahvaća loptu.

U 33. minuti Mujdža je ubacio iz kornera s desne strane, Brkljača je neometan pucao glavom sa nekih 5-6 metara, no pored gola.

Župan je bio najaktivniji igrač na terenu u prvom poluvremenu. U 40. minuti dobro je izveo korner s desne strane, Balašković je glavom pucao, njegovu loptu odbio vratar Stojkić, a samo je korak nedostajao Želimiru Terkešu da odbijenu loptu pospremi u mrežu.

Nešto kasnije Župan je ponovno pokušao s desne strane, no njegov udarac blokirala je Zagrebova obrana.

U 42. minuti probudio se i Marin Tomasov. Dobro je dodao do Župana, ovaj do Suraća, a kapetan Zadra sa 5-6 metara s lijeve strane gađa drugu stativu, no lopta odlazi pokraj gola.

U posljednjoj minuti prvoga dijela Ibričić je s lijeve dodao na desnu stranu gdje se sam našao Mujdža koji sa petnaestak metara ne pogađa okvir gola domaćeg vratara.

Drugo poluvrijeme

Na početku drugoga dijela Zagreb je, sa nekoliko dobrih akcija, pokušao preokrenuti zbivanja na terenu, no zadarska je obrana danas djelovala toliko čvrsto da je ne bi slomile ni puno jače momčadi od Zagreba.

Prvu zamjenu trener Zebić izvršio je ranije nego inače. Već u 54. minuti iz igre je izašao Tomasov, a ušao dugo očekivani Mate Baturina.

Minutu kasnije Terkeš je s desna ušao nekoliko metara u šesnaesterac, pucao prizemno, no malo pokraj lijeve vratnice.

U 56. minuti Ćustić je s lijeve strane, na dodavanje Baturine, centrirao na drugu stativu gdje je neometan bio Surać, no on glavom sa nekih 6-7 metara promašuje okvir Stojkićeva gola.

Prvi žuti karton bilježimo u 58. minuti, a dobio ga je Brkljača zbog starta s leđa na Baturini.
Minutu kasnije, uvijek aktivni Puljić, dobro je uposlio Terkeša ali on iskosa puca ravno u Stojkića.

U 61. Surać je s desna centrirao u sredinu prema Terkešu, Stojkić je loše procijenio putanju lopte, gledatelji su je već vidjeli u golu, no u posljednji trenutak stigao je reagirati Labudović koji ju je glavom izbio u korner.

Surać je u 64. dobro uposlio Terkeša koji, neometan, puca pored gola.

Prvi žuti karton kod domaćina dobio je Župan u 66. minuti zbog preoštrog starta.
U nastavku akcije Lovrek se dobro oslobodio i pucao sa dvadesetak metara, no njegov je udarac otišao daleko od Subašićeva gola.

I u 67. minuti nastavlja se dominacija Zadra. Surać je odlično dodao na desnu stranu do Župana, ovaj centrira za Terkeša čiji udarac brani goman i čisti Zagrebova obrana.

Tri minute kasnije kombinacija Ćustić-Baturina-Ćustić gotovo je urodila plodom, no udarac mladog Zadranina obranio je vratar Stojkić.

GOOOL, 1-0 SURAĆ

I tada je, u 73. minuti, nakon jedne poluprilike Zagreba kada je Grgić pucao pored gola, Terkeš dodao dobru loptu za Suraća koji je vodio desetak metara i sa ruba kaznenog prostora snažno opalio u lijeve rašlje Stojkićeva gola – neobranjivo za 1-0.

Nakon tog pogotka Zadar kao da je dobio krila. Balašković je okušao svoj udarac sa 25 metara, no lopta je završila preko gola.
Blažević je brzo reagirao i uveo Ivana Parlova umjesto umornog Ibričića, no ni to nije pomoglo gostima.
Balašković se u 81. minuti još jednom našao u izglednoj prilici i samo su ga centimetri dijelili od pogotka. Zagreb je imao sreće.
Posljednji pokušaj Blaževića da nešto promijeni bio je u 84. minuti kada je umjesto Grgića uveo Lajtmana i gotovo da je s tom izmjenom i pogodio.
Jer upravo se Lajtman našao u dobroj prilici u 87. minuti, no njegov je udarac sjajno obranio vratar Subašić koji je, nedugo zatim, vrhunskom paradom otklonio i posljednju mogućnost da se Zagreb dokopa boda na Stanovima. Nakon centaršuta s desne strane Zagrebova napada pucao je Parlov, a Subašić se poput mačke bacio u svoj donji lijevi kut i obranio.

Upravo je tih posljednjih nekoliko minuta utakmice bio najslabiji segment igre Zadra. Gotovo da ih je bilo strah pete uzastopne pobjede i drugog mjesta na tablici iza moćnog Dinama, no sve je na kraju završilo po idealnom scenariju.

Nakon utakmice veliko slavlje Zadrana, a "treneru svih trenera" Miroslavu Ćiri Blaževiću nije preostalo ništa drugo nego da čestita kolegi Zebiću na zasluženoj pobjedi.

Opsežna foto galerija sa preko 40 slika!

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.