Zadarski nogometni preporod
Piše: R. Morović | Objavljeno 26.8.2007 u 23:36.
ZDNews.hr

Složna zadarska klapa ide u nove pobjede Foto: Zadarsport


Što se to toliko drastično promijenilo u zadarskom nogometu u posljednje dvije godine?
Od teške, surove realnosti druge lige, kada smo nerijetko gubili od klubova poput Naftaš Ivanića, a najveći uspjeh bila je pobjeda u Karlovcu 5-0 po kiši, snijegu i temperaturi ispod nule kada su na stadionu bila doslovno 4 gledatelja ( 2 iz Zadra i 2 iz Karlovca), do blistavih rezultata u 1.HNL, igre koja oduševljava gotovo 4000 duša na Stanovima i 5. mjesta na tablici (ispred su samo Rijeka i Slaven, uz naravno Dinamo i Haduk).

Sada se sa sigurnošću može reći, bez obzira na konačni ishod ove sezone, kako je uprava NK Zadar u potpunosti pogodila kada je na mjesto prvog trenera postavila mladog i tada neiskusnog Dalibora Zebića.
Kada bi bar u Hrvatskom nogometu bilo moguće zadržati jednog trenera nekoliko godina na klupi bez uznemiravanja o eventualnom otkazu zbog nekoliko poraza.
Evo i jučer smo imali prilike čuti od čelnog čovjeka aktualnog Hrvatskog prvaka kako je uspjeh što su zadržali jednog trenera čak godinu dana, a da ne govorimo "slučaju Hajduk" jer je to rupa bez dna.

Zadrani bi napravili izvrstan strateški potez kada mi trenera Zebića zadržali u klubu nekoliko godina bez obzira na rezultate koji, ukoliko nastavi ovako raditi, sigurno neće izostati. Uostalom to je praksa u svim normalnim europskim zemljama, a ukoliko im se želimo približiti možemo početi i na ovaj način.
Zašto baš Zadar ne bi bio prvi u tome?

Zebić je fenomenalno tempirao formu momčadi prošle sezone u drugoj ligi.
Zadar je drugi dio sezone odigrao besprijekorno (osim poraza u Belišću), a dvije kvalifikacijske utakmice i pobjede protiv Pule ušle su u povijest Zadarskog nogometa.

Pripremni period donio je puno igračkih promjena, a malo vremena za trening.
Ipak i tu se pokazalo kako su i uprava i trener Zebić u mnogočemu pogodili, a to se posebice odnosi na dolaske, odnosno odlaske igrača.

Nakon nekoliko pripremnih utakmica na Stanovima se očekivala samo utakmica prvog kola s Hajdukom.
Pun stadion, čvrsta igra i solidnih 0-0 na početku sezone ulijevali su povjerenje za nastavak.

Uslijedio je debakl u Zagrebu, poraz od Dinama 5-1, no, ruku na srce, Dinamo je u ovom trenutku ipak klasa više od ostatka lige u svim segmentima, kako u igračkom, tako i u strukovnom i upravnom.

I kada su svi konačno očekivali prvu pobjedu, kod kuće protiv slabog Šibenika, gosti su umalo odnijeli sva tri boda sa Stanova. Na svu sreću, Terkeš je, nakon vodstva gostiju 2-0, spasio bod i najavio ulazak u golgetersku formu.

Uslijedila je serija (kakve doduše u Europi zovu mini serijom) kakva se u Zadru zaista ne viđa često.
Uvjerljiva pobjeda protiv Intera 3-0, iznenađujuća na gostovanju u Vinkovcima 2-0 i ova najsvježija, jučerašnja protiv Osijeka 5-1u kojoj su igrači Zadra pružili igru dostojnu vrha HNL-a.
A tamo se trenutno i nalaze. Odmah iza najmoćnijih Dinama, Hajduka i Rijeke, te konstantno dobrog Slaven Belupa koji u kupu Uefa igra al pari sa turskim gigantom Galatasarayem.

Tko je Zadru donijeo 11 bodova u prvih šest kola?

1. Danijel Subašić – ako izuzmemo katastrofu u Maksimiru primio je samo 3 gola, 2 od Šibnika i jučerašnji od Osijeka pri vodstvu 5-0. Jedna od najvažnijih karika u momčadi jer svakoj je obrani puno lakše igrati kad iza sebe ima tako vrsnog čuvara mreže.
Što je još važnije Danijel je tek na početku karijere i sigurno ima još puno prostora za napredak, a sve pohvale idu i treneru vratara Tomislavu Rogiću.

2. Obrana – Antu Rožića i Josipa Modrića ozljede su, nažalost, odvojile od terena neko vrijeme. Tu su priliku savršeno iskoristili Ante Puljić i Ninoslav Parmaković, koji sada, uz iskusnog stopera Nauma Batkoskog, čine neprelazni bedem za sve protivničke napade, a upravo je to osnovica Zebićeve taktičke zamisli jer je u startu odlučio da će igrati sa trojicom u obrani bez obzira na sve.
Uz to nikako ne treba zaboraviti niti njihov napadački učinak jer su u jučerašnjoj utakmici i Puljić i Parmaković bili strijelci, ovaj drugi čak dvaput.

3. Vezni red – U ovom segmentu igre, odnosno momčadi, najveće zasluge moramo pripisati treneru Zebiću jer je iz jedne raznovrsnosti, koju bi mnogi pretvorili u katastrofu, fantastično iskombinirao obrambene i napadačke zadaće svakog igrača.
Tako se točno zna kada bočni igrači Balašković i Elez, odnosno Ćustić, kreću prema naprijed, a kada moraju zastati i pripomoći obrani.
U tim se obrambenim zadaćama odlično snašao i zadnji vezni Ferdo Milin kojeg se ne vidi puno u ofenzivnim akcijama, no "razbija" na desetine protivničkih napada.
U određenim defanzivnim trenucima Zadrova se igra pretvara čak u formaciju 5-4-1 sa Terkešom u napadu, dok svi ostali aktivno sudjeluju u obrambenim zadaćama.
I to je najveća snaga ove zadarske momčadi. Mogućnost brze transformacije iz obrane u napad čemu možda najveći doprinos daje vezni trojac Surać-Župan–Tomasov.
Jasno je da Župan tu praktički igra polušpicu, no kada Zadar napada izvsno mu se pridodaju i kapetan Surać i mladi Tomasov, s tim da ovaj potonji ima nešto više smisla za ofenzivu, dok Surać puno više koristi u razbijanju protivničkih napada, kao i u situacijama kada treba smiriti igru i stati na loptu.
Županove sposobnosti izvođenja prekida ne treba previše komentirati. Statistika i video snimke govore sve.

4. Napad – Iako je u nekim utakmicama Zebić pokušao sa dva napadača ispostavilo se da je najbolje rješenje jedan i to Želimir Terkeš.
Terkeš se, nakon što je u kvalifikacijama za 1.HNL Puli "uvalio" tri komada, doslovno preporodio. U prvih šest kola zabio je 5 pogodaka, a posebno veseli činjenica da je kondicijski puno spremniji nego prošlih godina. Za njega je sada najvažnije da zadrži koncentraciju i nastavi iskorištavati što više prilika koje mu stvore suigrači.

5. Zamjene – I tu je velika snaga Zadra. Prošlih smo godina često bili svjedoci kako su treneri (npr. Simunić) pitali igrače u igri koliko još mogu izdržati, a na inicijativu i povike iz publike da izvede određenog igrača iz igre redovito je odgovarao protupitanjem: "A koga da stavim?".
To danas više nije slučaj. Na golu je siguran Subašić, no u bilo kojem trenutku kvalitetno ga može zamijeniti Vuković, što je pokazao i u pripremnim utakmicama.
U obrani je trenutno najveći problem jer zbog ozljeda Modrića i Puljića, trener Zebić nema adekvatnu zamjenu za obrambeni trojac, osim eventualno Bilavera ili Milina. Ukoliko bi Milin bio taj koji se mora povući u zadnji red, na njegovo bi mjesto uskočio mladi Roko Mišlov. U pripremnim utakmicama i nešto malo prvoligaških minuta do sada je pokazao vrlo dobru čvrstinu u duelima, no nedostaje mu malo precizniji pas i vjerojatno snage za svih 90 minuta. Kvalitetu i potencijal ima, a ostalo će sigurno dobivati iz utakmice u utakmicu.
Na lijevom boku Eleza je redovito, dosta solidno mijenjao Ćustić (protiv Dinama je zabio i pogodak), a na desni bok, umjesto Balaškovića, uvijek može uskočiti i hitri Josip Bilaver.
Terkeš je siguran u napadu, a svoju priliku u završnicu susreta mogu dobiti mladi Mitrović ili Matija Štefančić s tim da je do sada više, i u prijateljskim ogledima, pokazao Mitrović.
S nestrpljenjem svi na Stanovima očekuju i povratak na teren Mate Baturine. To je igrač neupitne klase i kvalitete, no kako sada stvari stoje najvjerojatnije će svoju priliku čekati s klupe. Nepotrebno bi bilo forsirati ga 90 minuta nakon ozljede, a protiv Intera je već dokazao da kada uđe u završnici susreta može unijeti potrebnu živost u ekipu i jednim potezom riješiti utakmicu.

Van konkurencije je dakako, zbog već navedenih razloga, trener Dalibor Zebić - kreator zadarskog nogometnog preporoda.

Sljedeći susret protiv Međimurja dati će još neke odgovore. Prvenstveno na pitanje da li je ova zadarska serija puka slučajnost ili Zadar doista može biti hit 1.HNL.
Ukoliko se to i ostvari ne preostaje nam ništa drugo nego u što većem broju pohoditi Stanove i uživati u, za naše prilike, odličnom nogometu.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.