NK Zadar s tri pogotka u završnici svlado Novalju
Piše: R.Morović | Objavljeno 7.8.2007 u 21:10.
ZDNews.hr

Dragan Župan bio je jedan od boljih u momčadi Zadra Foto: H.Bajlo


Zadar, 7.kolovoza 2007.
Prijateljska nogometna utakmica
Stadion Stanovi
Gledatelja: 100
Vrijeme: sunčano i toplo, temperatura: 27 stupnjeva
Teren: dobar

ZADAR – NOVALJA 4–1 (poluvrijeme: 1-1)

SUDAC: Ivan Čačić ; Pomoćnici: Željko Margetić i Petar Paleka

STRIJELCI: 1-0 Župan (13.), 1-1 Sobol (32.), 2-1 Tomasov (81.), 3-1 Župan (85. pen.), 4-1 Tomasov (88.)

ŽUTI KARTONI: Parmaković (3. – oštar prekršaj), Staneković (30. – prigovor), Puljić (45. – oštar prekršaj), Milin (50. – oštar prekršaj)

IGRAČ UTAKMICE: Dragan Župan (Zadar)


Kako je i najavljeno nogometaši Zadra, nakon teško izborenog boda protiv Šibenika, odigrali su danas prijateljsku utakmicu s ciljem dodatnog uigravanja momčadi i provjere mogućnosti nekih igrača.
Protivnik je bio paški trećeligaš Novalja, a trener domaćih Dalibor Zebić od je prve minute na teren, u formaciji 3-5-2 poslao sljedeću postavu: Vuković na vratima, Puljić, Batkoski i Parmaković u obrani, Balašković na desnom boku, Elez na lijevom, Surać, Milin i Župan u veznom redu, te napadački dvojac Terkeš i Mitrović.
Na Stanovima se po lijepom sunčanom vremenu okupilo stotinjak gledatelja, a susret su pratili i sportski direktor Zadra Prof. Josip Bajlo, te vanjski stručni suradnik Reno Sinovčić, koji međutim nisu najavili moguća pojačanja u momčadi do kraja prijelaznog roka.

Prvo poluvrijeme

Već u 3. minuti sudac Čačić pokazao je prvi žuti karton na utakmici i to Ninoslavu Parmakoviću zbog preoštrog starta.
Tri minute kasnije Terkeš dobro petom dodaje do Župana koji pokušava driblinzima slomiti obranu Novalje, no to mu ne polazi za nogom te gubi loptu.
U 10. minuti prva velika prilika za Zadar. Župan je izveo slobodni udarac s lijeve strane, vratar Novalje Staneković nespretno je odbio loptu, no prvo Puljić, a potom i Terkeš se ne snalaze i rezultat ostaje 0-0.
U nastavku akcije, nakon grubog starta gostujućeg igrača, igru je napustio Ivan Elez, no nakon utakmice rekao je kako je sve u redu, te će biti potpuno spreman za utakmicu protiv Intera. U igru je umjesto njega ušao Hrvoje Ćustić.

Trinaest minuta trebalo je Zadranima da dođu do prvog pogotka. Korner s lijeve strane ponovno je izveo Dragan Župan, a nesigurna obrana Novalje sama je pospremila loptu u vlastitu mrežu. Pogodak je međutim pripisan Draganu Županu.

Malo zatišje nakon prvog pogotka domaći su nogometaši prekinuli uraganom prilika i promašaja u razdoblju od 20. do 30. minute.
Prvo je Ćustić loše izveo jedan slobodan udarac sa dvadesetak metara, nakon njega je Župan dobro asistirao za Mitrovića koji radi potez previše i gubi loptu, a u idućem napadu Mitrović se ponovno ne snalazi sam pred golmanom Novalje, ovog puta na asistenciju Balaškovića.

U 24. minuti Zadrani su još jednom bili sami pred gostujućim golmanom. Ovog puta je Mitrović dobro proigrao za Terkeša, no Staneković brani njegov udarac.

Trener Zebić očito je na treninzima uvježbavao razne kombinacije nakon kornera, možda iz razloga što je upravo izvođenje udaraca iz kuta bilo vrlo slabo na prethodnim prvenstvenim utakmicama.
Jednu takvu kombinaciju vidjeli smo i u 28. minuti kada je Župan kratko dodao do Ćustića, ovaj dodao povratnu loptu Suraću koji sa dvadeset metara puca preko gola.

Drugi žuti karton na utakmici dobio je vratar Novalje Staneković koji je nakon jednog prekršaja na suigraču pretrčao gotovo 70 metara kako bi prigovorio sucu Čačiću.

U 32. minuti gosti su, iz prve opasnije akcije, došli do izjednačenja.
Sobol je prošao po desnoj strani, ušao u šesnaesterac, jednim potezom izbacio iz igre zadarsku obranu, te s desetak metara lijevom nogom neobranjivo pogodio gornji desni kut vratara Vukovića za 1-1.

Do kraja poluvremena nastavljena je dominacija Zadrana, koji su međutim nastavili seriju nevjerojatnih promašaja.
Nakon nespretnosti gostujuće obrane Balašković se u 33. minuti našao sam pred Stanekovićem, no nije uspio poentirati.
Četiri minute kasnije Ćustić je centrirao s lijeve strane, na odbijenu loptu natrčao je Ferdo Milin, te s 18 metara pucao prizemno slabo u golmana Novalje.

Hrvoje Ćustić još je jednom dobro prošao po lijevoj strani, no i ovog puta vratar Staneković pokazao se nesavladivim i loptu je odbio u korner.
Lijevi bočni Zadra priliku je imao i 2 minute prije poluvremena kada je nakon jednog kornera dobro pucao sa ruba šesnaesterca, no lopta je otišla malo iznad gola.

U posljednjoj akciji prvoga dijela žuti karton je dobio Ante Puljić zbog neopreznog i nepotrebnog starta na sredini terena.


Drugo poluvrijeme

Drugi dio očekivano je započeo s brojnim izmjenama u oba sastava.
Tako je trener Zebić, koji je utakmicu, vjerojatno zbog boljeg pregleda igre, pratio sa zapadne tribina, iz igre povukao kapetana Suraća, Parmakovića i Mitrovića, a unutra poslao Tomasova, Modrića i Štefančića.

Već u 48. minuti mladi Marin Tomasov unijeo je živost u igru Zadra. S dva dupla pasa, prvo sa Puljićem, a potom i sa Štefančićem izbacio je iz igre obranu Novalje koju je ponovno spasio vrlo dobri golman Staneković.
Dvije minute kasnije žuti karton dobio je Ferdo Milin zbog oštrog prekršaja, a pravo je pitanje gdje je ovakva agresivnost bila kod igrača Zadra u posljednje dvije prvenstvene utakmice.

Igrala se 52. minuta kada je golman Novalje ponovno obranio čistu situaciju jedan na jedan i to ovog puta Matiji Štefančiću.
U 60. u igru ulazi Josip Bilaver, a izlazi Balašković koji je danas odradio korektnu utakmicu.
Minutu kasnije upravo Bilaver prolazi po desnom boku, odlično centrira za Terkeša, no ovaj, ponovno sam pred golom, puca ravno u Stanekovića.

Tako se vratar Novalje nametnuo kao igrač utakmice, a u prilog mu je išla i činjenica da je uskoro izašao iz igre tako da je tri zadarska pogotka u završnici susreta primio rezervni vratar Knežević.

Neefikasnos domaćih igrača nastavljena je i s novim čuvarem gostujuće mreže.
U 66. minuti Tomasov sam prolazi po desnoj strani i pogađa vanjski dio mreže.
Ubrzo je trener Zebić izvršio i posljednje tri zamjene na utakmici.
Prvo je u igru poslao mladoga Roka Mišlova i Antonija Ježinu umjesto Milina i Vukovića, a nešto kasnije priliku je dobio i junior Boris Kurevija koji je zamijenio Terkeša.

U 74. minuti Marin Tomasov sa dvadesetak je metara dobro pucao u donji desni kut, no Knežević je iz dva pokušaja loptu odbio u korner.
Minutu kasnije kombiniraju juniori Mišlov i Kurevija, no mladi se napadač ne snalazi sam pred golmanom.

I tada, kada se činilo da će utakmica završiti nerješeno i zadati još više glavobolja treneru Zebiću, Zadrani su konačno proradili i sa tri pogotka u 7-8 minuta riješili pitanje pobjednika.
Tome je sigurno doprinijeo i umor gostujućih igrača, no to ne umanjuje važnost pobjede Zadra.

U 81. minuti Tomasov je konačno pokazao koliko vrijedi. Sa desetak metara s desne strane odlično je pucao u donji desni kut vratara Kneževića i pogodio za 2-1.
Četiri minute kasnije Štefančić pada u kaznenom prostoru Novalje, a sudac Čačić opravdano pokazuje na bijelu točku. Siguran izvođač bio je Dragan Župan čiji jaki udarac Knežević nije mogao braniti iako je pogodio stranu.

Konačnih 4-1 postavio je Marin Tomasov u samoj završnici susreta udarcem s 18 metara u donji lijevi kut gostujućeg vratara.


Izjava trenera

Evo što je nakon utakmice izjavio trener Zadra Dalibor Zebić: «Danas smo opet pokazali malo neefikasnosti. Trebala nam je ova kontrolna utakmica da vidimo kako reagiramo u nekim situacijama. Sada se spremamo za Inter, moramo pojačati borbenost, motiviranost jer nam ta subotnja utakmica puno određuje.
Bili smo malo neoprezni kod prvog gola Novalje. Događa se da nam svaka lopta uđe u gol, a nama treba pet šansi da ga zabijemo. Nadam se da će nam se u subotu malo otvoriti , da lakše realiziramo prilike koje stvorimo.»
Mate Baturina danas nije ulazio u igru: «Nadam se da će Baturina moći odigrati bar poluvrijeme, a svi ostali igrači su zdravi i na raspolaganju.»


Ocjena igre

Ukoliko želi ostati u društvu najboljih Zadar će morati itekako popraviti realizaciju.
To se posebno odnosi na napadače ali i na igrače koji iz obrane dolaze u gostujući šesnaesterac prilikom prekida.
Danas su Zadrani imali desetak čistih prilika, oči u oči s vratarom Novalje, no prava realizacija proradila je tek u završnici susreta.
Susret protiv Šibenika bio je specifičan i svima je jasno da se Zadar neće moći izvlačiti u posljednjih deset minuta utakmice, već takvu igru mora pružiti tokom cijelog susreta.
Obrana danas nije imala mnogo posla, no činjenica je da je Novalja iz jedine prave prilike postigla i jedini pogodak. Zadarski obrambeni igrači morat će biti puno oprezniji pri čuvanju protivničkih napadača naročito kada se nalaze u vlastitom kaznenom prostoru.
Vezni red danas je funkcionirao nešto bolje nego protiv Šibenika. Dragan Župan bio je standardno dobar, a posebno veseli činjenica da je potpuno spreman i kapetan Jakov Surać.
Napadači bi trebali odraditi nekoliko treninga gdje će po sat vremena vježbati samo situacije jedan na jedan s vratarom jer ovakvi promašaji kakve smo vidjeli danas protiv Novalje, u 1.HNL mogu ih skupo koštati.
Od mladih igrača najviše je pokazao Marin Tomasov koji bi svoje izvrsne pucačke sposobnosti trebao koristiti češće, a malo manje pokušavati driblinzima riješiti akciju.
Roko Mišlov, koji je u igru ušao u završnici susreta, pokazao je iznimnu čvrstinu na poziciji zadnjeg veznog, a upravo je to ono što Zadru treba.
U Stanovima svi očekuju i povratak na teren Mate Baturine uz kojega je igra momčadi ipak na jednoj višoj, prvoligaškoj razini.
Susret protiv Intera dati će mnoge odgovore na pitanja kako i koliko Zadar može ove sezone u 1.HNL.


Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.