Koliko može Zadar u novoj sezoni?
Piše: M.Lordanić | Objavljeno 2.8.2007 u 21:19.
ZDNews.hr

Pripreme pod vodstvom Ace Petrovića započinju 15.8 Foto: Kosarka.hr


U prostorijama KK Zadar je ovo ljeto bilo vrlo prometno u oba smjera. Klub je započeo ljetni prijelazni rok odlaskom prvog strijelca minule sezone Carla Englisha, prvog razigravača Jakova Vladovića koji je, unatoč tome što je imao ugovor i za sljedeću sezonu, na zahtjev Uprave, napustio klub, zatim odlaskom suvišnih Vladimira Anzulovića i Hrvoja Perinčića, te Frane Čolaka kojemu je istekla ugovorna obveza za zadarski klub.

Dodajmo da bivši kapetan Jakov Vladović nije jedini koji je s valjanim ugovorom napustio Jazine, jer se Hrvoje Oršulić ne uklapa u koncepciju trenera Petrovića i u zadnje vrijeme se spominje kao prinova slovenske Krke.

Prvi potpisao Macura, Baraćev status još uvijek upitan

Nakon što je klub ostao bez šest već nabrojenih prvotimaca počelo je slaganje kadrovske križaljke za novu sezonu. Osim šestorice "otpisanih", Pankraciju Baraću je također istekao ugovor, ali iz Jazina poručuju da bi ga željeli zadržati, s reduciranom plaćom i to bi se trebalo riješiti do petka na obostrano zadovoljstvo.

Prvi je potpis na ugovor stavio Jere Macura, poznat kao sin Branka Macure kojeg će se stariji ljubitelji košarke sigurno sjetiti, inače igrača Jugoplastike iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Zatim je ugovor parafirao američki bek-šuter Shammell Stallworth, a nakon njega i bivši hrvatski reprezentativac i igrač Cibone Andrej Štimac.
Iako je prvotno bilo planirano da razigravač dođe prvi, kao što se i obično radi jer se oko njega gradi momčad, on je došao posljednji. Čekao se potpis Filiberta Rivere i nakon što je Portorikanac primio primjerak ugovora potpisan sa Zadrove strane, odlučio je zanemariti već postignut dogovor, napraviti zaokret od 180 stupnjeva i potpisati pristupnicu talijanskom prvoligašu Napoliju.

Ako sumiramo cijeli ljetni "mercato" iz Zadrovog kuta, dolazimo do zaključka da je klub napustilo šest igrača, a došla četiri nova, također su priključena tri najnadarenija juniora prvom sastavu, a iz prošle sezone je ostalo sedam igrača.

Aco i Pino složili momčad

Na obostrano zadovoljstvo trener je ostao Aleksandar Petrović i on je zajedno s direktorom Giuseppeom Pinom Giergiom bio zadužen za slaganje momčadi za narednu sezonu. Otišla su dva vrlo važna igrača, Kanađanin Carl English koji je u protekloj sezoni bio prvi strijelac momčadi, a drugi strijelac NLB lige i hrvatskog prvenstva, te kapetan Jakov Vladović koji je nakon šest godina u matičnom klubu sreću morao potražiti u Trnskom, kod svog bivšeg trenera Danijela Jusupa. Pred trenerom i direktorom je bila zahtjevna zadaća, pronaći adekvatne zamjene za startni bekovski par iz prošle sezone. Izbor je pao na Coreyja Brewera, 32-godišnjeg Amerikanca s kojim je potpisana jednogodišnja suradnja nakon što je Filiberto Rivera otišao u Napoli, te Shammella Stallwortha, 27-godišnjeg, 197 cm visokog beka-šutera.
Ulogu Hrvoja Oršulića će imati Andrej Štimac, dok bi Jere Macura "trebao uskočiti u cipele" Frane Čolaka. Ulogu Vladimira Anzulovića će vjerojatno zauzeti Toni Prostran ako Mario Filipović ode na posudbu, dok bi Hrvoja Perinčića trebao zamijeniti nadareni juniorski reprezentativac Pavle Marčinković.

Playmaker Cory Brewer

Na najosjetljivijoj poziciji, onoj playmakerskoj, Zadar će imati Coreyja Brewera koji će na početku vjerojatno imati veću ulogu od Roka Stipčevića za kojeg se očekuje da napravi iskorak i počne pružati još bolje utakmice u ovoj sezoni. Amerikanac bi sa svojim iskustvom (32 godine, igrao u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj i Belgiji) trebao biti lider ove momčadi. U Charleroiu je u protekloj sezoni bilježio 12 poena uz 2 asistencije u nevelikih 25 minuta po susretu. U Zadru ga očekuje veća minutaža, čak i igranje nekih minuta u paru sa Stipčevićem i proporcionalno tome se očekuje njegov veći doprinos od onog u prošloj sezoni.
Trener Petrović je za njega rekao da je izraziti "scorer" i lider i ukoliko se te najave pokažu točnim, Zadar će imati vrlo atraktivnog i korisnog igrača. Visok je 188 cm, težak 88 kg i na prvi pogled ga odlikuje vrlo snažna građa i svestranost u igri. Dok je igrao u Estudiantesu, pratitelji španjolske ACB lige su za njega govorili da zabija, prodire, asistira, skače, krade lopte, jednom rječju je vrlo svestran. Ima vrlo dobre postotke šuta, a u dresu Arisa je u ULEB Cupu postizao 17.6 poena po susretu uz 42% trice za samo 25 minuta. Prema nekima, prati ga glas "divljaka" i s te strane je pitanje kako će se uklopiti u Zadrovu momčad, ali vrijeme će pokazati. Dobra strana njegovog dovođenja je i to što je vrlo atletski dobar igrač i za razliku od Vladovića, mogao bi forsirati nešto brži tempo igre s više kontri koji bi trebao odgovarati ovakvoj momčadi. Također, odigrao je više sezona u Europi (Sevilla, Estudiantes, Biella, VidiVici, Aris, Charleroi), prepun je iskustva i naviknut je na europski stil igre.
Loša strana je što je loš asistent za razigravača kojemu bi to trebala biti primarna zadaća, a njegova igra je u padu zadnjih nekoliko sezona. Uz njega je vezana i jedna zanimljivost: kao 15-godišnjak je propucan vatrenim oružjem nakon što je pokušao smiriti strasti između dvije ulične bande, ali se u potpunosti oporavio. Sve u svemu, prve utakmice nove sezone će pokazati je li Aco Petrović pogodio s Brewerom ili ne, o čemu će uvelike ovisiti igra Zadra.

Stallworth umjesto Englisha

Kao Englisheva zamjena je doveden Shammell Stallworth, koji bi trebao preuzeti Englishevu ulogu iz prošle sezone. Ima dobru visinu za šutera (197 cm) i dvije sezone za redom je prvi strijelac brazilskog prvenstva sa 22 poena u prosjeku. Studirao je na sveučilištu San Francisco gdje je imao solidne brojke. Kao najveće prednosti mu se ističe to što je čisti šuter koji s lakoćom postiže velik broj poena. Kad uđe u seriju, može zatrpati protivnički koš. Odličan je s crte slobodnih bacanja i dobar u tranzicijskoj igri. Solidan je asistent za svoju poziciju i prema riječima trenera Petrovića, puno je raznovrsniji od Englisha.
Isto kao i za Brewera, tako će i o Stallworthu dobrim dijelom ovisiti igra Zadra. Ukoliko se pokaže/pokažu pojačanjima, Zadar bi mogao izgledati vrlo opasno. Pitanje je kako će se prilagoditi europskoj košarci, jer uvijek postoji doza nesigurnosti s igračima koji prvi put igraju "preko Bare". Njega bi po svemu sudeći trebao mijenjati Pankracije Barać, koji je u nekoliko navrata ove sezone pokazao kako može solidno odigrati, i od njega se u novoj sezoni očekuje veći doprinos. Na bekovskim pozicijama Petrović će imati mnogo mogućnosti za kombinaciju s obzirom da oba razigravača mogu igrati i na poziciji šutera, a Barać može biti playmaker. Petrović je najavio da će možda čak igrati i s dva playmakera odjednom.

Juby i Todor ljubimci Jazina

Na poziciji niskog krila je sve već poznato, Juby Johnson se udomaćio u Zadru, produžio je ugovor i ove sezone će biti "noćna mora" protivnicima u obrani, a kraj sezone je pokazao kako je bitno popravio svoj napadački učinak. Neke minute uz njega bi mogao skupiti i Pavle Marčinković, strašno eksplozivan i skočan igrač kojemu će ovo biti prva sezona u seniorskoj momčadi u kojoj će najvećim dijelom učiti i skupljati iskustvo.

Na poziciji četvorke je veći dio sezone igrao Todor Gečevski, koji i dalje ostaje na tom mjestu. Mijenjat će ga novopridošli Štimac i Macura. Dobra vijest je što je Geč nakon nekoliko sezona igranja u kontinuitetu skupio nešto vremena za odmor i dolaskom dvojice novih centara u novoj sezoni bi trebao biti odmorniji i svježiji. Andreja Štimca se sjećamo još iz Cibone u kojoj je igrao nekoliko sezona, da bi posljednje dvije u Menorci i Turowu uglavnom sjedio na klupi. Slično kao Gečevski, može razvući reket dobrim šutem za tricu. Solidan je s crte slobodnih bacanja, ali ima i nekoliko mana. Nije pretjerano atletski dobar ni visok za krilnog centra, ima lošu igru leđima prema košu i ispodprosječan je skakač za svoju poziciju, ali trener Petrović mu vjeruje i mogao bi biti na 8-10 poena u prosjeku. Konkurencija mu je Jere Macura, koji je sasvim suprotno od njega dosta brz i pokretljiv igrač za svoju visinu. Ima ispodprosječan šut, ali mogao bi biti koristan kao igrač s klupe. Iza njega je odlična sezona u Kvarneru u kojoj je imao na desetke double-doublova i iza Englisha je bio drugi u prvenstvu po valorizaciji. Studirao je na sveučilištu Notre Dame i od njega se očekuje da zamijeni Franu Čolaka u narednoj sezoni.

Jure Lalić predvodi mlade talente

Na poziciji centra je Jure Lalić koji se afirmirao i u ovoj sezoni se od njega očekuje podizanje brojki i još kvalitetnije igre, te potvrđivanje neupitnog talenta. Od njega očekujemo eksploziju i on bi mogao i morao u ovoj sezoni napraviti iskorak i biti nositelj igre Zadra. Između Ante Đuguma i Marina Šarlije ćemo saznati ime onoga koji će otići na posudbu, a nije nemoguće da to bude Đugum s obzirom na interes Borik-Puntamike za njegove usluge. Šteta je što se ozljedio na duže vrijeme i što neće biti u potpunosti spreman za novu sezonu.

Već kroničan je nedostatak Zadrana u sastavu, ali to je tema za neku drugu priču. Momčad Zadra je spoj mladosti i iskustva čiji će rezultati uvelike ovisiti o kvaliteti američkih bekova. Ima nekoliko vrlo talentiranih igrača na raspolaganju (Prostran, Marčinković, Šarlija, Đugum) od kojih mogu nastati reprezentativne klase i već ove sezone im se treba pružati prilika. Trener Petrović može mnogo kombinirati s obzirom da je većina igrača svestrana i može igrati na dvije pozicije. Ima široku klupu i ne sumnjamo da će između 10 kvalitetnih imena znati dobro raspodijeliti minutažu. Dolazak još neimenovanog kondicijskog trenera bi trebao bolje spremiti momčad na velike napore koji ih očekuju ove sezone u kojoj se igra na dva fronta. Minus bi mogao biti izostanak Lalića i Gečevskog s jednog dijela priprema s obzirom na obveze u reprezentaciji, te eventualno razočarenje u mogućnostima dvojice Amerikanaca koji bi time prouzročili rezultatski fijasko. Također, mogao bi se osjetiti nedostatak kvalitetne "četvorke" koja bi obrambeno i skakački mogla pomoći, te iznuditi nešto leđima prema košu.

U prvom kolu odmah na Cibonu

Sve u svemu, pred nama je vrlo zanimljiva sezone i prvi veliki test za momčad Ace Petrovića je već u prvom kolu NLB lige u kojoj u Jazinama ugošćuju Cibonu. Njegov je zadatak kroz pripreme spremiti i uigrati momčad od koje se očekuje plasman u drugi krug ULEB Cupa, te na F4 NLB lige, te igranje finala PH i kupa i naravno, žestoka borba za osvajanje istih.

Na početku sezone momčad će gledati i procjenjivati nekoliko tisuća "trenera" u dvorani, ali ova momčad svakako ima kvalitetu i kad prođu kompletne pripreme, trebali bi u novu sezonu ući jači nego lani.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.