Zadar hrabro do boda protiv Hajduka
Piše: R. Morović | Objavljeno 22.7.2007 u 20:56.
ZDNews.hr

Igrač utakmice; Daniel Subašić Slike: H. Bajlo


Zadar, 22.srpnja 2007.
Prvo kolo T-com 1. HNL
Stadion Stanovi
Gledatelja oko 7000
Vrijeme: sunčano, temperatura: 35 stupnjeva
Teren: dobar

ZADAR – HAJDUK 0–0 (poluvrijeme: 0-0)

SUDAC: Ivo Krečak (Šibenik) ; Pomoćnici: Igor Krmar (Zagreb), Damir Volf (Rijeka)
Četvrti sudac: Igor Pristovnik (Zagreb)
Delegat Udruge Prve HNL: Josip Neferović (Požega)
Kontrolor suđenja: Dušan Kukić (Sisak)

ŽUTI KARTONI: Hrgović (prekršaj, 39.), Musa (simulacija, 48.) i Buljat (prekršaj, 71.) kod Hajduka, te Modrić (prekršaj, 58.) i Terkeš (prekršaj, 65.) kod Zadra

IGRAČ UTAKMICE: Danijel Subašić (Zadar)


ZADAR: Subašić, Batkoski, Modrić, Rožić, Tadić (od 78. Puljić), Balašković (od 86. Mitrović), Milin, Elez, Župan, Baturina (od 70. Štefančić), Terkeš
Trener: Dalibor Zebić


HAJDUK: Balić, Gal, Živković, Hrgović, Buljat (od 73. Čubrilo), Andrić (od 67. Damjanović), Gabrić, Pelaić (od 33. Musa), Cernat, Rukavina, Kalinić
Trener: Ivan Pudar

Kako se i očekivalo danas je na zadarskim Stanovima priređena prava nogometna fešta.
Preko 7000 gledatelja došlo je pogledati povratak Zadra u 1.HNL, a na stadionu je bio i velik broj pripadnika splitske Torcide.
Nije bilo lako igračima izdržati nesnosnu vrućinu koja je danas, kao i protekla dva tjedna vladala Zadrom i cijelom Hrvatskom.
Konačni rezultat 0-0 na prvi pogled govori o dosadnoj utakmici bez puno prilika, no danas je bilo upravo suprotno.
Zadrani su pokazali vrlo dobru fizičku pripremljenost, a taktičke zamisli trenera Zebića danas su funkcionirale savršeno.
Izostanak kapetana Suraća gotovo da se i nije osjetio, no svima je jasno da će s njegovim povratkom, te onim Parmakovića i Tomasova, Zadar biti još jači i kvalitetniji.
Domaći su susret počeli u formaciji 3-4-2-1, a jedina promjena u odnosu na očekivani sastav bio je Ferdo Milin umjesto Bilavera.
Trener gostiju Pudar uzvratio je igrom u formaciji 3-4-1-2 sa opasnim tercetom Cernat-Rukavina-Kalinić u napadu.

Preko sedam tisuća ljudi napunilo je Stanove do posljednjeg mjesta


Već u trećoj minuti korner za domaće najavio je da se Zadar ne namjerava braniti, već pokušati iznenaditi Hajduka ofenzivnijim pristupom.

Minutu kasnije prva velika prilika za Hajduk. Rukavina proigrava Kalinića koji iz poluvoleja puca pored desne vratnice domaćega gola.

U 7. minuti Rumunj Cernat pokušava nešto učiniti dubokim centaršutom, no vratar Zadra Subašić sigurno hvata loptu.

Prva velika prilika za Zadar stigla je samo dvije minute kasnije. Prvo je Terkeš iznudio prekršaj na desnoj strani oko 25 metara od Balićeva gola, a u nastavku akcije i Baturina nešto bliže šesnaestercu.
Slobodan udarac izvodi Župan, izvrsno na drugu stativu, gdje je iz obrane dotrčao mladi Rožić koji glavom puca malo preko gola.

Balić je samo promatrao loptu. Centimetri su dijelili Zadrane od gola...



Prvu veliku obranu vratar domaćih imao je već u 10. minuti. Buljat s desna dobro ubacuje za Rukavinu koji glavom puca točno pod prečku, no Subašić pokazuje iznimne reflekse i odbija loptu u korner.

Raspoložen je u početku utakmice bio Dragan Župan. Na dodavane Baturine pretrčava gotovo 40 metara i sa ruba šesnaesterca puca ravno u vratara Balića.

Župan i Baturina izvrsno surađuju, te u 17. minuti stvaraju još jednu opasnu priliku.
Baturina s lijeva dodaje do zadrove desetke, ovaj nesmetano puca sa 10-ak metara, pogađa vanjski dio Hajdukove mreže, te stvara optičku iluziju pogotka koja se, nažalost po mnogobrojne zadarske navijače, pokazala neistinitom.
U dvadesetoj minuti mladi Drago Gabrić odlično puca sa 25 metara, a lopta odlazi malo preko grede.

U 27. Subašić ponovo pokazuje sav svoj talent. Kalinić petom dodaje do Rukavine, no golman Zadra je brži i prvi dolazi do lopte.

Zadar se i dalje nema namjeru povući. U tridesetoj minuti Baturina gura loptu prema Terkešu, a vratar Balić mora izaći izvan svog šesnaesterca da bi ispucao loptu.

Tada gostujući trener Pudar radi prvu izmjenu na utakmici. Iz igre izlazi neprepoznatljivi Mladen Pelaić, a ulazi Igor Musa što će se odmah pokazati dobrim potezom.

Daniel Subašić - Zadarski Spiderman!


Minutu kasnije Danijel Subašić radi potez utakmice. Nakon greške domaće obrane Kalinić ostaje sam na desetak metara od gola, puca, no domaći vratar danas je jednostavno nesavladiv.

Hajduk je u naletu. Musa ubacuje u šesnaesterac za Rukavinu, ovaj glavom spušta za Kalinića koji puca ravno u domaćeg vratara.

Dvije minute kasnije ponovo su splićani opasni. Cernat s lijeve strane dodaje prema Kaliniću koji ulazi u kazneni prostor, no domaća obrana dobro zatvara sve prostore i izbija loptu u korner.

U 36. Subašić je ponovo na djelu. Lopta dolazi do Cernata koji pronalazi Kalinića, mladi napadač fenomenalno puca iz okreta, a Subašić odgovara još boljom obranom.
Potez koji je izmamio pljesak cijelog stadiona.

Već u idućem napadu Hajduk je opet opasan. Cernat, koji je u završnici prvog dijela bio vrlo raspoložen, gura loptu prema Rukavini, no Subašić na vrijeme izlazi s gola i blokira pokušaj mladog šibenčana.

U 38. minuti domaći vratar postaje prava noćna mora za Rukavinu. Nakon greške Rožića, mladi napadač ponovo se našao u gol šansi, no Subašić je danas branio za čistu desetku.

Prvi žuti karton, u inače korektnoj utakmici, dobio je kapetan gostiju Mirko Hrgović u 40. minuti zbog nepotrebnog prekršaja na Terkešu na sredini terena.

Manju nesigurnost Subašić pokazuje jedino u 46. minuti kada nakon dodavanja Cernata za Rukavinu ne hvata jednu loptu, no situaciju rasčišćava, danas vrlo dobra zadarska obrana.

Posljednja akcija u prvom poluvremenu donosi još jedno veliko uzbuđenje. Terkeš se našao sam s lijeva pred Balićem, dodaje jako na drugu stativu međutim Balašković se ne snalazi, te sudac Krečak svira kraj prvoga dijela.

Zadar je u prvom dijelu bio bolja momčad...



Drugo poluvrijeme otvara ponovo Valerio Balaškovič udarcem s desne strane kojega sigurno brani Balić.

U 48. minuti Gabrić proigrava za Musu koji sam pred vratima pada u kaznenom prostoru.
Sudac pušta da se igra nastavi, te Musi nakon prvog prekida potpuno ispravno dodjeljuje žuti karton zbog simulacije.
Minutu kasnije Mate Baturina dobro prolazi po lijevoj strani ali gura loptu previše u for, te je uzima hajdukova obrana.

Nakon toga Hajduk u kratkom periodu ima dva udarca iz kuta, no Subašić je u oba navrata vrlo siguran.

U 52. minuti jedno nesigurno izbijanje obrane moglo je skupo koštati Zadrane da je Srđan Andrić bio malo precizniji. Lopta je završila malo pokraj desne vratnice domaćeg vratara.

Tri minute kasnije Cernat pokušava iznenaditi Subašića slobodnim udarcem tridesetak metara sa desne strane. Pucao je na prvu vratnicu, no pogodio samo vanjski dio mreže.

U 57. ponovo na svoje dolaze svi kritičari mladog Ante Rukavine. Andrić gura loptu u šesnaesterac, no mladi napadač, sam pred vratarom, puca neprecizno, lijevo pokraj gola.

Prvi žuti karton za domaće stigao je minutu kasnije kada je Modrić srušio Gabrića u trku. Slobodni udarac sa 25 metara izvodi Musa koji pogađa živi zid, te lopta završava u korneru.

U 61. Cernat ponovo pokušava iznenaditi Subašića pokušajem izdaleka, no i ovoga puta lopta odlazi preko gola.

Dvije minute kasnije nakon greške Hajdukove obrane, Baturina prolazi jednog, no ne i drugog obrambenog igrača, a polako je vidljiv i umor kako kod domaćina, tako i kod gostujuće ekipe.
U nastavku akcije splićani rade brzu kontru, do lopte dolazi Živković, čiji dobar udarac sa desetak metara slučajno zaustavlja Kalinić.

U 65. minuti žuti karton dobiva i napadač domaćih Terkeš, zbog nepotrebnog prekršaja na sredini terena.
Zadar je i dalje opasan. Ivan Elez dobro puca s lijeve strane, a Terkeš ne stiže na odbijenu loptu Balića, koja na koncu završava u korneru.

Ubrzo trener Pudar radi i drugu zamjenu na utakmici. Iz igre izlazi umorni Srđan Andrić, a ulazi Dario Damjanović.

Kalinić je najopasniji igrač Hajduka. Udarcem izvana pokušava svladati Subašića i u 70. minuti, no Modrić je požrtvovan i blokira udarac.

Tek tada domaći strateg Dalibot Zebić koristi svoju prvu zamjenu. Iz igre vadi Baturinu, a uvodi svježeg Matiju Štefančića.

Već u idućem napadu Štefančića u prodoru ruši zadranin Jurica Buljat i dobiva žuti karton.

U 73. Igor Musa izvodi korner s desne strane, a Damjanović loše zahvaća loptu, te je glavom šalje preko gola domaćih.

Tada Pudar koristi svoju posljednju izmjenu. Iz igre izlazi Buljat, a ulazi mladi Branko Čubrilo.
Dvije minute kasnije Rožićevu nesigurnost ne uspjeva iskoristiti Musa koji sa 15-ak merara iskosa puca visoko preko gola.

Obje su ekipe umorne, a malo predaha osigurao je Modrić kada je nakon kornera Muse pao u svom kaznenom prostoru, na sreću bez posljedica, te se ubrzo vratio u igru.

U 78. minti Zebić u igru uvodi Puljića, a izvodi Dragana Tadića koji je, apsolutno zasluženo, dobio i pljesak s tribina.

Posljednjih deset minuta Hajduk kreće na sve ili ništa.
U 80. Gabrić sumnjivo pada na 20-ak metara od domaćih vratiju, slobodni udarac izvodi Musa koji puca pored desne vratnice Subašićava gola.

Koncentracija domaćeg vratara ne pada niti u završnici susreta. Izuzetnu sigurnost pokazao je u 82. minuti nakon centaršuta Florina Cernata.

Posljednju zamjenu trener Zebić radi u 86. minuti. Izlazi Valerio Balašković, a ulazi mladi Ante Mitrović koji je u samo nekoliko minuta pokazao da apsolutno zaslužuje trenerovo povjerenje.

U 89. minuti Musa pogađa Kalinića u glavu, a lopta odlazi daleko pokraj domaćega gola.

U četiri minute nadoknade nije manjkalo uzbuđenja. Prvo je Čubrilo ukrao jednu loptu, te je dodao ravno u ruke Subašiću iako ju je mogao znatno bolje upotrijebiti.
Zatim je, nakon kornera Župana koji je završio u gol autu, Hajduk posljednji put pokušao zaprijetiti domaćem vrataru.
Prvo je Subašić odbio pokušaj loba Rukavine, a u nastavku akcije sigurno je uhvatio loptu i to je bio kraj svih Hajdukovih nadanja u osvajanje troboda na Stanovima.

Nakon utakmice veliko zadovoljstvo kod igrača i navijača Zadra koji su zasluženo proslavili bod protiv jakog Hajduka kao najbolji mogući povratak u elitni razred hrvatskog nogometa.

U taboru splićana, naravno, potpuno suprotno raspoloženje. Nakon remija u Podgorici u prvoj utakmici pretkola Kupa Uefa “bili“ su očekivali pobjedu na Stanovima, naročito nakon jučerašnje uvjerljive pobjede najvećeg konkurenta Dinama protiv Šibenika.
Sreću, a naročito bolju igru morati će potražiti u idućim susretima počevši već od 2.kola iduće subote kada u Splitu dočekuju zaprešićki Inter.


Utakmica je bila vrlo korektna, kako na terenu, tako i na tribinama...



U drugom današnjem susretu, ujedno i posljednjem 1.kola, Osijek je na domaćem terenu svladao Slaven Belupo rezultatom 1-0, a jedini pogodak na utakmici djelo je Babića u 60. minuti iz jedanaesterca.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.