Sutra spektakl na Stanovima : Zadar - Hajduk
Piše: R.Morović , zadarsport.com | Objavljeno 21.7.2007 u 17:45.
ZDNews.hr

Ulaznice za utakmicu mogu se kupiti
još sutra, a cijena je 40 kuna


28. svibnja 2005. Stadion Maksimir. Dinamo – Zadar 7-0 (prekid utakmice zbog manjka igrača). Tako se Zadar, prije više od dvije godine oprostio od 1.HNL.
Uslijedila je tmurna sezona u drugoj ligi jug, da bi prošle sezone, u jedinstvenoj 2.HNL, Zadrani, ponajviše zahvaljujući sjajnom proljetnom dijelu sezone osvojili drugo mjesto iza Intera, te time osigurali dvije kvalifikacijske utakmice za 1.HNL protiv Pule.
Dvije utakmice koje će ući u povijest zadarskog nogometa. Nogomet se u samo nekoliko dana na velika vrata vratio u Zadar. Prvo su Zadrani spektakularnom igrom potpuno nadigrali Pulu na Stanovima i pobjedom 3-0 širom si otvorili vrata Prve lige, da bi u uzvratu u Puli, gdje su, nakon dužeg vremena momčad pratili i navijači, Zadar pobjedio 3-2 i potpuno zasluženo se plasirao u 1.HNL.


Baturina prvo ime prijelaznog roka

Malo su vremena imali uprava, trener Zebić i suradnici da slože momčad i započnu pripreme za novu sezonu.
Stanove su napustili napadači Goran Burčul i Leonardo Barnjak, veznjaci Adnan Sarajlić i Jasmin Mujdža, te pouzdani stoper Mate Duilo, dok su kao pojačanja dovedeni Mate Baturina iz izraelskog Bnei Yehude, Ninoslav Parmaković iz Kamen Ingrada, Ivan Elez iz Slaven Belupa, mladi vratar Andrija Vuković iz Mosora, Ivan Strinić iz francuskog Le Mansa, Almir Raščić iz sarajevskog Željezničara, te Valerio Balašković i Matija Štefančić iz Međimurja.
Prvoj momčadi priključeni su i perspektivni juniori Roko Mišlov, Marko Rašo, Boris Kurevija, dok su već poznata imena mladi Marin Tomasov, Ante Mitrović, Dominik Sikirić i golman Antonio Ježina.

Ante Rožić koji je prošle godine doveden na posudbu iz Hajduka i ove će sezone braniti boje Zadra, a loša vijest je da je Jerko Mikulić, zbog dugogodišnje ozljede koljena, odlučio okončati profesionalnu karijeru.
Ipak, Jerko će i dalje biti član Zadra i to kao dio stručnog stožera, a ima i završeni tečaj za masera.

Mladom treneru Daliboru Zebiću nije nimalo lako bilo od tolikog broja igrača stvoriti solidnu momčad koja može parirati svima u 1.HNL, a rezultati se tek moraju pokazati.


Tri pobjede i poraz u pripremnom periodu
Prve provjere pokazale su da su Zadrani, i na Stanovima, i kasnije na pripremama na Bjelolasici radili vrlo dobro.
Prvo su u prijateljskoj utakmici na Stanovima pobjedili klub australskih hrvata Croatiu iz Canberre sa 1-0, nakon toga su u malom ličkom mjestu svladali domaći Lički Osik sa 4-1, da bi u prvoj ozbiljnijoj provjeri Zadrani izgubili od Zageba u Kranjčevićevoj sa 2-1 i to nakon početnog vodstva.

U posljednjoj provjeri pred početak sezone na Stanovima je gostovao drugoligaš Mosor iz
Žrnovnice, a slavio je Zadar rezultatom 2-1.

Istina je da Zadar u pripremnom periodu nije pokazao pretjerano dobru igru, no ohrabruje činjenica da zadarski nogometaši napreduju iz utakmice u utakmicu, te će sigurno imati što pokazati na prvoligaškoj sceni.

Ždrijeb 1.HNL, donio je veliko oduševljenje ali i zabrinutost u zadarskom taboru pred početak sezone.
Sutra, u 1.kolu, na Stanove dolazi splitski Hajduk, očekuje se pun stadion i velika nogometna fešta. Zadrani se nadaju bodu, a potajno i pobjedi, iako je Hajduk ove sezone bitno osnažen i slovi za jednog od favorita za osvajanje naslova prvaka.
U drugom kolu Zadar putuje u Maksimir kod Dinama, a ne bi bilo nimalo lijepo početi sezonu sa dva poraza.
Stoga će već sutra zadarski nogometaši morati dati svoj maksimum i pokazati da ove sezone mogu biti jedno od ugodnih iznenađenja lige.


Surać ne igra

Veliki problem ima trener Zebić u pronalasku zamjene za kapetana Jakova Suraća, koji je obnovio staru ozljedu ligamenta gležnja desne noge i najvjerojatnije neće biti spreman za prva dva susreta.
Sutra nećemo vidjeti ni mladog Marina Tomasova koji odrađuje kaznu zbog tri žuta kartona, kao niti Ninoslava Parmakovića koji se ženi.
Almir Raščić još nije registriran, a Mitrović, Ježina, Kurevija i Sikirić imaju lakše ozljede zbog kojih također neće konkurirati za sutrašnju utakmicu.


Stadion se uređuje, ulaznica još malo

Ulaznica za utakmicu preostalo je još vrlo malo (u prodaji su od četvrtka), a gledatelje će na stadionu dočekati i nekoliko preinaka.
Prije svega tu je novi ulaz koji je probijen na najvećoj, istočnoj tribini, koja je do sada imala samo jedan ulaz, odnosno izlaz.
Semafor na južnoj tribini koji je do jučer bio postavljen na lijevoj strani, te nije, ili je jedva bio vidljiv s istočne tribine, sada se nalazi na sredini južne tribine, a zaštićen je i ogradom.
Kako se očekuje i velik broj pripadnika Torcide na Stanovima se intenzivno radilo i na učvršćenju kaveza na sjevernoj tribini koja bi tako spremna trebala dočekati splitske navijače.
Za sjevernu tribinu pušteno je u prodaju 250 ulaznica, a ostali splitski navijači vjerojatno će se razmjestiti na zapadu i istoku.
U klubu su, uz uobičajene snage sigurnosti, angažirali i dodatnih 50 redara, iako na utakmicama Zadra i Hajduka nikada nije bilo navijačkih nereda i sve, što se navijača tiče, protječe u prijateljskom ozračju.

Sutra će u prodaju biti pušten i posljednji paket ulaznica, a tajnik kluba Mladen Baždarić najavio je kako će se umjesto prodajne kućice u sklopu sjeverne tribine koju će koristiti splićani, ispred zapadne biti postavljen improvizirani štand s ulaznicama.
Ulaznice koštaju 40 kn, a u prodaji su i godišnje karte kojima je cijena 500 kn.
Kako je i najavljeno 500 godišnjih ulaznica bit će podijeljeno umirovljenicima koji će na utakmice doći u pratnji djece do 15 godina, što je obaveza koju su prihvatili svi prvoligaši.


Samo jedna pobjeda Zadra na Stanovima

U Hajduku su svi sigurni u osvajanje sva tri boda na Stanovima, a u prilog im ide i tradicija koja govori da je Zadar u 1.HNL samo jednom pobjedio splićane na Stanovima.
Bilo je to 29.travnja 1998. kada je ondašnji Zadarkomerc slavio rezultatom 4-2.
Najteži poraz Zadrani su doživjeli 2001. kada je Hajduk pobjedio sa čak 5-1.
Ukupno, Zadar je slavio jednom, a Hajduk sedam puta, uz pet nerješenih ishoda.

Evo i pregleda svih utakmica Zadra i Hajduka na Stanovima u 1.HNL :

12.5.1992. Zadar - Hajduk 0-3 (igrano u Solinu)
21.3.1993. Zadar – Hajduk 0-0
18.5.1994. Zadar – Hajduk 1-1
5.3.1995. Zadar – Hajduk 1-1
18.5.1997. Zadarkomerc – Hajduk 2-2
21.9.1997. Zadarkomerc – Hajduk 0-1
29.4.1998. Zadarkomerc – Hajduk 4-2
25.10.1998. Zadarkomerc – Hajduk 1-1
16.9.2001. Zadar – Hajduk 1-5
28.9.2002. Zadar – Hajduk 0-1
24.4.2003. Zadar – Hajduk 2-3
20.3.2004. Zadar – Hajduk 1-3
27.11.2004. Zadar – Hajduk 1-3
22.7.2007. Zadar - Hajduk ?-?


Hajduk umoran od Budućnosti

Trener Zadra Dalibor Zebić pokušat će iskoristit umor splićana koji su u četvrtak u Podgorici igrali prvu utakmicu pretkola Kupa Uefa protiv Budućnosti. Konačni rezultat bio je 1-1 ali su splićani već u svom prvom ovosezonskom službenom susretu pokazali sve svoje slabosti, posebno u drugom poluvremenu kada su nakon primljenog gola mogli vrlo lako primiti još koji.
Najveća zvijezda splitskog prijelaznog roka, Rumunj Florin Cernat, trebao bi, u suradnji sa mladim napadačkim tandemom Rukavina-Kalinić, biti najopasnije oružje «bilih», a trener Gudelj još uvijek neće na raspolaganju imati velika pojačanja Tudora, Vepakovskisa i Sablića.

Sve u svemu, sutra se u Zadru očekuje pravi nogometni blagdan, pun stadion, dobar nogomet, a svi se potajno nadaju i velikom iznenađenju, pobjedi Zadra.
Utakmica počinje u 18,00 a vrata stadiona otvotit će se u 16,30.

Furiozan start Dinama

Jučer su sezonu otvorili nogometaši Intera i Rijeke, a u neizvjesnoj utakmici slavili su riječani pogotkom kapetana Anasa Sharbinija 1-0.

Danas je Zagreb Ćire Blaževića deklasirao Međimurje u Čakovcu rezultatom 3-0, a strijelci su bili Topić (autogol) u 17., te dva puta Krunoslav Lovrek, u 33. i 79. minuti.
Cibalia je na svom terenu bila bolja od Varteksa 1-0 pogotkom Bagarića u 26. minuti sa bijele točke.
Dinamo je u Maksimiru potpuno razbio slabi Šibenik sa 5-0.
Strijelci su bili Modrić iz jedanaesterca u 10., Mandžukić u 29., ponovo Modrić na početku drugog poluvremena, u 47., Sammir u 67., te Ognjen Vukojević u 90. minuti za konačnih 5-0.

Sutra je, osim dvoboja na Stanovima, na rasporedu i susret u Osijeku gdje domaćin dočekuje koprivnički Slaven Belupo. Utakmica počinje u 20 sati.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.