Tko je Filiberto Rivera?
Piše: M.L., zadarsport.com | Objavljeno 7.7.2007 u 2:22.
ZDNews.hr

Filiberto Rivera za Zadar bi trebao
potpisati danas ili sutra Slike: endi.com, sportsline.com, draftexpress.com


Prije nekoliko dana u Zadru se počelo pričati o mogućem dolasku playmakera Filiberta Rivere kao zamjene za, sad već bivšeg kapetana, Jakova Vladovića, a jučer je ZadarSport.com doznao od sportskog direktora Gjergje kako je stvar gotovo riješena.

Kako je rekao igračev agent, obje strane su dogovorile uvjete suradnje i portorikančev prelazak u Zadar može se smatrati gotovim. Još samo nedostaje potpis ugovora koji će, prema riječima igračevog agenta, uslijediti u najkraćem mogućem roku.

Prema onome što smo imali prilike vidjeti, Rivera je jako
brz igrač koji se odlično snalazi u tranzicijskoj igri. Dobar je u igri protiv postavljenog napada u kojoj do izražaja dolaze njegove kreacijske mogućnosti. Odličan je asistent i ima solidnu visinu za playmakera (188 cm).
Njegova prirodna pozicija je razigravač i uvijek će prvo potražiti sloboodnog suigrača, a tek onda sam uputiti šut.

Vrlo je racionalan, ne troši puno lopti i rijetko ih gubi. Ima jako dobar pregled igre i na otvorenom terenu nema nikakvih problema u pronalaženju igrača u najboljoj poziciji i to je najbolji segment njegove igre. Dosta je brz i eksplozivan i to koristi u prodorima na koš. Pouzdan je šuter s linije slobodnih bacanja, a kao najveća mana mu se ističe da je nekonstantan šuter za tri poena (u posljednoj sezoni svega 31%).

Prilično je atraktivan igrač, voli atrakcije i zakucavanja i s te strane bi se mogao dobro uklopiti u Zadrov sastav. Dobro koristi svoje brze ruke i eksplozivnost i s lakoćom krade lopte. Iako uvijek stoji upitnik nad stranim igračima koji po prvi put dođu u Europu, "Fili", kako mu je nadimak, je u Artland Dragonsima od sezone 2005./06. i igrao je dosta konstantno u te dvije sezone provedene u Njemačkoj. U prvoj sezoni je bio na prosjecima od 12.2 koša, 3 skoka i 3.9 asistencije po utakmici uz 88% šuta sa linije slobodnih bacanja, 64% šuta za dva i 34% šuta za tricu.

U sezoni 2006./07. prosječno je bilježio 11.8 poena po utakmici, uz 3 skoka i 3.9 asistencija, a u play-offu je svoj Artland doveo do finala. U doigravanju je podignuo svoju igru na novu razinu, moguće je da mu je za aklimatizaciju na drugačiji stil igre u Europi trebalo neko vrijeme, a ako je tako, Zadar može biti sretan što je dobio dobrog igrača, jer je Rivera u doigravanju igrao stvarno odlično.

U četvrtfinalu protiv ALBA-e je u tri utakmice postizao prosječno 17.3 poena po utakmici uz sjajnih 7.3 asistencija i 3.3 skoka.
U polufinalu protiv Kolna je u pet utakmica prosječno postizao 14.4 poena uz 5.2 asistencije i 4 skoka.
U finalu se ozlijedio u prvoj utakmici (ruptura bedrenog mišića) i to je bio njegov posljednji nastup u sezoni, u kojoj je postigao 16 koševa uz 4 asistencije. Ponajbolju utakmicu sezone je odigrao protiv berlinske ALBA-e u četvrtfinalu, postigao je 22 poena uz fenomenalnih 13 asistencija, uz ukupnu valorizaciju 29.

Igrao je za reprezentaciju Portorika na SP-u u Japanu prošle godine, ali uz mizernu minutažu. Protiv SAD-a je dobio 8 minuta koje je iskoristio za isto toliko poena, a dodao je dvije asistencije.
Studirao je na University of Texas-El Paso sveučilištu koje je svojevremeno pohađao sjajni playmaker Miami Heata, Golden State Warriorsa i reprezentacije SAD-a, Tim Hardaway. Filiberto je na sveučilištu u dvije sezone prosječno postizao 12 poena, uz 3 skoka i 6 asistencija.

Rivera bi u Zadrovoj momčadi trebao zamijeniti bivšeg kapetana Jakova Vladovića koji je napustio zadarski "brod" iako je imao još jednu sezonu ugovora.
Ostaje nejasan ovakav potez uprave kad se zna da je upravo Vladović svojim odličnim igrama u najvažnijim utakmicama donosio Zadru trofeje, ali trener Petrović je procijenio da će mu novopridošli Portorikanac biti od veće koristi, a vrijeme će pokazati je li bio u pravu ili ne.

Neslužbeno se saznaje da su mogući kandidati za upražnjeno mjesto beka-šutera dva Amerikanca, jedan na privremenom radu u Brazilu, a drugi u Nizozemskoj. Shamell Stallworth je 197 cm visoki bek šuter, rođen 1980. godine u San Franciscu. Na istoimenom sveučilištu je prosječno postizao 13 koševa, uz 4 skoka i 40% šuta za tricu, a u posljednjoj sezoni je igrao za Paulistano, petoplasiranu ekipu brazilskog prvenstva i sa 22 koša u prosjeku bio najbolji strijelac cijele lige.
Kao najveće prednosti mu se ističe to što je čisti šuter koji s lakoćom postiže velik broj poena. Kad uđe u seriju, može zatrpati protivnički koš. Odličan je s crte slobodnih bacanja i dobar u tranzicijskoj igri.

Leon Rodgers je mnogo zvučnije ime, ove sezone je igrao u redovima budućeg Zadrovog protivnika u ULEB Cupu, nizozemskog EiffelTowersa. U ULEB Cupu je briljirao, prosječno je postizao 22 poena uz 5 skokova i 3 asistencije. UNICS-u iz Kazana je zabio 28 poena uz 10 skokova, Crvenoj Zvezdi 34 koša uz 9 skokova, a Dexiji 35 koševa od čega 5 trica. U nizozemskom prvenstvu je imao prosjek od 23 poena po utakmici (46% šuta za tri) uz 8 skokova i 3 asistencije. Vrlo je svestran, dosta brz i eksplozivan, dobar šuter, a može i prodorom sebi iskreirati situaciju za koš. Kad god je u prilici, diže publiku na noge snažnim zakucavanjima.

Na struci je sada da pokuša dovesti pravo pojačanje na kritičnoj poziciji beka-šutera. Rodgers bi sigurno bio značajno pojačanje, dok je pitanje kako bi se Stallworth koji nema iskustva igranja u Europi priviknuo na novi stil igre i uklopio u Zadrovu momčad.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.