Analiza protivnika KK Zadar u ULEB Cupu
Piše: M.L., zadarsport.com | Objavljeno 3.7.2007 u 18:05.
ZDNews.hr

Slika: ulebcup.com


Jučer poslijepodne, ždrijebom u talijanskom gradiću Jesolu, određene su skupine dva najveća europska klupska košarkaška natjecanja, ULEB Cupa i Eurolige. Za nas je posebno zanimljiv bio ždrijeb ULEB Cupa jer je u njemu i KK Zadar, jedini hrvatski predstavnik u tom natjecanju.
Zadar je smješten u grupu I, a u nju su iz 5 šešira (Unics, Khimki, Dinamo Moskva i Dinamo Moskovske Regije (Rusija), Turow, Slask, Anwil (Poljska), EifelTowers ili Hanzevast (Nizozemska), Nancy, Pau-Orthez, Chalon, Strasbourg, Villeurbanne (Francuska), Hapoel Jeruzalem ili Hapoel Galil Elion (Izrael)) ždrijebom izvučeni: Strasbourg (Francuska), Unics Kazan (Rusija), EiffelTowers (Nizozemska), Turow Zgorzelec (Poljska) i Hapoel Migdal Jerusalem (Izrael).

Grupa je prilično teška, ali uz adekvatna pojačanja može se osigurati prolazak dalje, ako ne kao treći, onda kao jedan od najboljih četvrtoplasiranih.

UNICS KAZAN
Od Rusa je najbolji izbor bio Dinamo Moskovske Regije, a dobili smo Unics. Mogli smo i lošije proći (Dinamo Moskva), a i bolje (Dinamo MR), ali mislim da su Unics i Dinamo Moskva najjači od Rusa. Unics je igrao finale prvenstva s CSKA-om ove sezone, imali su omjer 21-3 u domaćoj ligi i bit će i u Jazinama velikih problema s njima, a objektivno gledano, za Zadar je u Rusiji poraz realnost. Imaju braću Lavrinović koji su im nositelji igre, tu je Amerikanac Stevenson koji je imao jako dobrih utakmica ove sezone, play Samoylenko, bivši NBA-ovac Mateen Cleaves, domaći šuter Chikalkin, odlično krilo sjajnog šuta, Litvanac Štombergas, Savanović iz FMP-a koji malo igra, tu je i McCullough koji je prvi dio sezone igrao u Ciboni i dobro im se uklopio u sastav i puno bolje predstave pruža u Kazanu od onih u Zagrebu. Imaju dosta veliku širinu, na klupi im sjede njihovi domaći igrači i momčad će im se sigurno promijeniti, ali imaju budžet 10-ak puta veći od Zadrovog i neće im uopće biti problem naći pojačanja. Dobili su Montepaschi koji je prvak Italije u gostima i doma (33 razlike!!), Reala u polufinalu doma i u regularnom dijelu isto, pregazili Zvezdu doma 22 razlike, Hemofarma u osmini finala prošli u 2 utakmice... Trener im je Sireika, Litvanac koji je jako dobar stručnjak. Možda i prvo ime ove grupe, definitivno uz Hapoel Jeruzalem glavni kandidati za 1. misto, imaju jako veliki budžet (blizu 10 milijuna eura) i ne sumnjam da će se strašno pojačati i ciljati na osvajanje ULEB Cupa.


TUROW ZGORZELEC
Kod Poljaka su razlike u nijansama i preko njih moramo do dvije pobjede ako mislimo proći dalje. Isto kao što bi morali svladati Anwil i Slask i tu nismo baš mogli puno ni dobiti ni izgubiti, mada bi nam Anwil ili Slask bili lakši suparnici. Igrali su finale prvenstva i izgubili od Prokoma. Doveli su Skibniewskog, playa reprezentacije, ali nije im on preveliko pojačanje. Zamijenit će Rodrigueza koji je igrao u Olimpiji i on je po mom ukusu bolji igrač. Najbolji strijelac im je Amerikanac Kelati koji postiže 15 poena po susretu. Pod košem im igra Witka koji je produžio ugovor, kao i Dragiša Drobnjak (bivši "Zmajček"). Kao moguće pojačanje na centarskim pozicijama se spominje iskusni Predrag Drobnjak iz Partizana. Tu je još Štimac koji je bio u Ciboni, Ljubotina koji je igrao u Srbiji i Sloveniji, Lance Williams iz Bosne, Vjekoslav Petrović iz Slovana, a trener im je Sašo Filipovski, bivši trener Olimpije.


EIFFELTOWERS
Koliko god svi shvaćali EiffelTowerse kao autsajdere, oni bi nam mogli predstavljati velike probleme u Nizozemskoj, ako se malo vratimo u prošlost i prisjetimo kako je Zadar igrao s nizozemskim ekipama i u gostima i u Jazinama. Ovdje ne bi trebalo biti problema s njima, ali upozorenje je ovosezonsko izdanje ULEB Cupa u kojem su protiv Zvezde u Pioniru držali pozitivan rezultat do samog kraja, ali tada su pali i Zvezda je jedva došla do pobjede. Dobili su Reala doma (!!) i tijesno izgubili zadnje tri utakmice u grupi (Zvezda ih jedva dobila u gostima 92-89). Najbolji igrač im je definitivno Leon Rodgers. Možda čak i najugodnije iznenađenje cijelog ULEB Cupa, igra na pozicijama 2/3, visok je, dosta brz i eksplozivan, odličan skakač, dobar šuter za tricu, može odigrati 1 na 1, jako svestran, odličan obrambeni igrač, dva puta MVP kola, prosjek 22 koša i 6 skokova po utakmici (Zvezdi 34 koša uz 9 skokova). Pod košem je Sharone Wright, centar kao od brda odvaljen, težak 140-150 kg, inače 6. pick Drafta 1994. godine, ali teška prometna mu je uništila karijeru i otada igra po Kini, Nizozemskoj i sličnim zemljama. U svakom slučaju pojava u reketu. Imaju još krilo Akerbooma, solidne Amerikance Younga, Owensa, Nelsona i solidnog razigravača Jonesa koji bi mogao napustiti klub jer nije dobio povećanje ugovora. Ne sumnjam da ćemo ih pobijediti u Jazinama, ali poznavajući naš mentalitet, vrlo lako bi se mogli opeći na gostovanju.


STRASBOURG
Od Francuza smo dobili Strasbourg, ekipu koja se mora pobijediti kod kuće, a potajno se nadam da bi ih i tamo mogli iznenaditi. Bili su 4. u francuskom prvenstvu ove sezone (osvojili ga 2004/05), ispali u četvrtfinalu ULEB Cupa. Chuck Eidson im je bio igrač oko kojeg se sve vrtjelo. Krilo dobrog šuta, solidan skakač, najbolji strijelac ekipe i u prvoj petorci francuskog prvenstva ove sezone. Napustio je klub i potpisao za Lietuvos Rytas. Pod košem igraju Sanders, starosjedioc John McCord, Smith, Mendy i Marquis, a povoljno za nas je što nijedan od njih nije visok, najviši igrač im ima 204 cm i tu je Zadrova prednost. Opasnost vreba i od iskusnog playa Coopera koji je imao jako dobrih utakmica dok je Strasbourg igrao Euroligu i krila Sache Giffe. Vratili su Afika Nissima koji nas je "uništio" s Rostovom jedan put u Fiba Cupu, stavio je blizu 30 koševa u pobjedi Lokomotiv Rostova protiv Zadra u Jazinama. Playa im igra talentirani Darrigand. Imaju skoro 12 tamnoputih igrača u sastavu i većinom se oslanjaju na atletske predispozicije i ako nam se ekipa bitno ne promijeni, teško ćemo se utrkivati s njima po terenu. Već san spomenuo da je naša prednost što smo u prosjeku puno viši od njih, njima centra zna igrati Giffa od 195 cm i mi bi se trebali većinom oslanjati na centre. Svi ističu njihove dobre navijače tamo i atmosferu koju stvore, ali Zadrani su navikli igrati u takvom ambijentu.


HAPOEL MIGDAL JERUSALEM
Velika šteta nam je što nismo dobili Galil Elyon umisto Hapoel Jerusalema, jer su naši budući protivnici ipak klasa više. Prošle godine su ispali u četvrtfinalu od FMP-a, osvojili domaći kup protiv Maccabija i igrali s njima u finalu. Namučili su ih u NOKIA Areni (u izraelskom prvenstvu finale se igra samo na jednu dobivenu utakmicu), imali su 5 razlike minutu prije kraja, ali su se očito prestrašili pobjede i prepustili Maccabiju 38. naslov u 39 godina. Jako su neugodni, pogotovo na domaćem terenu u čemu im pomaže horda navijača. Centar Mario Austin im igra veliku ulogu pod košem, snažan je i školovan centar koji može prouzročiti probleme u gotovo svakoj obrani. Najbolji je skakač prošle sezone i MVP natjecanja. Tamo igra nama poznati Jurica Golemac koji je nastupao u Ciboni, play im je Ed Cota koji je igrao u Žalgirisu i Barceloni, šutera im igra Timmy Bowers, odličan je Tamar Slay (bivši NBA-ovac) a s klupe ulaze Pniny, Hagag, Naor i Tapiro. Posebno je važan Meir Tapiro koji ima izražene odlike vođe, s klupe donosi impuls i može preokrenuti svaku utakmicu. Otišao je Terrence Moris koji je crveni dres Hapoela zamijenio žutim Maccabijevim. Osvajači su ULEB Cupa iz sezone 2002/03, i s njima ćemo imati velikih problema i u Jazinama, a u Izraelu se iznenađenje teško može dogoditi, kao i u Kazanu se nadam ne prevelikom porazu. Također imaju ogroman budžet i mogu dovesti koga žele što dokazuju imena koja su tamo igrala (Lamont Jones, Horace Jenkins, Kimani Ffriend, Roger Mason, Willie Solomon, Terrence Morris i mnogi drugi). U svakom slučaju će bit jako atraktivan protivnik za gledati u Jazinama, možda i najjači kojeg ćemo gledati poslije dugo vremena.

Zadar je dobio jako tešku, ali i atraktivnu grupu, nekoliko ekipa koje su mamac za publiku i željno iščekujemo povratak Europe u Jazine.



Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.