Katastrofa Zadra pod tornjem
Piše: R.M. | Objavljeno 17.6.2007 u 22:04.
ZDNews.hr

Slika: Kosarka.hr


Zagreb, 17.lipnja 2007.
Košarkaški Centar Dražena Petrovića
Peta utakmica finala doigravanja Prvenstva Hrvatske
Gledatelja: 6000

Cibona - Zadar 100-62 (29-10; 15-18; 30-17; 26-17)

Suci: Srđan Dožai (Zagreb), Sreten Radović (Dubrovnik), Dubravko Muhvić (Karlovac)

Cibona: Wright(12), Warren(17), Kus(18), Krasić(13), Andrić(11), Bader(3), Žuža (3), Tomas, Rozić (5), Mance(3), Morović (2), Wisniewski(13)
Trener: Dražen Anzulović

Zadar: Vladović(2), Stipčević(1), Barać, Johnson(15), Gečevski(12), Čolak(14), Lalić(7), Đugum, Perinčić, English(11), Oršulić, Anzulović
Trener: Aleksandar Petrović


KK Cibona je prvak Hrvatske za sezonu 2006/2007.
Zadar večeras nije igrao košarku. 100-62 rezultat je koji ne priliči 5. utakmici jednog finala.
Zadarsko srce je nestalo. Fenomenalni Tornado, koji sa navijanjem nije stao niti jedne minute, nije uspio prenijeti svoju borbenost i srčanost na igrače koji su odigrali naprosto katastrofalno.
Ovako lošu utakmicu Zadar zaista nije odigrao godinama. Izgledalo je to kao predaja od samog početka.

Zadar utakmicu započinje petorkom Vladović, Johnson, Gečevski, Lalić i English, dok su za domaćine startali Wright, Wisniewski, Kus, Warren i Andrić.
Sjajna atmosfera u Domu Dražena Petrovića unatoč svim skandalima koji su kulminirali jučerašnjom odgodom utakmice. Preko 1000 sjajnih zadarskih navijača potaklo je čak i jedan manji broj zagrepčana da pokušaju s navijanjem, no vidjelo se da im to i nije baš najjača strana.
Nažalost, Tornado je večeras bio jedina svijetla točka Zadra.

Gečevski otvara utakmicu slobodnim bacanjima za 2-0, a nakon izjednačenja Andrića i pogotkom za 4-2 Zadra. I tada je Zadar nestao.
Nevjerojatna 19-0 serija Cibone rijetko se viđa u jednom finalu doigravanja za prvaka neke zemlje. Kompletna je Cibona u tom periodu igrala fenomenalno. Koševe su redom zabijali Warren, po dva puta Kus i Wright, te na koncu Andrić za 21-4.
Svemu tome pripomogli su i zadarski igrači sa čak 7 izgubljenih lopti u samo nekoliko minuta, a situaciju nije uspio spasiti ni Aco Petrović timeoutom.
Todor Gečevski prvu je četvrtinu bio jedini strijelac Zadra, osim Čolaka koji je pogodio jedno slobodno bacanje za 27-10.
To kao da nije bilo dosta raspoloženim domaćinima, te nakon promašaja Kusa za tri s istekom napada Warren skače i zakucava za kraj četvrtine 29-10.

Cibona mini serijom 6-0 započinje i 2. četvrtinu, te ubrzo dolazi i do plus 25 (35-10).
Tada Zadar, nakon timeouta, odigrava jedini pozitivan period u čitavoj utakmici, te se serijom 14-0 približava na 11 poena zaostatka (35-24).
Seriju je otvorio Gečevski slobodnim bacanjem, nakon čega su uslijedila trica Englisha, te 7 koševa Johnsona i 3 Lalića.
Nakon trice Mancea za 38-24, Zadar se koševima ponovno Lalića i Johnsona vraća na samo minus 10 (38-28) i to je bilo sve od zadrana za večeras.
Cibona preko Kusa i Warrena odlazi na poluvrijeme rezultatom 44-28, a lošoj igri gostiju pridonijeli su i Gečevski s 2 izgubljene lopte i Vladović sa 3 prekršaja.

Cibona bolje otvara i drugo poluvrijeme, te nakon početnih pogodaka Wrighta i Johnsona radi, već uobičajenu, seriju 6-0 za 52-30.
I tako je bilo tokom čitave utakmice. Na svaki koš Zadra, Cibona je odgovarala tricom ili mini serijom.
U idućih nekoliko minuta Cibona je potpuno torpedirala Zadar tricama. Jednom je pogodio Wisniewski, dva put Kus, a čak tri puta je sa linije 6,25 bio precizan Bariša Krasić. U tom periodu Jure Lalić dobiva četvrtu osobnu pogrešku što je dodatno opteretilo gostujuću momčad.
Potpuna nemoć zadrana vidjela se i nekoliko minuta prije kraja 3. četvrtine kada su Čolak i Vladović od mogućih 6 pogodili samo tri slobodna bacanja.
Cibona je do kraja četvrtine potpuno razbila Zadar, te u posljednju dionicu igre ušla sa velikih 29 koševa prednosti (74-45)

U posljednjoj četvrtini nastavila se zadarska agonija sa slobodnim bacanjima.
Prvo se nakon koša Čolaka za 74-47, probudio i junak 4. utakmice Marin Rozić, da bi nakon toga zadrani (Johnson, English i Stipčević) u tri napada pogodili po jedno bacanje, što je lako anulirao Kus još jednom tricom.
To kao da nije bilo dosta zadranima koji su se potpuno predali i nažalost moramo reći osramotili, jer ovakva igra nije dostojna ni jednog nižeg ranga natjecanja, a kamoli finala prvenstva države.
Dvije trice Englisha nisu bile dovoljne da izbjegnu potpuni potop jer su za Cibonu redom zabijali Warren ( 8 koševa u nekoliko minuta), Kus (trica), Wright (dvica), a da bi stvari bile još i gore točku na i stavili su dva zadrana: Morović dvicom i Žuža tricom za konačnih 100-62 u korist Cibone.

Uzalud se sada možemo baviti pričama što bi bilo da je…
Cibonina pobjeda je, večeras, potpuno zaslužena, a zadarski se igrači mogu sramiti da su ovako nešto priuštili ljudima koji su dva dana za redom putovali u Zagreb ne bi li im dali podršku.

Najbolji Cibonaš bio je kapetan Kus sa 18 poena, a priključili su mu se i Warren sa 17, Wisniewski i Krasić sa po 13, Wright sa 12, te Andrić sa 11 ubačaja.
Šest igrača u jednoj momčadi sa dvocifrenim brojem poena zaista se ne viđa često, kao niti samo 5 zadrskih strijelaca, ako isključimo Vladovića (2) i Stipčevića (1).

Kompletnu statistiku tužne zadarske večeri možete pogledati ovdje http://kosarka.hr/statsystem/showstat.asp?gameid=18109.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.