Nevjerojatan preokret i pobjeda Cibone
Piše: | Objavljeno 12.6.2007 u 21:17.
ZDNews.hr


Zadar, 12.lipnja 2007.
Dvorana Jazine
Četvrta utakmica finala doigravanja Prvenstva Hrvatske
Gledatelja: 4500+

Zadar - Cibona 89-90 (33-23; 21-24; 21-18; 14-25)
Suci:Dubravko Muhvić, Siniša Herceg, Saša Šarac

Zadar: Vladović(10), Stipčević(3), Barać(13), Johnson(12), Filipović, Gečevski(7), Čolak(11), Lalić(9), Đugum, Perinčić, English(24), Oršulić
trener: Aleksandar Petrović

Cibona: Wright(14), Warren(10), Kus(24), Krasić, Andrić(6), Bader, Žuža, Tomas, Rozić(13), Mance(3), Vrbanc, Wisniewski(20)
trener: Dražen Anzulović


Tuga, nevjerica i razočaranje. To je konačni dojam nakon četvrte utakmice finala između Zadra i Cibone.
Previše nervoze i treme u završnici susreta oduzelo je zadranima sve što su gradili u prve tri četvrtine, a to je sjajna igra, vodstvo od prve minute i naslov prvaka hrvatske na dlanu.
Sve to odnijela je posljednja četvrtina. Nevjerojatna posljednja četvrtina koju je Cibona dobila sa 11 poena prednosti (25-14).

Čitav dan tražila se karta više, a na koncu su izvan dvorane ostali i gledatelji koji su imali dragocjeni papirić. Jer u dvoranu više nije mogla ni igla stati. Vruće, sparno poslijepodne u Jazinama, no dekor i navijanje spektakularno kao i uvijek.
Preko 4000 ljudi sat i pol vremena stajalo je na nogama i iz sveg glasa pjevalo i navijalo bez prestanka. Tornado je uistinu bio šesti igrač Zadra, no niti to nije pomoglo domaćim košarkašima da se domognu titule prvaka već danas.

Zadar utakmicu počinje sa Vladovićem, Johnsonom, Gečevskim, Lalićem i Englishom, dok su za goste u startnoj petorci bili kapetan Kus, Warren, Andrić, Wisniewski i Wright.
Domaći, pred prepunim i gromoglasnim Jazinama, bolje otvaraju utakmicu.
Zadrani su se bolje adaptirali na paklenu ljetnu temperaturu Jazina, te već u prvim minutama napravili solidnu razliku, koju će povećavati i održavati sve do posljednje četvrtine.
Nakon pogotka Kusa za 2-0 Cibone, domaći rade seriju 11-0, ponajviše zahvaljujući svom najboljem strijelcu Carlu Englishu (24) koji je u tom periodu vodio igru Zadra i postigao 6 poena bez promašaja.
Gosti se koševima Kusa (24) i Wrigta (14) pokušavaju vratiti u igru, no Todor Gečevski sa nekoliko sjajnih asistencija proigrava svoje suigrače pa Zadar, sredinom prve četvrtine, tricom Vladovića, dolazi do prednosti +10 (18-8).
Nakon logičnog timeouta gostujućeg trenera Anzulovića Cibona se, mini serijom 5-0 Wrighta i Wisniewskog ( 20 ) pokušava vratiti u utakmicu, te ponajviše zahvaljujući raspoloženom kapetanu Kusu, pred kraj četvrtine dolazi na samo –4 (23-19).
Tada se Zadar ponovno budi i serijom 10-4 (kod Cibone igra samo Kus), završava četvrtinu na +10 (33-23).

Na početku druge četvrtine domaći dolaze do najveće prednosti u utakmici kada Rok Stipčević pogađa tri slobodna bacanja za 36-23.
Nakon toga Marin Rozić pogađa svoju prvu tricu i to će biti sve od njega u prve tri četvrtine.
Zadar kroz cijelu drugu četvrtinu održava visoku prednost od preko 10 poena, a nakon mini serije Cibone 5-0 i povratka na samo 7 koševa zaostatka (38-31), Vladović i English pogađaju dvije trice za redom, te je trener Anzulović ponovno primoran pozvati timeout.
Kus praktički sam igra za Cibonu koja se uspijeva približiti na četiri poena zaostatka (46-42), no tada se bude zadarski centri. Jure Lalić i Todor Gečevski vraćaju razliku na +7, te je održavaju do kraja poluvremena ( 54-47 ).

Na početku drugoga dijela domaći se vraćaju na visokih 10 poena prednosti košem i dodatnim bacanjem Englisha, da bi nakon toga ponovno stali.
Cibona preko Kusa i Warrena radi mini seriju 7-0, te dolazi na samo –3 ( 57-54 ), ali zadrani se opet vraćaju i nastavljaju nevjerojatno osciliranje u igri koje će ih na kraju koštati pobjede.
Petorka Čolak, Vladović, Gečevski, English i Johnson radi sjajan posao, te Zadar ponovno vodi sa +12 ( 68-56 ), tri minute prije kraja treće četvrtine.
Uslijedit će igra koš na koš do posljednje minute ( 72-62) kada Juby Johnson (12) zabija tricu za +13 i erupciju oduševljenja u Jazinama.
Gosti do kraja četvrtine ipak smanjuju razliku na 10 poena pogotkom nezaustavljivog Kusa i slobodnim bacanjem Wisiewskog za vodstvo Zadra 75-65 na kraju treće četvrtine.

Što se u glavama igrača Zadra dogodilo u dvije minute pauze između posljednje dvije četvrtine vjerojatno ne znaju ni oni sami.
U malo više od dvije minute igre u 4. četvrtini Marin Rozić, koji je do tada postigao samo 3 poena, sam radi seriju 10-0 ( 2 trice, dvica i dva bacanja), te 7 i pol minuta prije kraja utakmice na semaforu svijetli nevjerojatnih 75-75.
U tom periodu zadarski centri Lalić i Čolak dobivaju pete, isključujuće osobne pogreške, te će se Zadar do kraja susreta osloniti samo na svoju vanjsku liniju.
I to će funkcionirati do 35. minute kada nakon dvije trice Englisha za 81-77 suci dosuđuju, u najmanju ruku sumnjivu, nesportsku pogrešku Jakovu Vladoviću.
I, do tada nepogrešivi Carl English, u posljednim minutama gubi koncentraciju i Cibona pogotkom, koga drugoga nego Kusa, prelazi u prvo vodstvo na utakmici, nakon početnih 2-0. ( 83-85 ).
U infarktnoj završnici kada su na parket poletjeli i poneki predmeti, 2 stolice i baklja, Cibona uspijeva doći do pobjede i odluku o prvaku hrvatske odgoditi do subote navečer.
13 sekundi prije kraja susreta rezultat je 89-89, Wisniewski ima 2 slobodna bacanja.
Promašuje prvo. Promašuje i drugo, no suci mu vraćaju loptu za još jedan pokušaj.
Ovog puta Cibonin igrač pogađa i postavlja konačnih 89-90 za goste.
U posljednjih 13 sekundi Zadar ne uspijeva organizirati napad koji je mogao vrijediti naslov prvaka. Prvo Stipčević, a potom i Gečevski ne snalaze se s loptom, te Cibona odlazi u Zagreb na posljednju utakmicu sezone na vrlo, vrlo sretan način.

Što bi bilo da su English i Johnson u 3. četvrtini pogodili slobodna bacanja za +15 Zadra?
Da li je prekršaj Vladovića zaista bio nesportski?
Jesu li suci utjecali na brzo isključenje Čolaka i Lalića?
Je li trener Aco Petrović mogao bolje odreagirati u završnici susreta?
Da li je moguće da se tokom cijele sezone ne ponove, možda 2 ili 3 slobodna bacanja, a suci to odluče učiniti baš u finalu prvenstva hrvatske kod rezultata 89-89, 13 sekundi prije kraja?
Zašto nakon svake utakmice Zadra i Cibone ostaju sudački repovi?

Sve su to pitanja koja u ovom trenutku neće pomoći Zadru.
I sam trener Petrović je nakon utakmice izjavio da treba prespavati ovu noć, te nakon jednog ili dva dana, mirno i na najbolji mogući način pripremiti momčad za utakmicu godine.
Petu utakmicu finala doigravanja za košarkaškog prvaka hrvatske koja se igra u Zagrebu, u subotu s početkom u 20,10.

Odlučujući susret prenosit će i Hrvatska Radio Televizija.
Očito je da su sponzorski ugovori prevažni da bi Cibona održala svoju riječ da do kraja sezone neće pustiti HRT u svoju dvoranu.

Sve u svemu, tužna večer za zadarsku košarku koju treba što prije zaboraviti i potpuno se koncentrirati na idući susret, kada će u slučaju pobjede, ona , nakon svega ovoga, biti još i slađa.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.