A sad ... po naslov!
Piše: | Objavljeno 11.6.2007 u 22:28.
ZDNews.hr


Ponedjeljak, 22 sata. Još je manje od dvadeset sati ostalo do četvrte finalne utakmice doigravanja za košarkaškog prvaka hrvatske.
Sutra u 17,45 u Jazinama počet će sedmi ovosezonski ogled između Zadra i Cibone, nadamo se i posljednji.
Poseban će to utorak biti za cijeli Zadar. Posljednja utakmica sezone u Jazinama, ali prije svega mogućnost da se pobjedom postane, po drugi put u povijesti, prvak Hrvatske.
Iako su već puno puta gostovali u Zadru, igrači Cibone vjerojatno i ne znaju što im se sutra sprema u Jazinama.
Ima mnogo europskih dvorana u kojima je navijanje zaista fantastično, ali svi će, ama baš svi, priznati da su Zadar, Jazine i Tornado ipak nešto posebno.
Sigurno je da će dvorana biti puna već oko 17 sati jer tko dođe kasnije, teško da će naći mjesta za stajati. A sjediti naravno neće nitko, čak niti zapad koji je inače mirniji.
Sigurno je da Tornado marljivo priprema koreografiju i da će, kao i uvijek, prirediti nešto spektakularno. Sutra će publika biti, ne šesti, nego i sedmi i osmi igrač Zadra, ako tako slikovito možemo kazati.
No, hoće li to naši košarkaši znati iskoristiti?
Svi se nadamo da hoće iako treba biti vrlo, vrlo oprezan.
Cibona je pokazala sve svoje slabosti u protekle dvije utakmice, no i dalje je to snažna momčad s europskim iskustvom i nekoliko odličnih pojedinaca.
Zadar je, iako je dobio drugu i treću utakmicu, u obje pokazao slabosti koje je samo veliko zadarsko srce uspjelo nadomjestiti.
Jedno je sigurno. Ukoliko Zadar odigra najbolje što može, pobjeda je osigurana. Jer igri, koju su u posljednjih pet minuta utakmice u Zagrebu prikazali zadaski košarkaši, ni najbolja Cibona ne može parirati.
Anzulović, Oršulić, Filipović i Perinčić su jedina četiri igrača koji nisu dobili priliku da se iskažu u ovom finalu, no i oni su uvelike pridonijeli svakoj pobjedi podrškom s klupe i jačanjem kolektiva.
Svi ostali odigrali su fenomenalno. Počevši od kapetana Vladovića, koji nosi momčad kada je to najpotrebnije, preko Englisha i Gečevskog koji su možda i najvažnije karike u zadarskoj igri, pa do Jubya Johnsona bez kojega se ne može zamisliti obrana Zadra.
Nikako ne smijemo zaboraviti Čolaka i Lalića koji su u potpunosti nadigrali Cibonine centre, te Baraća i Stipčevića koji svojim ulaskom uvijek unesu svježinu i kvalitetu u igru Zadra.
Posebna je priča trener. Aleksandar Aco Petrović, koji je na klupu Zadra sjeo u jednom vrlo nezahvalnom trenutku, u potpunosti je promijenio igru momčadi i ovakva nadmoć nad Cibonom u drugoj i trećoj utakmici finala je ponajviše njegova zasluga.
Način na koji zadarski strateg vodi svaku utakmicu zaista je impresivan. Četrdeset minuta (i više ako treba) na aut liniji, često i u terenu, gestama prati svaku akciju momčadi, nerijetko burno reagira na sudačke odluke, ali u konačnici uvijek pravi profesionalac.
Upravo je ovakav trener trebao Zadru. Trener koji će znati kvalitetno pripremiti momčad za svaku utakmicu, trener koji poznaje mogućnosti, ali i ograničenja svakog igrača i trener koji u svakom trenutku zna što treba reći.
Tako se kroz medije već nekoliko dana provlači priča o Acinom tajnom oružju, koje je zasigurno unijelo određenu nervozu u redove Cibone.
Ali pogriješit će Anzulović ako misli da je to samo medijska igra. Jer Aco tajno oružje priprema već duže vrijeme, strpljivo čekajući trenutak kada će ga iskoristiti na najbolji mogući način.
A protivnik? Protivnik je uvijek isti, zagrebačka Cibona, protivnik koji se u Zadru uvijek dočekuje na poseban način.
Tako će biti i sutra. Iz Tornada stiže najava da će gostujući igrači pokušati isprovocirati publiku nebi li došlo do eventualnog prekida, što nebi bilo prvi put.
Cibona kao i obično nema puno igrača iz svog omladinskog pogona.
Kapetan Kus, kada ima svoju večer, najjača je karika i nositelj igre momčadi, iako postoji više načina kako ga zaustaviti.
Svakako treba pripaziti na ovosezonski internacionalni trojac vukova, Warren, Wright i Wisniewski koji su vrlo kvalitetni igrači, međutim, ukoliko nemaju svoju šutersku večer, ne predstavljaju ozbiljniju opasnost.
Andrić, Krasić i Bader u svakom su slučaju igrači na koje treba pripaziti, no ukoliko zadarski centri svoj posao odrade kvalitetno kao u subotu u Zagrebu, i u tom bi segmentu kvaliteta trebala biti na zadarskoj strani.
Mance i Rozić, naročito ovaj drugi, svojim ulaskom s klupe mogu podići Ciboninu igru, no ne do te razine da naprave neku ozbiljniju razliku ili preokret.
Vrbanc i Žuža nisu dobili previše prilike u finalnoj seriji i sumnjamo da će je dobiti sutra.
Trener Anzulović iza sebe ima dosta jakih europskih utakmica, no ipak, u svim svojim izjavama zrači nervozom i dozom nepotrebne provokacije.
Često ćete od njega čuti frazu «možemo pobijediti u Zadru, ukoliko budemo imali uvijete koje su oni imali u Zagrebu.»
Dijelom se to odnosi na vruću zadarsku atmosferu, a dijelom i na suđenje.
A suđenje je opet posebna priča o kojoj je bolje ne raspravljati prije utakmice, jer tko zna što će nam zanimljivoga donijeti (dosuditi) sutrašnji sudački tercet.
Prisjećanje na suđenje svih ovih godina je pretužno, te ga je bolje izbjeći, a prigovori na suđenje sa Cibonine strane, koji se često mogu čuti iz zagrebačkog tabora, zaista su patetični.

I na kraju moramo završiti kako smo i počeli, sa zadarskim navijačima.
Fantastičnim, vatrenim nositeljima Zadra kada je to najpotrebnije i nadasve uvijek korektnim i velikim i u pobjedi i u porazu.
Sigurni smo da će sutra, kakav god bio ishod, zadarski Tornado ponovno iskazati svu svoju veličinu i vratiti titulu najboljih navijača u Hrvatskoj.

Sutra, utorak, 12. lipnja 2007. Dvorana Jazine, Zadar. 17 sati 45 minuta (uz veliki video zid na Narodnom trgu).
Četvrta finalna utakmica doigravanja za košarkaškog prvaka hrvatske.
Zadar-Cibona
Pobijede li gosti, zadarski se pakao u subotu seli u Zagreb.
Pobijedi li Zadar ...


R.M., http://www.zadarsport.com
slika: http://kosarka.hr

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.