Zadarsko srce deklasiralo Cibonu pod tornjem
Piše: | Objavljeno 9.6.2007 u 19:09.
ZDNews.hr


Zagreb, 9.lipnja 2007.
Košarkaški Centar Dražena Petrovića
Treća utakmica finala doigravanja Prvenstva Hrvatske
Gledatelja: 4000

Cibona - Zadar 87-95 (20-20; 31-27; 17-17; 19-31)

Suci: Srđan Dožai (Zagreb), Sreten Radović (Dubrovnik), Dragan Medan (Dubrovnik)

Cibona: Wright(9), Warren(12), Kus(15), Krasić(24), Andrić(4), Bader(10), Žuža, Tomas, Rozić, Mance(5), Vrbanc, Wisniewski(8)
Trener: Dražen Anzulović

Zadar: Vladović(7), Stipčević(8), Barać(10), Johnson(5), Filipović, Gečevski(9), Čolak(15), Lalić(14), Đugum, Perinčić, English(27), Oršulić
Trener: Aleksandar Petrović


Zadar u finalu doigravanja prvenstva Hrvatske protiv Cibone vodi 2-1!!!
U fenomenalnom preokretu u završnici susreta zadrani su potpuno deklasirali "vukove" i pobijedili unatoč očiglednoj pristranosti sudačke trojke.
Iako je Cibona u jednom razdoblju imala i preko 10 poena prednosti, konačni rezultat bio je 87-95 u korist zadarskih košarkaša, koji tako u utorak, eventualnom pobjedom u 4.utakmici u Jazinama, imaju priliku po drugi put postati prvaci Hrvatske.

Gosti su katastrofalno otvorili utakmicu. Kus (15) i Krasić (24) su odradili vrlo dobar posao, te odveli Cibonu na brzih 10-0.
Ipak, Zadar se uspijeva izvući iz početne krize. Tricom za 10-5 Carl English (27) najavio je da će ovo biti njegova večer.
Cibona pokušava zadržati barem malu prednost, no Zadar preko Gečevskog (9) i Čolaka (15) radi mini seriju 5-0 i vraća utakmicu u egal.
Potpuno izjednačenje na kraju prve četvrtine (20-20) donosi Carl English svojom drugom tricom.

U drugu četvrtiniu obje momčadi ulaze vrlo koncentrirano, te se nitko ne uspijeva odvojiti na značajniju prednost.
Zadrovih +4 brzo je anulirao, najbolji Cibonaš večeras, Bariša Krasić, te je utakmica ostala u egalu do pred kraj prvog poluvremena.
Prvi znaci nervoze bili su vidljivi već u ranoj fazi utakmice kada su tehničke pogreške zaradili, prvo Frano Čolak zbog prigovaranja sucu, a potom i Marijan Mance zbog naguravanja s Englishom.
Pred sam kraj prvoga dijela, nakon timeouta, Cibona ipak dolazi do male prednosti (+6), a na odmor se odlazi pogotkom Lalića za 51-47.

Zadrani kao da nisu ništa naučili iz prošlog susreta igranog u Zagrebu kada su potpuno pali u trećoj četvrtini. Tako i sada Cibona košem Andrića dolazi do svoje najveće prednosti u utakmici (66-55).
Zadar se ipak preko fenomenalnog Englisha i uvijek dobrog Jubya Johnsona uspijeva vratiti u život, te 3.četvrtinu završava na samo –4 (68-64).

Na početku posljednje četvrtine Cibona pokušava napravti posljednji korak ka pobjedi.
Kus i Warren (12) u manje od minute rade mini seriju 5-0 za +9 Cibone (75-66). Prednost koju će domaći održati do pet minuta prije kraja utakmice.
Tada se na terenu pojavljuje jedan novi Zadar, puno srčaniji, borbeniji i koncentriraniji, naročito kad je riječ o slobodnim bacanjima koja su u prvom dijelu bila katastrofalna.
Jure Lalić odradio je vjerojatno najvažnije dvije akcije u ovoj sezoni. Prvo je zabio koš i dodatno bacanje, da bi kasnije blokirao Krasića, te u kontri zakucao preko Wrighta.
Nakon slobodnog bacanja Wisniewskog i trice najboljeg pojedinca u posljednjoj četvrtini, Pankracija Baraća (10), Zadar dolazi na samo pola koša zaostatka (79-78).
I upravo će Barać nedugo zatim dovesti Zadar ponovno u vodstvo. Vodstvo koje zadarski košarkaši neće ispustiti do kraja utakmice.
Posljednji pokušaj povratka Cibone bio je košem Badera (10), koji je zamijenio Wrighta (5 osobnih), za 82-82, no to je bilo sve od domaćih za večeras.
Mirniju zadarsku završnicu osigurali su English slobodnim bacanjem, i konačno Todor Gečevski tricom za 86-62.
Vrlo je važnu ulogu na kraju utakmice odigrao mladi Rok Stipčević (8) koji je u nekoliko navrata mirne ruke pogađao slobodna bacanja i nije dopuštao Ciboni da se približi.

Suđenje, iako bolje nego u prva dva susreta, ponovno nije bilo na razini finala, no zadrani su se velikim srcem, borbenošću i fenomenalnim kolektivom izdigli iznad toga i iz Zagreba odnijeli možda najvažniju pobjedu u sezoni.
Pobjedu koju će pokušati okruniti u utorak u 17,45 u Jazinama kada je na rasporedu četvrta utakmica finala.
Ukoliko Zadar i tada pobijedi postat će po drugi put od Hrvatske neovisnosti prvak države.

Hrvatska televizija u ovoj prekrasnoj zadarskoj priči ne zaslužuje niti jedan redak, ali valja napomenuti kako su se, unatoč brojnim nesuglasicama, svi iz tabora Zadra, Cibone i košarkaškog saveza složili kako je ovo jedan veliki propust zbog kojega su najviše izgubili gledatelji koji nisu bili u mogućnosti susret pratiti uživo.

Posebna priča, šlag na kraju, je zadarski Tornado.
Četrdeset minuta ( i više) gromoglasnog navijanja, bodrenja Zadra i kad su bili na -11 stvarno je spektakl kojeg mogu prirediti samo najbolji navijači.
Velika fešta na kraju susreta, kada su se, nakon desetak minuta u svlačionici svi igrači i stručni stožer Zadra vratili na parket i zahvalili fenomenalnim navijačima na podršci, kao kada se igra u Jazinama.

Vrlo će važna sada biti uloga trenera Ace Petrovića koji mora što prije smiriti euforiju među igračima i na najbolji ih mogući način pripremiti za utakmicu sezone.
Nema dvojbe da će u utorak zadarske Jazine biti prepune.
Nadamo se da će takav biti i Narodni trg nekoliko sati kasnije.


R.M., http://www.zadarsport.com/
slika: Zadarsport

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.