Završen Prvi europski jedriličarski kup ELMAR
Piše: | Objavljeno 18.5.2007 u 22:10.
ZDNews.hr


Jučer je završio Prvi europski jedriličarski kup ELMAR, koji je započeo 12. svibnja u zadarskom JK Uskok. Na natjecanju se okupilo 120 natjecatelja iz osam europskih zemalja. Tako su na brodovima Bavaria 42 Match i Elan 31, visile zastave Izraela, Turske, Bugarske, Italije, Mađarske, Slovačke, V. Britanije i Hrvatske.

Dva dana jedrilo se u dvije klase: Bavaria 42 Match i Elan 31. Zadnji dan uslijedilo je finalno jedrenje u kojem su prve četiri pozicionirane posade iz klase Bavaria 42 Match i prve dvije iz Elana 31, odmjeravali snage na Elanima 31. Flotno jedrenje odvijalo se u Zadarskom kanalu.

Iako su čak dvije posade Mađarske bile apsolutni favoriti, u samoj završnici nisu pokazali sve svoje znanje. Vjetra je bilo dosta i jedrilo se uz sjeverac od 10 do 15 ak čvorova. Već nakon drugog plova znala se pobjednička ekipa jer su Izraelci u prva dva plova držali prvu poziciju. Nakon trećeg plova, pobjeda je pripala posadi iz Izraela koji su u sva tri plova bili prvi. Cijela ekipa dolazi sa sveučilišta Derbi iz grada Or Yahuda. Skiper ekipe bio je Guy Tzarfati. Drugo mjesto pripalo je ekonomskom fakultetu iz Zagreba, a treće mjesto Tehničkom fakultetu iz Budmipešte.

Organizatori su pokušali jedrenje promovirati u što je moguće većoj mjeri, tako da ono postane dostupno krajnjem korisniku. Iz tog razloga primjenjena je najsuvremenija tehnologija
za praćenje kupa. Svaki brod na sebi je imao GPS modul za lociranje pozicije.

Podaci su se prenosili GPRS protokolom, a cijelo regatno polje bilo je moguće pratiti u realnom vremenu putem Interneta. Razvijena je grafička aplikacija korištenjem Google Earth sučelja za praćenje. Organizatori kažu da, čim će tehnologija to omogućiti, prijenos će biti moguć i putem mobilnih telefona.


V.B., www.index.hr

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.