ZadarZadne-Izdvojeno

ZRILIĆ PROTIV ZRILIĆA Župan će tužiti dožupana zbog klevete

Pismo koje je zadarski dožupan Stanko Zrilić uputio ne samo vijećnicima nego i predsjedniku države, premijeru, glavnom državnom odvjetniku i političkim strankama, u kojemu optužuje župana Stipu Zrilića za pogodovanje “Kali tuni” u koncesioniranju pomorskog dobra i nanošenje štete od 25 milijuna eura, bacilo je u sjenu sve ostale teme na inače bogatom dnevnom redu Županijske skupštine u četvrtak.

Pravna zaštita

Svetko Šarić (SDP) je prilikom rasprave o izvješću župana o radu županijske samouprave primijetio kako bi bilo logično da se tematizira i odnos župana s njegovim zamjenicima.

Zamjenik Đani Bunja otvoreno govori kako mu funkcija dožupana služi za bolju pravnu zaštitu, a drugi zamjenik Stanko Zrilić optužuje svog šefa za kriminal. Županu njegovi zamjenici nisu nametnuti, zajedno su izabrani na izborima, a župan s jednim od njih ne surađuje ni toliko da za njega ni na sjednici Skupštine nema stolice. Izvršna vlast nam ne funkcionira i to moramo raspraviti, tražio je Šarić.

Župan mu je u tom kontekstu odgovorio kako Bunja sam odgovara za svoje postupke, a inače dobro surađuje s njim i sa zamjenicom Rađenović. A za Stanka Zrilića je rekao da ga ovaj ne priznaje za župana, da je u poslu beskoristan, a on se trudi da bude što manje štete od njegova ponašanja. Za ovakve javno izrečene klevete od strane Stanka Zrilića zatražit ću zadovoljštinu na sudu, najavio je Stipe Zrilić.

Stvari su se ipak više razjasnile u raspravi o dodjeli koncesije “Kali tuni” za šest uzgajališta kod otoka Lavdare. Predsjednik odbora za koncesije Božidar Tartaro, uz opasku kako je uz pismo dožupana Zrilića vijećnicima dostavljeno i reagiranje “Kali tune”, informirao je kako matični odbor nije donio odluku. Riječ je potom zatražio dožupan Stanko Zrilić, no nije dobio priliku govoriti.

Odbor je bio protiv

Predsjednik Lončar pozvao je Skupštinu na izjašnjavanje, vladajuća većina odbila je mogućnost da dožupan dobije priliku obrazložiti svoje pismo o kojem je inače Slobodna Dalmacija prije nekoliko dana izvijestila.

Svetko Šarić je konstatirao kako je žalosno na ovaj način ne dati riječ zamjeniku župana, to prije što je prije nekoliko godina ova Skupština, kad je predsjednik bio upravo Stanko Zrilić, građaninu Veselku Ćakiću dala priliku govoriti o potrebi provođenja dopunskih izbora za prava manjina.

Nikola Turčinov (SDP) je potom objasnio da je Odbor za koncesije s 2:1 bio protiv davanja koncesije “Kali tuni” na toj lokaciji. To je inače jedna od najboljih tvrtki u županiji, svijetla točka gospodarstva, podrška politici razvoja marikulture je neupitna, no kad su ovako teške optužbe u pitanju treba biti oprezan.

Bili smo protiv jer se protiv ove koncesije buni Općina Sali zbog blizine Parka prirode Telašćica i pomorskih putova. Osim toga, ipak je nejasno zašto se od cijele površine veličine 6 milijuna četvornih metara predviđenih za marikulturu kod Lavdare za koncesiju “Kali tuni” predviđa samo 320 tisuća četvornih metara, točno za potrebe šest kaveza.

Turčinov je, rekao je, pregledao brojne županijske koncesije i našao da je za polje Košara III cijeli obuhvat predviđen za marikulturu dan u koncesiju, a ne samo obuhvat na kojem su kavezi za uzgoj ribe kao što je u ovom slučaju kod Lavdare. U prijedlogu odluke sve je čisto i jasno, obrazložio je na kraju župan Stipe Zrilić.

Ministarstvo je provjerilo svaki dio postupka. Polje je postavljeno na taj način zbog plovnih putova, a uvjeti zaštite okoliša za uzgoj 3000 tona tuna zahtijevali su da se to razdvoji u šest kaveza. Kali tuna je tražila točno toliko površina i postupka dodjele koncesije je takav – onaj koji podnosi zahtjev odlučuje koliki dio polja će uzeti i plaćati.

Što se tiče koncesije kod Košare, tamo je koncesionar tražio cijeli obuhvat i tako ga i plaća. Postupak je u potpunosti proveden u skladu sa zakonom i neću dopustiti da me se na ovaj način kleveće, zaključio je župan Stipe Zrilić.

Dopuna Statuta bez rasprave

O dopuni županijskog Statuta radi reguliranja prava nacionalnih manjina, u kojim situacijama i na koji način imaju pravo istaknuti svoje zastave i izvoditi svečanu pjesmu, raspravljalo se gotovo dvije godine. No sad kad je prijedlog izmjene Statuta konačno došao na dnevni red, usvojen je bez ikakve rasprave.

Željko Lončar novi predsjednik

Nakon istupa HSS-a iz vladajuće koalicije, predsjednica Županijske skupštine Irena Dević stavila je mandat na raspolaganje vladajućoj koaliciji. Oporba je upozorila da je normalan postupak da Skupština odlučuje o ostavci, no vladajuća koalicija bila je za to da se odlučuje o razrješenju predsjednice i izboru novog predsjednika. HDZ je za novog predsjednika predložio Željka Lončara, dosad predsjednika kluba vijećnika ove stranke, on je potom izabran s 29 glasova ZA, a 12 vijećnika je bilo suzdržano.





Related Articles

Back to top button