ZadarZadne-Izdvojeno

Zašto Švorinić nije smio reći da mu je Grad za 2011. ostao dužan 1,2 milijuna kuna?

Omerka Šarić Frantin
Omerka Šarić Frantin

Vijećnica u zadarskom Gradskom vijeću Omerka Šarić Frantin (SDP) oštro je za naš list reagirala na istup ravnatelja HNK Zadar Renata Švorinića koji je na konferenciji za novinare ustvrdio kako je Ministarstvo kulture za financiranje programa u 2013. godini odobrilo 60.000 kuna, što je 70% manje u odnosu na 2012. godinu kada je bilo odobreno 170.000 kuna.

Švorinić je tada pročitao pismo koje je uputio ministrici kulture Andreji Zlatar Violić u kojem je upitao i jesu li “razlozi ovakvog rezanja sredstava: estetski, programski, financijski ili možda politikantski”, te je ministrici poručio kako je na tragu prethodnika čijom su odlukom 1963. godine zatvorena profesionalna kazališta u Zadru, Šibeniku i  Karlovcu.

Lekcije o politikantstvu zbog 100.000 kuna

Glumica Jasna Ančić dodala je kako je Ministarstvo smanjilo sredstva svim kazalištima u gradovima gdje je na vlasti HDZ.

– Duboko žalim što je Švorinić očito neke svoje osobne interese i ambicije pred izbore nametnuo interesima HNK Zadar i potrebama kulture u ovom gradu i zato nikako ne može dijeliti lekcije o politikantstvu zbog 100.000 kuna i podsjećati na prethodnike koje su 1963. ukinuli ansambl, jer ovo što je on napravio samo pokazuje kako su on i njegovi prethodnici vodili grad i institucije kojima su na čelu. Rezultat toga je da imamo praznu gradsku blagajnu i praznu kasu HNK Zadar, a o kulturnoj ponudi ustanove kojoj je na čelu građani su odavno svoje rekli. Ovo što je ravnatelj učinio jest upravo ono za što nas optužuje, očito naviknut da dobiva novac po političkoj podobnosti, a ne po količini programa koji je nominirao. Da je više radio – više bi dobio.

Vijećnicima dostavio falsificirano izvješće?!

Očito je da ravnatelj Švorinić nije navikao na transparentno poslovanje i na to da se novac dobiva za program, nego isključivo po političkoj pripadnosti, a kako su ovaj put novac dobivali programi, a ne stranački povezani ljudi, neprimjereno se obrušio na Ministarstvo kulture šaljući zapravo sliku o sebi i o načinu na koji funkcionira HNK-a Zadar, rekla je Šarić Frantin koja je ocijenila i kako ravnatelj HNK-a Zadar ima različita mjerila kad je u pitanju Ministarstvo kulture od onoga kad je u pitanju Grad Zadar.

– Zaista sam šokirana količinom proizvedene medijske buke za 100.000 kuna, kada znamo da je primjerice Grad Zadar, kao osnivač HNK-a Zadar, za 2011. godinu svom kazalištu ostao dužan 1,2 milijuna kuna, a da ravnatelj ni jednom riječju nije reagirao. Ako je ovolika količina medijske buke bila za 100.000 kuna, kolika je trebala biti za 1,2 milijuna kuna i zašto nije smio reći da mu je Grad toliko dužan, a sad je ovoliko hrabar. Isto tako je, s obzirom na to da Gradsko vijeće jednom godišnje raspravlja o izvješću o poslovanju ustanova i trgovačkih društava kojima je Grad osnivač, ravnatelj vijećnicima dostavio falsificirano izvješće za 2011. u kojem nije bilo ni traga da je kazalištu Grad ostao dužan 1,2 milijuna kuna koje su gradski vijećnici izglasovali, dodala je Šarić Frantin.

 ŠVORINIĆ:RADIM SVOJ POSAO I REKAO SAM ONO ŠTO MISLIM
Ravnatelj HNK-a Zadar Renato Švorinić opovrgava da je bilo ikakvog falsificiranja izvješća o poslovanju.

– U godišnjem izvješću se ne navode potraživanja prema Gradu Zadru. Takva rubrika jednostavno ne postoji. Navode su ukupni prihodi i ukupni rashodi, rekao je Švorinić poručujući političarima da ga puste da radi svoj posao.

– U deset godina koliko sam ravnatelj, ni jednog skandala nije bilo, dodao je iznenađen reakcijama na svoj istup.

– Radim svoj posao i rekao sam ono što mislim. Ako živimo u demokraciji onda valjda to mogu kazati, zaključio je Švorinić.





Related Articles

Back to top button