KulturaVijestiZadne-Izdvojeno

Zašto nema novca za Glazbena jutra u Stomorici?

20131202_234035_007mikisolus01460_1406888598Mnogi s nestrpljenjem očekuju ovogodišnja Glazbena jutra u Stomorici. Datumski gledano, prošlih se godina kroz srpanj i kolovoz na Stomorici predstavio velik broj iznimnih glazbenika, kako iz Hrvatske tako i iz regije i svijeta. Zadarska urbana scena koja očajno vapi za adekvatnim prostorima tokom proljeća, jeseni i zime, ljeti je tako dolazila do izražaja upravo na Stomorici. Uz velik broj namjernih posjetitelja, tu bi se uvijek našlo pregršt turista koji bi s velikim zanimanjem zastali i poslušali koncert na nadasve neobičnoj lokaciji, u samom srcu grada.

Ovogodišnja Glazbena jutra u Stomorici donose nam samo dva koncerta koja će se održati u specifičnom ambijentu ostataka crkvice Stomorica na poluotoku. Premda se radi o dva iznimna koncerta koja svakako treba posjetiti svatko tko drži do dobre glazbe, i zadarske urbane scene kao takve, ipak se postavlja pitanje zašto ove godine Jutra ne donose više koncerata?

Bez sumnje, riječ je o nedostatku novca. Dok s jedne strane u Zadru imamo pregršt kulturnih događaja, koncerata klasične glazbe, koncerata bendova koji nisu toliko u trendu među mlađom populacijom, čini se da nema dovoljno novca za nešto alternativniju, ali prije svega aktualnu urbanu scenu. Drugim riječima, zadarski bendovi, nažalost, nemaju prilike preko ljeta svirati u svome gradu, već putuju u druge gradove, na druge festivale, kako bi zasvirali pred drugom publikom. Jednako tako, na svojim ljetnim turnejama, mnogi hrvatski, trenutno iznimno popularni bendovi, preskaču Zadar kao destinaciju gdje mogu održati koncert.

U nadi da će se nešto po tom pitanju promijeniti, udruga Šigureca ove godine u nešto skromnijem obliku, organizira dva odlična koncerta u sklopu, sad već legendarnih, Glazbenih jutara na Stomorici. Prvi koncert održat će se 9. kolovoza s početkom u 11 sati, a nastupit će osebujni prečki eksperimentalisti Lice Mista. Po običaju, bit će to glazbeni nastup na rubu performansa i prezentacija nepopularno „popularne glazbe” koja kao takva mora opstati.

Drugi koncert očekuje nas 16. kolovoza s početkom u 11 sati. U goste nam dolazi trenutno najznačajnije osvježenje na zagrebačkoj kantautorskoj sceni, Miki Solus uz pratnju svog benda. Ovaj zagrebački trio do sad je održao ogroman broj koncerata po cijeloj Hrvatskoj, a ovom prilikom, u sklopu svoje regionalne turneje, po prvi put će zasvirati i pred zadarskom publikom. Zajebantsko ozbiljni tekstovi uz akustičnu jazz/punk/rap podlogu nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Vidimo se na Glazbenim jutrima!!

 





Related Articles

Back to top button