Zadar

Zadarski statičari zaustavili gradilište TIC-a dok zagrebački ne izmjene projekt

Projekt izgradnje Turističkog informativnog centra u ostacima palače Cedulin je zaustavljen zbog  različitog tumačenja statičkog proračuna u projektu kojeg su nositelji Iva Letilović i Igor Pedišić. Oni su za taj dio projektne dokumentacije angažirali UPI-2M, arhitektonsko-konstrukterski studio iz Zagreba, a promjene u projektu statike tražili su nadzorni inženjeri tvrtke D&Z, najbolji statičari u Zadru.

U Zagrebu je jučer održan sastanak autora statike (učvršćenja temelja) s nadzornim inženjerima iz Zadra koji su praktično stopirali čitav projekt dok se proračuni ne usklade. Temelji palače Cedulin morat će se dodatno učvrstiti pilonima što će poskupiti projekt pa će trebati napraviti financijsku reviziju odnosno dodatni troškovnik koji treba odobriti Hrvatska banka za obnovu i razvoj. HBOR je odobrio kredit na 8.5 milijuna kuna koji se još nije počeo trošiti. Cijena izvođenja radova ugovorena je sa Zajednicom Krekić Avangrad na 13 milijuna kuna. Milijun kuna dobilo se od Ministarstva turizma, a nešto novca su dale Turističke zajednice Grada Zadra i  TZ Zadarske županije.

Radovi su na sva zvona počeli u lipnju prošle godine, a osim podignute skele i klesanja kamena, gradilište je nakon arheoloških istraživanja pretvoreno u parkiralište. Kada će TIC biti izgrađen, a kada otvoren i koliko će piloni poskupjeti investiciju, to su pitanja još uvijek bez odgovora.

Tehnički problem oko statike građevine zaoštrio je mišljenja stručnjaka koji su, kako neslužbeno doznajamo tražili i arbitražu komore.Po drugima oni su o istoj stvari govorili različitim jezicima. Bilo kako bilo, previše je vremena izgubljeno za projekt koji je trebao idućeg mjeseca biti pri završetku, a on je još uvijek na početku.





Related Articles

Back to top button