Zadar

ZADARSKI SDP KAO PALE SAM NA SVIJETU – Ni HNS više ne želi na lokalne izbore sa SDP-om u Zadru

Kada je 2013. godine zadarski SDP krenuo u predizbornu kampanju s Ivom Bilićem kao kandidatom za gradonačelnika, Sabinom Glasovac (SDP) i Ljiljanom Klarin (tada je bila članica HNS-a, op.a.) kao kandidatkinjama za njegove zamjenice, stranačku koaliciju činili su SDP, HNS, HSLS, DSU i ZELENI. Danas tri godine kasnije, zadarski gradski vijećnik, Joso Knez više nije član HSLS-a – iz njega je izbačen. Njegova sada već bivša stranka, da paradoks bude veći, na državnoj razini je u otvorenoj koaliciji s HDZ-om, drugi izborni ciklus za redom. Što se tiče HNS-a, dvije vijećnice, Ljiljana Klarin i Vesna Sabolić odavno ne pripadaju spomenutoj koaliciji zato što su, kao HNS-ovke prešle u Reformiste. DSU i ZELENI u Gradskom vijeću Grada Zadra nemaju svoje predstavnike. Tako, doslovce, SDP-ova koalicija s početka 2013. godine praktički – ne postoji.

SDP sa Sabinom Glasovac na čelu niže katastrofalne rezultate u Zadru

Uz sve gore navedeno, SDP-u se u posljednje tri godine uspjelo dogoditi i to da osoba koju je predsjednica GO-a, Sabina Glasovac stavila na listu za Mjesne odbore (Brodarica), Dragan Ranj, postane predsjednik tog MO-a tako što su za njega glasovali članovi HDZ-a, a sve kako na to mjesto beznačajno mjesto ne bi ‘zasjeo’ netko iz Akcije Mladih koja je izbore izgubila raznoraznim trgovanjima i makinacijama doslovce u kvartu u kojemu je i nastala. Tako je Dragan Ranj prije nego je postao predsjednik MO-a sam predao ostavku u SDP. Iako je mogao, SDP ga prije tog čina, kojega će iz Akcije Mladih kasnije prozvati kriminalnim, nije isključio. Dapače, Ranja je SDP nagradio tako što ga je ostavio i što je i dan danas član Kluba vijećnika Županijske skupštine Zadarske županije.

Tako dolazimo i do podatka kojega također ne treba zanemariti, a taj je da je zadarski SDP sa Sabinom Glasovac na čelu na izborima za Mjesne odbore polučio znatno lošiji rezultat nego na izborima koji su se održali četiri godine unazad. Da nije bilo članova Akcije Mladih koji su sa SDP-om koalirali u nekim mjesnim odborima, SDP bi doživio još veći fijasko.

Dva teška poraza na parlamentarnim izborima u gradu Zadru

Kada su u pitanju parlamentarni izbori, SDP je u gradu Zadru, nakon dugo vremena podbacio. Ono što je godinama bila utvrda ljevice, postala je utvrda desnice, pa je tako na prošlim parlamentarnim izborima održanim 11. rujna 2016. HDZ u gradu Zadru osvojio 39,03 osvojio, a SDP 33,24% glasova. Na parlamentarnim izborima održanim 15. studenog 2015. godine, SDP je također izgubio u gradu Zadru sa 35,44% osvojenih glasova, dok je HDZ, tada predvođen Tomislavom Karamarkom, osvojio 38,44%.

Nitko ne želi sa zadarskim SDP-om

Tako manje od godinu dana prije lokalnih izbora nitko bitan i značajan ne želi u koaliciju ili bilo kakvu suradnju sa zadarskim SDP-om. Ako se budemo držali riječi Ante Rubeše i Marka Pupića Bakrača, koji su kazali kako nikad ne bi i neće koalirati sa SDP-om, zadarski SDP će, prema svemu sudeći, na lokalne izbore izaći sam i bez kvalitetnog kandidata za gradonačelnika.

I HNS najavio izlazak na izbore bez SDP-a

– Na sljedeće lokalne izbore izaći ćemo sami. Sa SDP-om vjerojatno ne. To bi bila gubitna kombinacija – kaže za ZADAR News izvor iz zadarskog HNS-a.

Razbucao ih Duško Polovina Lungo i ne mogu mu ništa

Što se samog SDP-a tiče, osim što ih, po laički, ‘nema čuti ni vidjeti’, ova vječna oporba u Gradskom vijeću Grada Zadra muku muči i s teškim i nepremostivim podjelama unutar dvije organizacije. Naime, i više je nego poznato kako se gradska i županijska organizacija ne trpe, odnosno kako pojedini čelni ljudi tih organizacija uopće ne komuniciraju. Da stvar bude gora, na prošlim lokalnim izborima Županijska organizacija imala je svoju kandidatkinju za županicu, Renatu Sabljar Dračevac, dok su članovi gradske organizacije, mimo dogovora prikupljali potpise za HNS-ovog kandidata za župana, Vladimira Čačića.

Tada je, jedna anegdota kaže, jednom prilikom Duško Polovina Lungo, inače 9. u nizu kandidata za predsjednika SDP-a, nakon što je vidio kako članovi gradske organizacije ne prikupljaju potpise za SDP-ovu kandidatkinju, već za HNS-ovog kandidata, prišao štandu gdje su se prikupljali potpisi, te je iste ispred zbunjenim članovima SDP-a – rasparao! Polovina je, inače, ovih dana najavio još jednu kandidaturu za predsjednika SDP-a, ali i kandidaturu za gradonačelnika Zadra. Hoće li ga i matični SDP podržati, ostaje za vidjeti.

Za kraj, ostaje nam zaključiti kako SDP na ove izbore izlazi gotovo pa sam, odnosno, bez značajnog partnera. Od zadarske organizacije, čini se, svi bježe kao vrag od tamjana. I neće SDP na sljedeće lokalne izbore izaći ‘sam’ zato što oni to žele, već jedino i isključivo iz razloga jer nitko bitan ne želi imati posla s njima. A konkurencija kontra HDZ-a s druge strane postaje sve jača i navodno se skupljaju u jednu širu koaliciju. Što će se u konačnici dogoditi sa zadarskim SDP-om koji kao da i ne postoji, ostaje nam za vidjeti.





Related Articles

Back to top button