ZadarZadne-Izdvojeno

Zadarski dio oporbe poručio: Božidar Kalmeta mora dati ostavku!

unnamedDan nakon nemilih scena na sjednici Gardskog vijeća i kršenja zakona od strane zaštitarske tvrtke Budno oko, koja je nelegitimno postupila po naredbi Grada Zadra, s priopćenjem se oglasio Klub vijećnika SDP-a, HNS-a, HSLS-a i DSU-a. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

–  Iza nas je još jedna mučna i sramotna sjednica Gradskog vijeća, nakon koje je sasvim jasno kako niti predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega, niti gradonačelnik Božidar Kalmeta, nisu sposobni osigurati minimalne uvjete za normalan rad.

Prije svega gradonačelnik Kalmeta, a to se od prvoga dana njegovog mandata vidi, radi posao koji ne želi raditi.

Gradsko vijeće pretvorili su u farsu i svojim nedemokratskim postupcima pokazali kako im nije stalo do dobrobiti naših sugrađana.

Jučerašnje ponašanje jednog vijećnika samo je njegov odgovor na samovoljno kršenje procedure vladajućih i uskraćivanje prava oporbenim vijećnicima koja su im zajamčena Poslovnikom i Statutom Gradskog vijeća.

Na samom početku sjednice svjedočili smo tumačenju predsjednika Gradskog vijeća po principu: Poslovnik, to sam ja!

Sjednice se sazivaju svaka tri mjeseca, tek toliko da bi se ispoštivao zakonski rok, a i kada se sazovu, uvjeta za rad kao što vidimo – NEMA!

Ne možemo se oteti dojmu kako upravo vladajuća struktura ciljano proizvodi ovakve ekscesne situacije, jer u takvom ozračju do javnosti ne dopiru informacije o njihovom neradu i neuspjesima, te neispunjavanju predizbornih obećanja.

I ovaj put smo došli na sjednicu u 9 sati ujutro, čekali satima da nam se omoguće uvjeti za normalan rad, gledali mučne scene nasilja, i nakon četvrtog pokušaja izbacivanja, iz kojeg je bilo vidljivo da će nasilje eskalirati, predložili smo vladajućima prekid sjednice do sutra ujutro, s tim da svim vijećnicima osiguraju normalne uvjete za odvijanje sjednice Gradskog vijeća.

Nitko pametan i normalan ne bi nakon svega toga mogao nastaviti s radom, ili se možda varamo?!

Zanimljivo, odmah nakon toga oni su održali svoju brzopoteznu sjednicu Gradskog vijeća i time pokazali da su sami sebi dovoljni.

Tako su i ovaj put ostala neodgovorena brojna pitanja koja smo htjeli postaviti, a koja otkrivaju obmanu i manipulacije vladajućih na čelu s gradonačelnikom Kalmetom.
Primjerice, pitali bismo gradonačelnika, bivšeg ministra pomorstva i prometa, kako je moguće da luka Gaženica, na koju se on učestalo poziva, nije funkcionalna za Jadrolinijine trajekte?!

Čovjek bi pomislio kako gradonačelnik, koji je više puta rekao kako je on jedini jamac uspješnog završetka Gaženice, kao bivši ministar pomorstva i prometa zna apsolutno sve,  ali se po tko zna koji put pokazalo da Božidar Kalmeta – NE ZNA, a umjesto podvale građanima pod parolom “Gaženica ne smije stati”, dobili smo stvarnost da trajekti ne mogu pristajati!

Pitali bismo ga i do kada će ova vlast biti proizvođač sukoba s građanima grada čije interese ne štiti (zadnji primjer stanara Relje)?

Gdje je obećano izvješće KK Zadar, koje se trebalo naći pred vijećnicima na ovoj sjednici?

Zašto u Kalmetinom mandatu ni jedna kuna nije utrošena za Gospodarsku zonu Crno, a iznos za plaće gradskih zaposlenika narastao je za 3 milijuna kuna?!

Pitali bismo ga isto tako, je li raskinut štetan ugovor s umirovljenom saborskom zastupnicom Anom Lovrin, koja je do sada primila više desetaka tisuća kuna za svoje pravne usluge?

Kako pravna služba u Gradu Zadru (ne) funkcionira vidimo svaki dan, a vidjeli smo i na ovoj sjednici.

Krši li se ovim zakon i je li gradonačelnik zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti?!
Da zakon za vladajuće i gradonačelnika Kalmetu ne znači apsolutno ništa svjedoči i podnošenje zakašnjelog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Zadra, kao i izvješća o radu gradonačelnika iz kojih je vidljivo da ne plaća proračunske korisnike i dobavljače Grada, hvali se s fiktivnim viškom u Proračunu i zapravo ne izvršava Proračun koji je usvojilo Gradsko vijeće.

Zakon je prekršen, odgovornosti – nema! Jedina politika gradonačelnika Kalmete je manipulacija!

Predsjednica Kluba:
Irena Dragić, v.r.

 





Related Articles

Back to top button