Zadar

Zadarska suvenirnica s autohtonim gastrodelicijama prkosi trendu prodaje uvoznih suvenira

Foto: ZDNews
Foto: ZDNews

Pred turističku sezonu, s ciljem što brže zarade na što većim maržama, svakodnevno niču poklon dućani s jeftinim i masovno proizvedenim suvenirima s istoka.

Distribucija i ponuda autohtonih i tradicijskih proizvoda manje je zanimljiva trgovcima željnih profita, no upravo ovakva mjesta gosti, bez obzira na nešto više cijene, itekako znaju cijeniti.

Dokaz tomu je mala suvenirnica Natura Croatica iznad Narodnog trga koja egzistira već nekoliko godina.

Najbolje od hrvatske gastronomske ponude može se naći upravo ovdje; maslinovo ulje, rakije, likeri, slastice od orašastih podova, med, eterični pripravci…

11655104_1461211030843974_1157383805_nKroz okus naših baštinskih delicija stranci najbolje upoznaju kulturu, vraćaju se u neka prošla vremena koja s ponosom njegujemo i upoznaju bogatstva naše prirode.

-U ponudi imamo više zadarskih proizvođača. Iza imena Moneta stoji gospođa koja nudi arancine, mendule, orase u medu… Sve je jako lijepo aranžirano i goste to privlači. Također, proizvodi se mogu i degustirati, što im se naravno sviđa i lakše se odlučuju na kupnju. Osim Monete, tu je i Maraska, čiji Maraschino je jedan od najtraženijih proizvoda. Iz zadarske okolice nam stižu rakije i druga pića, kao i maslinovo ulje, primjerice ovo iz Škabrnje koje odlično prolazi. Osim zadarskih proizvođača, u ponudi imamo i interesantne čokoladne slastice sa autohtonim plodovima, Vilme s otoka Raba te likere proizvedene od samoniklog bilja istarske Aure – kaže nam prodavačica Daniela.

11713515_1461211037510640_1398480249_nStrancima, priča nam, cijene nisu problem. Za tradicijski proizvod lako odvajaju novac. Domaćim ljudima koji ih kupuju za poklone, pak, neke su stvari znaju biti skupe, no zbog kvalitete koje dobivaju u cijeni ne okreću leđa kvalitetnom gastrosuveniru.





Related Articles

Back to top button