ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Zadar u posljednjim minutama izvojevao pobjedu protiv Širokog

kk-zadar-kk-szolnoki-081212-03kastropil-530x738Vrlo važna utakmica odigrala se u zadaraskom Višnjiku, gdje je istoimeni domaćin dočekao Široki Primorku. To je svojevrsna borba dvaju momčadi pričvršćenih za samo dno ljestvice regionalne košarke te je pobjeda uvelike potrebna i jednima i drugima. Zadar je pak bio razboritiji u završnici utakmice te napravio niz od 8:0 u posljednje tri minute te riješio susret u svoju korist.

Pred oko 2000 gledatelja u dvorani Krešimir Ćosić, Zadar je svladao Široki Primorku 77:69, iako su se krajem utakmice doveli u nezgodnu situaciju, jer je Široki uspio „istopiti“ svoj zaostatak te ugroziti pobjedu domaćima.

Na samom početku utakmice očitovala se nervoza domaćih, dok su Širokobriježani s dva „nova“ igrača (Opačak, Vragović) krenuli ozbiljnije te u par navrata u prvoj dionici imali prednost, u pojedinim intervalima i do pet poena razlike. Trica Tonija Prostrana pred sami kraj prve četvrtine probudila je Zadrane, koji su s -1 (18:19) ušli u drugih deset minuta.

Druga dionica je bila poprilično zanimljiva, jer su jedni drugima konstantno otimali vodstvo. No, gosti su bili ti, koji su s prednošću otišli na odmor. Nakon što je završnica druge četvrtine protekla u izuzetno neizvjesnom tonu, šut za dva Josipa Bilinovca odveo je Široki na 41:38, rezultat kojim se i otišlo na zasluženi odmor.

U nastavku su domaći ušli znatno ozbiljnije, nego što je to bio slučaj u prvih 20 minuta susreta. Hrvoje Vlašić je očito na poluvremenu dao korisne upute svojim igračima, kako da pristupe igri u drugom dijelu te se to i vidjelo na parketu.

Uslijedila je serija od 11:0 odmah po ulasku u drugo poluvrijeme. Zadrani su htjeli održavati tu prednost, ali su Širokobriježani pogađali važne poene iz reketa i s linije slobodnih bacanja te zaostatak nakon točno pola sata košarke smanjili na samo tri poena. U posljednjoj dionici su dugo varirali na tom rezultatskom razmaku od protivnika, koji je u par navrata nekim poenima pokušao ozbiljnije istupiti te napraviti veliki korak prema pobjedi.

Široki je dugo pokušavao prijeći u vodstvo, ali su promašivali važne, često i lagane šuteve. Pri 69:69 imali su realnih mogućnosti da ugrabe vodstvo, ali im šut nije polazio za rukom. Od tog trenutka (tri minute prije kraja) Široki nije zabio niti jedan jedini poen. Zadrani su odigrali bolje u posljednjih nekoliko minuta te serijom od 8:0 postavili konačnih 77:69.

Najzaslužniji za četvrtu ovosezonsku pobjedu Zadrana u ABA ligi je bivši košarkaš Širokog Marko Šutalo. Reprezentativac Bosne i Hercegovine je ubacio 20 poena (5/14) uz četiri skoka, pratio ga je Marko Ramljak s 11 ubačaja (4/9), pet skokova i četiri ukradene lopte, dok je ostatak momčadi bio na jednoznamenkastom učinku (Batur i Prostran po devet poena).

Momčad Jakše Vulića je predvodio Franko Kaštropil s 18 poena (6/7) i sedam skokova. Robert Rikić je dodao 16 poena (8/11) te dokazao da je Široki jedino prijetio unutar reketa, uz „samo“ četiri pogođene trice, za razliku od Zadrovih devet. Tomislav Petrović je ubacio 12 poena (4/5) uz pet skokova, dok su „novaci“ Opačak i Vragović zabili osam odnosno četiri poena.





Related Articles

Back to top button