ZadarZadne-Izdvojeno

Zadar, Split i Šibenik zaradili na fureštima, a za razliku od Zagreba i Osijeka nemaju za besplatne udžbenike

Zagreb 03.09.2014 NOVOSTI-Školski udžbenici,ilustracije snimio Denis LovroviæPočetak nove školske godine je pred vratima i brojni se roditelji pripremaju za novi udarac po džepu koji će im prirediti kupnja školskih knjiga i pribora. Iako su besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce na razini države još uvijek teško ostvarivi san, nekoliko gradova, županija i općina ipak je ove godine osiguralo besplatne udžbenike za svoje učenike.Prema informacijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, riječ je o Zagrebu, Osijeku, Dubrovniku, Svetom Ivanu Zelini i Ivanić-gradu, zatim Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji, te općinama Rugvica i Sveti Križ Začretje.

Ostali građani se pak snalaze kako znaju i umiju. Procjenjuje se da roditelji koji svojem prvašiću kupuju novi komplet knjiga i opreme teško mogu proći s manje od 1500 kuna troškova, dok za starije đake trošak, naravno, raste i do 2000 kuna.

Splitski uvjeti

Split će umjesto kupnje knjiga podijeliti novčanu pomoć za djecu iz socijalno najugroženijih obitelji. Za učenike nižih razreda Grad će izdvojiti po 200, a za one viših po 300 kuna subvencijskih bonova.

Za Splićane uvjet je da učenik s jednim roditeljem ima prebivalište u Splitu neprekinuto najmanje tri godine do dana podnošenja zahtjeva. Uvjet je također da u kućanstvu prihod po članu ne prelazi 1000 kuna mjesečno.

Zadarski uvjeti

Grad Zadar će također već drugu godinu sufinancirati nabavu školskih udžbenika učenicima osnovnih škola na području grada. Pravo na novčanu pomoć imaju korisnici doplatka za djecu, a visina potpore ovisi o cenzusnoj grupi kojoj korisnik doplatka pripada. Djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iz prve cenzusne grupe ostvaruju pravo na 700, iz druge na 350, a iz treće 200 kuna. Iznosi se udvostručuju za učenike viših razreda, odnosno đaci iz prve grupe imaju pravo na 1400, iz druge na 700, a treće na 400 kuna pomoći.

Šibenska tuga

U Šibeniku, naprotiv, izgleda ni ove godine Grad neće sufinancirati udžbenike za svoje osnovnoškolce. Kao opravdanje, iz Gradske uprave naveli su da je riječ o pitanju koje je trebalo biti riješeno na nacionalnoj a ne lokalnoj razini.





Related Articles

Back to top button