TehnologijaZadar

Zadar Developers Hub: Što je to Startup i mogu li ga ja pokrenuti?

Untitled-32COIN Zadar i Zadar DevelopersHub vas pozivaju u petak, 13. veljače u 18.00 sati, u veliku dvoranu, u Impact centru u Zadru na događanje vezano za predstavljanje start-up projekata i promociju poduzetništva. Ovo događanje organizira se unutar EU Projekta Coworking – suradnjom do inovacija, a u suradnji s inicijativom (udrugom u osnivanju) Zadar DevelopersHub.

Ovo je jedno u nizu zanimljivih predavanja i edukacija koji se organiziraju u sklopu projekta Coworking Zadar, a ovog puta pripremaju se predavanja o start-up projektima i poduzetništvu. Gosti predavanja će biti Saša Cvetojević , poduzetnik, dobitnik nagrade za komunikatora 2014. godine, ujedno i strastveni ulagač u start-up projekte te Marko Mišulić – osnivač start-upa Rentl.io namijenjenog iznajmljivačima smještaja u turizmu.

Gosti će govoriti o vlastitim iskustvima u poduzetništvu, preprekama i zamkama na koje su nailazili, a otkriti će i trikove za lakši uspjeh.

Raspored

18.00 – 18.05 h – uvod (Niko Vrdoljak – ZdDevHub, Renata Marušić – COIN)

18.05 – 19.15 h – predavanje Saša Cvetojević, pitanja i odgovori

19.15 – 19.30 h – predstavljanje projekta Coworking Zadar / COIN tim

19.30 – 20.15 h – predstavljanje zadarskog start-upa Rentl.io – Marko Mišulić

nakon 20.15 h Networking – drink&snack, druženje uz goste i COIN i ZdDevhub timove
Moderator: Želimir Periš

Kad? Petak, 13. veljače 2015., od 18.00 sati

Gdje? Impact centar, Put Stanova bb, Zadar (mapa) – nasuprot City Galleriji

Koliko košta?

Sudjelovanje se ne naplaćuje. Projekt Coworking Zadar financiran je iz Programa IPA IIIc, a financijsku potporu inicijativi Zadar DevelopersHub osigurala je Erste banke.

Saša Cvetojević jedan je od poznatijih poduzetnika u Hrvatskoj koji su prepoznali potencijal start-upova te jedan od članova CRANE-a, Hrvatske mreže poslovnih anđela.

Pomogao je nekoliko hrvatskih start-upova koji su doživjeli uspjeh. Neki su u međuvremenu propali i pokazali se kao loša investicija, a neki među njima, primjerice Repsly (bivši Salespod), upravo doživljavaju uspjeh globalnih razmjera, privlače nove strane investicije za daljnji razvoj te otvaraju urede izvan Hrvatske kako bi se mogli dalje širiti. Vjerujemo da će Saša Cvetojević prenijeti svoja iskustva i savjete na potencijalne zadarske start-upove.

Marko Mišulić je osnivač tvrtke Ascendo d.o.o. Zadar s kojom je lansirao start-up projekt Rentlio. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta i radnog iskustva u društvu za upravljanje investicijskim fondovima, gdje je bio lider tima za razvoj kompleksnih modela portfolio optimizacije,

Uspjeva realizirati projekt koji služi za efikasno vođenje malih objekata u turizmu. Web aplikacija Rentlio je brz i intuitivan alat koji značajno povećava efikasnost upravljanja malim turističkim objektima. Unatoč dinamičnim promjenama u globalnim trendovima putnika, prvenstveno uvjetovanim snažnim razvojem on-line alata fokusiranih na turistički sektor, velika većina privatnih iznajmljivača u RH još uvijek svojim objektima upravlja oslanjajući se na papir i olovku te usputna pomoćna rješenja.

Rentlio značajno smanjuje administraciju, automatizira cijeli niz svakodnevnih operativnih procesa i omogućava fokus vlasnika na prodaju i uslugu prema gostu.

O projektu Coworking Zadar – suradnjom do inovacija

Projekt je odobren za financiranje na natječaju za izgradnju male poslovne infrastrukture iz programa IPA Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013.

Provedba projekta započela je 14. lipnja 2014. godine, a trajat će 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta veća je od 5,1 milijun kuna, uz 85% financiranja iz IPA programa.

Cilj projekta je potaknuti poduzetništvo i samozapošljavanje te povećati konkurentnost mikropoduzetnika kroz razvoj coworking prostora i lokalne coworking zajednice. Projekt će kroz pokretanje coworking prostora povećati mogućnosti samozapošljavanja i poboljšati usluge podrške za male i srednje poduzetnike.

Coworking prostori pružaju svu odgovarajuću poslovnu infrastrukturu korisnicima, samostalnim i neovisnim poduzetnicima, koji zajednički sudjeluju u troškovima korištenja prostora. Osim toga, coworking prostori razvijaju i socijalnu infrastrukturu, odnosno coworking zajednicu korisnika koji, premda neovisni u obavljanju svojih poslova, lako stupaju u interakciju i ostvaruju poslovnu suradnju. Postojanje coworking prostora znatno olakšava pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih za ICT.

Coworking koncept promovira ekonomiju dijeljenja i razvija svijest o zajednici te potiče socijalno poduzetništvo. Projekt “Coworking Zadar – suradnjom do inovacija” omogućit će uređenje i opremanje 370 m2 coworking prostora u Zadru, ali i razvoj zajednice korisnika prostora.

Inicijativa Zadar DevelopersHub nastala je 2012., kad ju je pokrenula skupina entuzijasta u svrhu stvaranja okvira za druženje i učenje o informacijskim tehnologijama, s posebnim naglaskom na razvojne i dizajnerske alate. Informacijska tehnologija jedan je od propulzivnijih sektora koji postaje neizostavan dio većine uspješnih tvrtki.

ZdDevHub je stručno interesna skupina koja će zajedničkim radom i organizacijom stručnih predavanja te networkinga ići ukorak s ostalim dijelovima Hrvatske i svijeta.

Ciljevi inicijative su povećanje atraktivnosti IT struke u Zadru, povećanje konkurentnosti IT stručnjaka na tržištu rada, poticanje poduzetništva u IT sektoru te poticanje kreativnosti, inovativnosti i stvaralaštva.

Upravo ovih dana inicijativa prolazi proces registracije u udrugu kako bi mogla još bolje promicati svoje stavove i ideje, te biti na korist široj društvenoj zajednici. Primarna djelatnost kojom će se udruga baviti je informatika.

Udruga će se baviti i poticanjem inovacija te stvaranjem pozitivnog ozračja za inovativnost; organiziranjem savjetovanja, predavanja, seminara, kongresa, sajmova, tribina i drugih stručnih skupova u vezi s razvojem softvera; jačanjem suradnje sa srodnim organizacijama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu te ostalim aktivnostima vezanima uz odgoj i obrazovanje.





Related Articles

Back to top button