ZadarZadne-Izdvojeno

Za zonu Lonići i Pozdrav Suncu priznanja EU-a

Zadarski Pozdrav Suncu i bibinjska poslovna zona Lonići dobili su priznanja u programu Vijeća Europe “Nagrada za najbolje projekte europskih obalnih gradova”, u kojemu su se natjecali projekti koji utječu na sadržaj života u gradovima, bez obzira na to jesu li u članicama EU-a ili u drugim europskim zemljama.

To je očito vrlo vrijedno priznanje. Svoju kandidaturu prijavilo je 48 gradova, prva nagrada pripala je ukrajinskoj Evpatoriji, drugu nagradu dijele engleski gradovi Bournemouth i Canterbury, a treća je nagrada pripala norveškom gradu Herøyu te Zadru.

 Dobra priprema

Za Pozdrav Suncu, inovativni projekt Nikole Bašića, vjerojatno i nije veliko iznenađenje da je dobio još jedno priznanje. U ovom konkretnom slučaju u biti je riječ o tome da su se gradske službe počele javljati na razne natječaje EU-a, za koje treba podastrijeti brojne dokumente za ulazak u konkurenciju.

− Na pripremi dokumentacije radilo je desetak naših djelatnika, najviše Žana Klarić i Anita Gržan. Pozdrav Suncu prošao je kao projekt koji ima višestruku funkciju, jer nije samo efektan, nego i proizvodi električnu energiju koja se koristi u komunalnom sustavu. Za svečanost u Blackpoolu, na kojem će se uručiti priznanje, pripremamo poseban desetominutni film. Usput, s Nikolom Bašićem dogovaramo na koji ćemo način na predjelu Pozdrava Sunca i Morskih orgulja prikazati koje su sve nagrade dobili ti projekti − kaže Boris Artić, pročelnik Ureda zadarskoga gradonačelnika.

Veće je iznenađenje, naravno, priznanje Bibinjama.

− Oduševljeni smo što smo dobili ovo vrijedno priznanje, to nam je prava čestitka uoči Dana općine − kaže načelnik Nino Šimunić.

− Mlada ekipa koju vodim, s Marinom Diklanom na čelu, priredila je sve potrebno za sudjelovanje na natječaju. Očito smo odabrani zbog toga što zona Lonići u sebi sadržava komponentu razvoja ne samo gospodarstva, jer tu je predviđena i gradnja srednje škole i hotela, a sve će se to odraziti na ubrzani razvoja Bibinja − kaže načelnik Bibinja.

Pobjednici i dobitnici priznanja pozvani su na svečanu dodjelu nagrada, koja će se održati 9. svibnja u Blackpoolu, u Velikoj Britaniji.

Inovativne lokalne vlasti

Inicijativu nagrađivanja najboljih lokalnih praksi oživljavanja obalnih gradova pokrenulo je Vijeće Europe u siječnju 2012., za predsjedanja Velike Britanije ministarskim odborom Vijeća Europe. Taj program provodi centar za reforme lokalnog upravljanja Vijeća EU-a u partnerstvu s kongresom lokalnih i regionalnih vlasti, parlamentarnom skupštinom i udrugom lokalnih uprava Velike Britanije.

Svrha mu je nagraditi lokalne vlasti s inovativnim praksama kojima je cilj preokrenuti nepovoljne gospodarske i društvene trendove s kojima se suočavaju mnoge obalne zajednice, te drugim lokalnim vlastima staviti na raspolaganje ta znanja i iskustva.





Related Articles

Back to top button