Zadar

ZA REFERENDUM “Nećete bez naroda!”

Foto: Radio Zadar
Foto: Radio Zadar

Diljem Hrvatske pa tako i u Zadru 15 sindikata i 7 udruga civilnoga društva prikuplja potpise za raspisivanje novog referenduma. Naime, pod motom “Nećete bez naroda” građanska inicijativa “Za referendum” želi sačuvati institut referenduma za buduće naraštaje i olakšati prikupljanje potpisa – kazao je danas u Zadru na predstavljanju inicijative njezin koordinator Željko Stipić te istaknuo kako se ovu inicijativu sve više prepoznaje i izvan kruga organizatora.

Institut referenduma ugrožava aktualna vlast koja, kazao je Željko Stipić koordinator inicijative, želi prikupljanjem potpisa isključivo u uredima državne uprave jedno stvarno pravo pretvoriti u pravo samo na papiru. Kada bi se to dogodilo, nastavlja Stipić više nitko u Hrvatskoj ne bi mogao skupiti dovoljan broj potpisa i mi više nikada ne bismo imali referendum kao rezultat građanske inicijative.

Drugi cilj je, kazao je Stipić, smanjiti broj potpisa kako bi referendum postao dostupan i onima koji ga sada ne mogu zagovarati ni provoditi odnosno organizacijama civilnoga društva, a ne samo najbolje organiziranim društvenim skupinama poput jakih sindikata, branitelja ili crkve. Inicijativu se sve više prepoznaje i izvan kruga organizatora – istaknuo je Stipić:

Što se tiče parlamentarnih stranaka mi smo dobili podršku svih stranaka osim SDP-a. Neka se to zna, još uvijek od SDP-a nismo dobili podršku. Možda vam je to malo čudno zašto ja apostrofiram SDP, to činim stoga što je Zoran Milanović 2010. godine bio vatrenim zagovornikom smanjenja broja potpisa s 10 na 5 posto, a to je nešto što je obuhvaćeno našim crvenim pitanjem, prema tome na ovome se provjerava i politička vjerodostojnost sviju pa i SDP-a odnosno gospodina Zorana Milanovićakazao je Željko Stipić.

Ustavom RH zajamčena je izravna ili neposredna demokracija i ako građani ne podrže našu akciju to će ostati mrtvo slovo na papiru. Kada biramo političare trgovi su dozvoljeni za prikupljanje potpisa a kada građani trebaju odlučivati to se sprječava – kazao je Igor Radeka, Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja.

Građani potpise mogu dati na dvjema listama – za smanjenje potrebnog broja potpisa na 200 tisuća i protiv prijedloga zakona da se potpisi za referendum prikupljaju samo u uredima državne uprave.





Related Articles

Back to top button