ZadarZadne-Izdvojeno

Vodovod neplatišama: “Skidat ćemo vam i vodomjere i naplatit se”

068491_3704f405f72fa6994e5aIako je vrhunac ljeta, prije 10-ak dana u Biogradu je za 20-ak potrošača isključena voda. Unatoč činjenici da je voda neophodna za život, gradonačelnik Ivan Knez poručuje da će Gradska uprava biti rigorozna prema neplatišama te da će svima koji ne plaćaju, gradske usluge biti ukinute ili isključene.

Na poziv nekoliko slušatelja koji su nam se požalili da im je u sred ljeta isključena voda, iz biogradskog Komunalca smo doznali da je riječ o 21 potrošaču. Gradonačelnik Ivan Knez se slaže da je voda neophodna, ali ističe da sustav treba održavati, te da je od početka svog mandata isticao da neće tolerirati neplaćanje. Problem je star više od 10 godina i želimo ga riješiti poručuje Knez: 

Najvjerojatnije su vas zvali pojedinci koji su neuredne platiše. Ne znam tko je potrošio tu vodu, ali znam da je svoju vodu plaćam, isto tako trebaju i oni svoju. S obzirom da nije bio uređen sustav u Komunalcu, moje inzistiranje zadnjih 7-8 godina bilo je da se mora i prisilno naplaćivati. Ako treba i skidanje vodomjera, ako je potrebno i kopanje na ulici, jer pojedinci kažu da im je vodomjer u dvorištu. Ja im poručujem da nas ne interesira što će ostati bez vode, pozdravljam ih i obećavam da biti isključeni – poručio je Knez.

S druge strane, mnogi od naših slušatelja ističu kako se voda ne smije isključiti, te da je dio računa odavno u zastari. Igor Vujović iz Društva Potrošač ističe kako postoje različite vrste, odnosno kategorije potrošača. 

Isključenje vode je regulirano Općim uvjetima o distribuciji vode preko lokalne samouprave. Ali isto tako se nalaže građanima RH da ako nemaju mogućnosti da plaćaju vodu da se prijave kao socijalni slučajevi. Tako da se ne bih baš vezao na to da Ustav štiti neplatiše da se voda ne plaća i onda se kaže ne smijete nam isključiti vodu – ističe Vujović. 

Bili socijalni slučaj ili se bavili turizmom, voda kao resurs ne bi smio biti nikome isključen. A zašto se u Biogradskom slučaju potrošači nisu uspjeli dogovoriti s distributerom Komunalcem, vjerojatno niti oni sami ne znaju.





Related Articles

Back to top button