VijestiZadne-Izdvojeno

Vlada odredila cijenu Hrvatske: Daj 150 milijuna kuna, uzmi i nosi što želiš

imgSizerCrop.aspxZakonom o strateškim investicijama Vlada će moći jednostrano ukinuti šumama, pomorskom dobru, poljoprivrednom zemljištu, rudnim ili vodnim bogatstvima status javnog dobra a u vlasničke knjige će nakon prodaje ili dodjele koncesije biti upisan svaki investitor koji na račun Republike Hrvatske uplati određeni iznos novca koji ne smije biti manji od 150 milijuna kuna

Samo sedam dana trajat će rasprava oko Zakona o strateškim investicijskim projektima koji Vladi omogućuje ukidanje statusa ‘javnog dobra’ kada je riječ o situaciji koja ide u korist investicijskog projekta koji bude proglašen – strateškim.

Pema predloženom zakonu, Vlada će moći svojom odlukom jednostrano ukinuti šumama, pomorskom dobru, poljoprivrednom zemljištu, rudnim ili vodnim bogatstvima status javnog dobra, a u vlasničke knjige će nakon prodaje ili dodjele koncesije biti upisan svaki investitor koji na račun Republike Hrvatske uplati određeni iznos novca koji ne smije biti manji od 150 milijuna kuna.

U provođenju ‘strateških’ projekata RH neće se primjenjivati ni svi ostali zakoni koji reguliraju neko područje, studije utjecaja na okoliš ili bilo što slično.

Za takve će projekte važiti jedino predloženi Zakon po kojem glavnu regulatornu ulogu ima Vlada RH, odnosno pojedino resorno ministarstvo i povjerenstvo imenovano od strane te iste Vlade.

Legalna rasprodaja Hrvatske

Drugim riječima, Zakonom se otvara mogućnost legalne rasprodaje Hrvatske, i to svakome tko u korist kronično ispražnjenog državnog proračuna (koji je takav upravo zbog kriminalnih aktivnosti RH političara) iskešira najmanje 150 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna eura.

– Cijena, prava sitnica – rekao bi lik iz popularnog stripa Alan Ford.

S njim će se zacijelo složiti svi oni i ne naročito bogati stranci koji bace oko na neke od prirodnih ljepota RH.

Što znači dva milijuna eura nekome poput primjerice Georga Sorosa koji je prema Forbesu ‘težak’ oko 14 milijardi eura? Koliko će on Hrvatske moći kupiti nakon što Vlada usvoji ovaj Zakon? Koliko šuma, rijeka ili otoka?

‘Pišljiva’ 150 milijuna kuna ne znači apsolutno ništa iole bogatijem strancu koji će sinu za rođendan poželjeti pokloniti primjerice dio Krke ili Vranskog jezera.

Stoga u Zelenoj listi s punim pravom upozoravaju da je predloženi zakon samo još jedan dokaz da trenutna politička elita kojoj je vlast pala u krilo nema pojma što s njom zapravo učiniti. Jedino što znaju je da vlast trebaju što duže zadržati, i to pod svaku cijenu.





Related Articles

Back to top button