ZADAR SportZadne-Izdvojeno

VIDEO – Zadrani pobjedom nad Szolnokijem otvorili ABA ligu

057 buducnost 06U utakmici 1.kola ABA lige košarkaši Zadra su na Višnjiku pobijedili momčad mađarskog Szolnokija 71-67. Epitet junaka zadarske pobjede ponio je Marko Car koji je u drugom poluvremenu, posebice u samoj završnici susreta, pokazao liderske kvalitete.Uz sam bok stao mu je imenjak Ramljak.

Bolje otvaranje gostujuće momčadi (0-4) bilo je kratkog daha. Zadar se vratio serijom 9-0 te do kraja prve četvrtine stekao solidnih 8 koševa viška (17-9). Szolnokijevim igračima nisu ulazili otvoreni šutevi, a ispod koša domaćini su pročitali suradnju mađarskih centara te na tome gradili svoju prednost.

Tijekom druge četvrtine u dva navrata ima li su Zadrani i 10 koševa viška (19-9, 23-13), no Sobinovi problemi s prekršajima (u 15 minuta prikupio ih je tri) poremetili su odnos snaga na terenu te se gosti nakon trice Warrena i koša Simona približavaju na samo tri koša minusa (25-22). S nekoliko dobrih obrambenih akcija Zadar dolazi do prilike za tzv lagane poene, koristi ih i do poluvremena se vraća na ugodnih +9 (31-22). Značajan napadački doprinos u završnici prvog dijela u ovaj rezultat ugradio je Filip Kraljević.

U trećoj je četvrtini domaći trener Hrvoje Vlašić na poziciju razigravača postavio Marka Cara koji je nakon početnog koša gostiju tricom Zadrane opet vratio na dvoznamenkastu prednost. Obrana Zadra je u sljedećim minutama bila nepremostiva prepreka gostujućim igračima. U napadu Sobin je s četiri prekršaja na leđima povezao šest koševa, Ramljak i Car pogodili su trice za veliku zadarsku prednost 46-29 u 26. minuti igre.

Cara je zamijenio Amerikanac Jardine koji se nije najbolje snašao na parketu pa su se Mađari do ulaska u posljednju četvrtinu prišuljali na obećavajući zaostatak 51-40. Držao se Zadar iznad 10 koševa viška do 34. minute kada Horvath svojom drugom tricom u posljednjoj četvrtini topi njihovu prednost na 58-50. Voda ulazi u uši Zadranima, a gosti šire krila i stižu do 60-54. Nakon tri promašene trice u jednom napadu Zadrana i izborene pa poklonjene lopte Sobina Mađarima na isteku 37. minute Warren s linije slobodnih bacanja smanjuje prednost domaćina na 60-56. Zadrani mijenjaju taktiku i koriste gostujući bonus ulascima pod koš te se s linije slobodnih bacanja preko Cara (29 i Ivanova (1) vraćaju u mirnije vode te u završne dvije minute ulaze s vodstvom 63-56. Vrata pobjede Zadranima je svojom trećom tricom za 66-58 otvorio Marko Car. Gosti su pokušavali, no raspoloženi Car se pokazao osiguračem momčadi Hrvoja Vlašića. Njegova mirna ruka s linije slobodnih bacanja Zadranima je donijela važnu pobjedu na otvaranju novog izdanja ABA lige.







Related Articles

Back to top button