KulturaZadarZadne-Izdvojeno

VIDEO: Zadarska luka 1904. godineVIDEO: Zadarska luka 1904. godine

luka_1370711426Na Youtube-u je danas objavljen jako rijedak video u kojemu se vidi Zadarska luka davne 1904. godine. U videu koji je objavio korisnik MrRodjo23, a koji je objavljen i na Facebook stranici Stare razglednice i fotografije Zadra, stoji kako je ovaj kratak dokumentarni film,ujedno i prvi film u Hrvata, snimljen je u proljeće 1904. pod nazivom “Šibenska luka”.

– Snimio ga je jedan od pionira filma Frank S. Mottershaw, a uradak je naručio Arnold Wilson publicist iz Sheffielda koji je putujući Dalmacijom bio toliko oduševljen njezinom ljepotom da ju je odlučio snimiti. Uz čuveni video Šibenska luka nastala je,također 1904, i kratka panoramska snimka ulaznog dijela zadarske luke te komadića Cerrarie i uvale Jazine .Snimka je kao što vidite retuširana i obnovljena( obojana. Na prvom djelu snimke vidi se Val’d Ghisi tj. Jazine, barkajoli koji ordiniraju na mistu budućeg mosta i jedrenjak usidren uz današnju Branimirovu obalu. Drugi dio filma prikazuje lukobran i ulazak u zadarski porat. Vidi se i carinarnica čiji je jedan segment i danas na istom mistu,ispod bašte Beograd tj. današnjeg kafića Garden, napisao je korisnik.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/5WExBsIKDIA” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>





Related Articles

Back to top button