ZadarZadne-Izdvojeno

VIDEO – Pokrenuto velika humanitarna akcija za obitelj Vukić. Sudjelujte!

JUČERAŠNJA deložacija obitelji Vukić izazvala je lavinu reakcija. Medijima je stigao i mail prijateljice i kume obitelji Vukić, aktivistice Udruge Živi zid u kojem poziva građane da pomognu obitelji Vukić u prikupljanju sredstava i to uplatom na račun otvoren u Erste banci. Vukići se nadaju da će prikupiti potrebnih 90 tisuća eura za otkup kuće.

Senka Župan, aktivistica udruge Živi zid, u pismu poslanom na adrese medijskih redakcija koji su pratili deložaciju obitelji Vukić poručila je da su zahvalni medijima jer su pomogli da priča o nezakonitoj prodaji kuće dopre u javnost.

“S obzirom na to da su Hrvati toliko puta pokazali spremnost da pomognu obiteljima u teškim životnim situacijama, molimo da i ovaj put pokažu svoje veliko srce, da prikupimo novac, kako bi ova deveteročlana obitelj ostala u svom domu. Mislim da nakon jučerašnjeg događaja ne treba puno objašnjavati, vi ste sve rekli u svojim izvještajima”, poručuje Župan.

Ukoliko želite pomoći obitelji Vukić, humanitarni doprinos možete uplatiti na sljedeći žiro račun:

Primatelj: Ante Vukić
žiro račun u Erste banci: 2402006-3102384442,
model uplate: 00,
poziv na broj 310238442,
svrha uplate: Pomoć obitelji Vukić.

Za uplate iz inozemstva, podaci su sljedeći:

Erste & Steiermarkische Bank d.d.
51000 Rijeka, Jadranski trg 3a
Žiro račun banke: 2402006-1031232160
Croatia

S.W.I.F.T.: ESBCHR22

Ime i prezime: Ante Vukić
Broj računa: 3102384442
IBAN: HR1924020063102384442

“Sramimo se jer živimo u državi bezdušnosti”

Udruga B.a.b.e. te Centar za mirovne studije reagirali su na jučerašnji slučaj deložacije zadarske obitelji Vukić. Iz udruge ocjenjuju da su mjerodavne institucije sramotno zakazale i pokazale nedostatak socijalne osjetljivosti prema zaduženim građanima.

B.a.b.e. se, između ostaloga “srame jer žive u državi bezdušnosti i nedostatka temeljnog osjećaja solidarnosti i milosrđa prema ljudima”. “Vrisak djece, padanje u nesvijest, izbacivanje devet članova obitelji na ulicu ne mogu zaokupiti pažnju članova Vlade koji rade tako važan posao i toliko su nezamjenjivi da se ne mogu baviti pojedinačnim ljudskim sudbinama”, pišu B.a.b.e te se pitaju gdje su za vrijeme deložacije bili ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

“Tko je kriv Vukićima što su nepametno dizali kredite i nisu bili umreženi u političko-menadžersku mafiju koja je kupovala tvornice za jednu kunu, znala kako se porez zapravo ne mora platiti ako poznaješ ljude koji će ti reći što trebaš činiti, misle elitni i odabrani koji će sigurno sada reći da je sve bilo prema zakonu i policija je postupala sukladno zakonskim ovlastima”, navode.

B.a.b.e. smatraju da se Vukićima dogodila jučerašnja situacija “jer su to ljudi koje se ne poziva na prijeme i koji ne poznaju one koji će ih provesti kroz zavrzlamu zakonskih propisa”. “Glavno je da nam štićene osobe nabavljaju nove automobile, s blindiranima i zatamnjenim staklima, da još manje vide i čuju kako žive nepovlašteni građani i građanke u Hrvatskoj”, navodi udruga B.a.b.e.

Zašto njima omogućena otplata na rate?

Centar za mirovne studije osuđuje postupke i propuste tijela javne vlasti koji su, zbog dugovanja obitelji Vukić prema Poreznoj upravi, upotrijebili najtežu mjeru naplate oduzevši im i prodavši na javnoj dražbi njihovu obiteljsku kuću. Njihovu reackiju donosimo i cijelosti.

“Ovaj postupak smatramo nehumanim i suprotnim načelima zaštite ljudskih prava te principima socijalne države. Dodatno, ovaj postupak je i ekonomski gledano krajnje neisplativ, te zbog toga tražimo od nadležne porezne uprave, Ministarstva financija i Ministarstva unutarnjih poslova odgovore na slijedeća pitanja:

1. S obzirom na imovinsko, obiteljsko i socijalno stanje obitelji Vukić pitamo se zašto država u postupku naplate dugovanja ovoj obitelji nije otpisala kamate i pokušala naplatiti samo glavnicu, posebice imajući na umu da su takvi postupci zakoniti i temelje se na odredbi Općeg poreznog zakona koja čak omogućuje otpis čitavog duga:

„Ako bi izvršenje naplate poreznog duga dovelo u pitanje osnovne životne potrebe ovršenika i članova njegova kućanstva, porez se može iznimno, na zahtjev poreznog obveznika, otpisati u cijelosti ili djelomice.” (Opći porezni zakon, čl. 137. st. 3.)

2. Ako je država odlučila naplatiti dug kroz ovršni postupak, iz kojeg razloga obitelji Vukić nije omogućena obročna otplata dugovanja?

3. Koja ekonomska logika stoji iza postupka ovrhe na nekretnini za stanovanje čime je devetoročlana obitelj postala socijalni slučaj te će stoga troškove njihovog smještaja ubuduće morati snositi država, a da od same prodaje nekretnine država nije naplatila niti lipe za dugovanje obitelji Vukuć koje i dalje raste? Ovakvim postupkom profitirala je samo osoba koja je vrijednu nekretninu u Zadru dobila za svega 40 tisuća eura, pri čemu je  jedna obitelj ostala bez doma, a država bez mogućnosti naplate dugovanja.

4. Da li će itko u sustavu državne uprave odgovarati za propuste učinjene u ovom slučaju i štetu koja je državi nastala besmislenom dražbom nekretnine?

Naposljetku, želimo naglasiti da je ponovno policija privodila prosvjednike koji su pružali nenasilan otpor i time neproporcionalno koristila svoje ovlasti. Već smo u nekoliko navrata upozoravali policiju da u takvim slučajevima policja jedino ima legitimno pravo prosvjednike izmještati (dokle god oni pružaju nenasilan otpor), a nikako ne privoditi. Također postavljamo pitanje Ministarstvu unutarnjih poslova iz kojeg razloga su pokrenute prekršajne prijave protiv nenasilnih prosvjednika koji su pružali pasivan otpor?

Ovakve postupke policije i svih drugih involviranih institucija RH držimo iznimno štetnim za stvaranje društva solidarnosti, a pokretanje prekršajnih prijava protiv nenaislnih prosvjednika nedemokratskim činom. Još jednom ponavljamo da građani imaju pravo na miran prosvjed, te da bilo kakvo uplitanje države u to njihovo pravo treba biti nužno i proporcionalno legitimnom cilju. Kažnjavanje prosvjednika to svakako nije. ”

Policija: Nismo postupali nezakonito prilikom deložacije obitelji Vukić!

Zadarska je policija danas zaista objavila da nije postupala nezakonito. Priopćenjem je demantirala napise o dvojbenom postupanju te ističu da nikakvih nezakonitosti prilikom deložacije nije bilo.

“Policijski službenici Policijske uprave zadarske jučer su na temelju zakonitog zahtjeva Općinskog suda u Zadru pružili pomoć službeniku suda u provođenju sudskog postupka. Tijekom postupanja, grupa građana odbila je zapovijed policijskih službenika i ometala sudski postupak pružanjem pasivnog otpora, zbog čega je u prostorije policije privedena 21 osoba. Protiv svih privedenih, Prekršajnom sudu u Zadru podnijeti su optužni prijedlozi zbog prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a nakon prekršajnog istraživanja, svi su pušteni iz službenih prostorija”, rekao nam je glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan.

Također se u medijima pojavila vijest da je pri deložaciji napravljena proceduralna pogreška jer vlasnik kuće Sotlar nije osigurao adekvatno skladište za stvari Vukićevih i da su oni zbog toga vraćeni u svoju kuću, što se ispostavilo netočno. Treba napomenuti da su iz kuće deložirani Miro Vukić, njegova supruga i sin, dok je kćer Tina Vukić Karađole s četvero djece ostala u potkrovlju kuće koje nije ušlo u procjenu, pa tako ni u prodaju.

Jučer poslijepodne u prizemlje kuće vraćeni su Miro i Višnja Vukić sa sinom, ali ne zbog nezakonite deložacije već im je vlasnik omogućio da uzmu stvari i u narednih se 20 dana mirno isele iz kuće.

Ovome dodajmo kako je Općinski sud u priopćenju istaknuo da je Boškarija gradnja zakonito stekla kuću Vukićevih, koja je na dražbi prodana zbog poreznog duga.

Potkrovlje u posjedu Tine Vukić Karađole

U priopćenju koje je Županijski sud u Zadru poslao Zadarskom listu stoji kako je u tijeku parnični postupak tužiteljice Tine Vukić Karađole protiv tuženika Boškarija gradnje d.o.o. (novog vlasnika kuće) radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, slijedom čega je u predmetnom ovršnom postupku rješenjem od 20. listopada 2010. godine ovrha odgođena u pogledu potkrovlja obiteljske kuće, a do okončanja parničnoga postupka.

“Zaključno, danas je predmetna nekretnina, odnosno podrum, prizemlje i kat obiteljske kuće, predana u posjed ovrhovoditelju, a ulazna vrata i stubište u suposjed s Tinom Vukić Karađole, koja je u posjedu potkrovlja obiteljske kuće”, stoji u odgovoru kojega potpisuje Katarina Zdunić, glasnogovornica Općinskog suda u Zadru.

Također u dopisu stoji kako je ovrhovoditelj Boškarija gradnja kuću stekao kupnjom na drugom dražbenom ročištu provedenom dana 17. srpnja 2008. godine. No, Tina Vukić jučer je ispred kuće tvrdila kako je kuća prodana na četvrtoj dražbi što se ne smije po zakonu. Dodala je i da ima dokumente koji to potkrepljuju.

I Općinski sud demantira da je pri deložaciji obitelji Vukić prekršena procedura

U današnjem priopćenju Općinskog suda stoji da je obitelji Vukić u dogovoru s vlasnikom privremeno omogućen pristup kući, a kako bi u roku od 20 dana pronašli rješenje za smještaj pokretnina i iste iznijeli iz kuće.

U priopćenju se ističe kako se ne radi o proceduralnoj pogrešci suda, već isključivo o internom dogovoru ranijih i novog vlasnika. Treba napomenuti da su iz kuće deložirani Miro Vukić, njegova supruga i sin, dok je kćer Tina Vukić Karađole s četvero djece ostala u potkrovlju kuće koje nije ušlo u procjenu, pa tako ni u prodaju.

Također se ističe da je Boškarija gradnja zakonito stekla kuću Vukićevih, koja je na dražbi prodana zbog poreznog duga.

Drama obitelji Vukić se nastavlja, a kako će završiti, nitko ne želi prognozirati. Kako je to jučer izgledalo ispred njihove kuće, pogledajte u videu.





Related Articles

Back to top button