ZadarZadne-Izdvojeno

VIDEO: Pogledajte snimak zadarske luke iz 1904. godine

zadar_luka_1417084237Tražeći po YouTube zanimljivosti o Zadru naišli smo na snimak zadarske luke nastao prije 110 godina. Korisnik YouTuba koji je video postavio na YouTube u opisu je videa napisao ovo:

– Iznimno rijedak snimak iz 1904. godine,ujedno i među prvim videosnimkama snimljenim na hrvatskom tlu.

Kratak dokumentarni film,ujedno i prvi film u Hrvata, snimljen je u proljeće 1904. pod nazivom “Šibenska luka”. Snimio ga je jedan od pionira filma Frank S. Mottershaw, a uradak je naručio Arnold Wilson publicist iz Sheffielda koji je putujući Dalmacijom bio toliko oduševljen njezinom ljepotom da ju je odlučio snimiti.

Orginalni zadatak ova dva gospodina bilo je snimanje krunidbe kralja Petra I. Karađorđevića u tadašnjoj susjednoj Srbiji koji je ujedno i najstariji videosnimak nastao u Srbiji.
Pri povratku iz Srbije ukrcavaju se u austrougarski parobrod u Kotoru koji je vozio na relaciji Kotor- Trst te na putu pristaju u Šibeniku te Zadru.

Uz čuveni video “Šibenska luka” koji prikazuje život i događanja u Šibenskoj luci nastala je također 1904 i kratka panoramska snimka ulaznog dijela zadarske luke te komadića Cerrarie i uvale Jazine . Mottershawu je preostalo vrlo malo videovrpce te je iskoristio svu preostalu za snimanje kadrova zadarske luke. Nažalost da je videovrpce bilo više zasigurno bi bili zabilježeno i više kadrova i snimaka života i vreve u Gradu (Poluotoku).

Snimka je kao što vidite retuširana i obnovljena (obojana).Moguće je da postoji još snimaka ostalih važnijih lučkih gradova tog vremena.

Na prvom djelu snimke vidi se Val d Ghisi tj. Jazine, barkajoli koji ordiniraju na mistu budućeg mosta i jedrenjak usidren uz današnju Branimirovu obalu.

Drugi dio filma prikazuje lukobran i ulazak u zadarski porat. Vidi se i carinarnica čiji je jedan segment i danas na istom mistu,ispod bašte Beograd tj. današnjeg kafića Garden.

Ukoliko vas zanimaju stare fotografije,razglednice i povijest grada Zadra možete se pridružiti  grupi na facebooku – Stare razglednice i fotografije Zadra!





Related Articles

Back to top button